Intervju s Marinom Bosotinom

Intervju s Marinom Bosotinom objavljen u Jutarnjem listu 12.02.2017 Stara kineska mudrost kaže: kod liječnika idi kada si zdrav, kada si bolestan promijeni liječnika. Ovakav pristup zdravlju i brizi o našoj najvrjednijoj osobnoj imovini sve se glasnije čuje u medicinskim krugovima bogatih dijelova svijeta, u kojima dio stručnjaka nastoji izići iz okvira zdravstvenog sustava i […]
Telomere i starenje: Tajna zaustavljanja starenja

Javnost nas svakodnevno bombardira uzrocima i posljedicama starenja, angi-aging tretmanima, suplementima i namirnicama koje bi nam mogle produžiti život. No, i nakon niza ispitivanja, godina i truda utrošenog u njih, proces starenja i dalje nije u potpunosti razjašnjen. Posljedično tome, ne postoji ni idealno univerzalno rješenje koje bi ga i napose zaustavilo. Jedna od teorija […]
Alergološko testiranje pojedinačnih alergena

U slučajevima kada osoba može postaviti sumnju da mu određeni alergen izaziva poteškoće ili u situacijama kada klinička slika vodi u smjeru dijagnostike potencijalnih alergena, u poliklinici Analiza moguće je izvršiti i testiranje pojedinačnih alergena. Testiranje se vrši iz uzorka krvi, a pacijent samostalno ili u dogovoru sa liječnikom bira jedan ili više potencijalnih […]
Intolerancija na proteine iz mliječnih proizvoda – principi prehrane

Mlijeko i mliječni proizvodi životinjskog podrijetla u ljudskoj su prehrani zastupljeni od davnina, a još je Hipokrat 450 p.n.e. prepoznao važnost sirutke kojoj je pripisao blagotvorna svojstva pri liječenju tuberkuloze, kožnih bolesti i probavnih smetnji. Odmah po rođenju, majčino mlijeko je prva namirnica s kojom se dijete susreće a konzumacija mliječnih proizvoda životinjskog podrijetla preporučuje […]
Klinička primjena testa intolerancije na hranu – pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela – intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje uzrokuje poremećena crijevna propusnost. TEST INTOLERANCIJE NA HRANU Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica, mjesto ulaska energije i hranjivih tvari. Ulogu […]
Važnost uravnoteženog unosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina

Nedostatak omega 3 masnih kiselina pozitivno korelira s pojavom više od 50 zdravstvenih poremećaja i bolesti uključujući tumore, bolest srca i krvožilja, dijabetes, moždani udar i artritis. Degenerativne bolesti «zapadnog» svijeta rastu gotovo linearno s eliminacijom omega 3 uz povećan udio omega 6 masnih kiselina u našoj prehrani Iako je glavnim krivcem za pojavu kardiovaskularnih […]
Koenzim Q10 generator energije

Američki znanstvenik F.Crane je kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća otkrio CoQ10, što je ujedno jedno od značajnijih otkrića s područja nutricionizma toga doba… Samo par godina kasnije dobitnik Nobelove nagrade doktor P.Mitchell, Sveučilište Edinburgh, prezentira ulogu koenzima Q10 u produkciji energije na staničnoj razini. CoQ10 je najvažniji tip koenzima Q u održavanju funkcije ljudskog organizma, […]
Vitamin C je «kralj prevencije»

Gotovo nema osobe koja tijekom života nije posegnula za magičnom moći vitamina C (askorbinska kiselina). Koristi se kao lijek, suplement i aditiv hrani, a moramo ga unositi izvana jer ga čovjek za razliku od drugih životinja ne može sam sintetizirati. Svakodnevni unos dostatne količine askorbinske kiseline jača imunitet i predstavlja snažno sredstvo prevencije Kako vitamin […]
OMEGA 3 – važna osnova vašeg zdravlja

Priča o ulozi omega-3 masnih kiselina u optimalnoj funkciji našeg organizma svakim danom dobiva pokoji novi redak, ili čak poglavlje. Marin Bosotina nam otkriva razloge planiranog uključivanja kompletnog statusa masnih kiselina u spektar laboratorijskih pretraga poliklinike Analiza… Promjene u prehrani nastale zadnjih pedesetak godina, uz osiromašenje hrane po sadržaju vitamina i minerala, najviše su se […]
Masti koje liječe-Omega 3 masne kiseline

Esencijalne masne kiseline predstavljaju glavni građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i čitavog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti ali i naš izgled… MASTI KOJE LIJEČE – OMEGA 3 MASNE KISELINE Kad govorimo o mastima zamišljamo masne naslage zaostale u tanjuru poslije pečenja, ulje koje je ostalo poslije prženja iz fast […]