Mikrobiologija

PCR TESTIRANJE

Brza, visoko precizna metoda kojom se otkrivaju određene infektivne bolesti i genetske promjene.

Test se zasniva na pronalaženju specifičnih dijelova – sekvenci DNA ili RNA bakterija ili virusa. DNA je genetski materijal koji ima svaka stanica, a koji mogu imati i bakterije i virusi. RNA je, također, genetski materijal, neki virusi su RNA virusi; tako da se i RNA lanac može detektirati umnažanjem DNA koja nastaje u sintezi proteina.

Za razliku od drugih testova PCR može pronaći uzročnike bolesti, tj. infektivni materijal u ranim fazama, na početku bolesti. Drugi, standardni testovi, nisu dovoljno osjetljivi da detektiraju viruse ili bakterije u ranim fazama bolesti. PCR test može otkriti i veoma malu količnu bakterija i virusa u organizmu.

Test se izvodi tako što se tankim i mekanim brisom uzima uzorak sa sluznica ili kože. Potom se, u laboratorijskim uvjetima, dijelovi genetskog materijala, DNK ili RNK, višestuko puta umnožavaju i taj proces se naziva amplifikacija. Ovim se ostvaruje mogućnost da se prisutnost patogena može detektirati.

U poliklinici Analiza se može obaviti testiranje na sljedeće patogene (za više informacija kliknite na linkove):

KLASIČNA MIKROBIOLOGIJA

Klasična klinička mikrobiologija predstavlja temeljnu granu medicinske znanosti koja se bavi proučavanjem mikroorganizama i njihove uloge u uzrocima bolesti u ljudi. Ova disciplina igra ključnu ulogu u dijagnozi, liječenju, i prevenciji infekcija, pridonoseći očuvanju i poboljšanju zdravlja pacijenata.

U Poliklinici Analiza moguće je obaviti sljedeće mikrobiološke usluge (za više informacija klinknite na linkove):

ANALIZA CRIJEVNOG MIKROBIOMA

omogućuje klasificiranje bakterije u probavnom sustavu i donošenje znanstveno utemeljenih zaključaka o zdravstvenom profilu pojedinca, kroz ispitivanje bakterija u stolici.

Ova analiza crijevnog mikrobioma omogućuje najdetaljnije izvješće o zdravstvenom stanju pacijenta i interpretaciju rezultata kao lako razumljive personalizirane preporuke. Analiza je diskretna i može biti iz udobnosti vašeg doma.

Više o analizi crijevnog mikrobioma pogledajte ovdje.

SEROLOGIJA

Serološka testiranja predstavljaju važan skup dijagnostičkih postupaka koji daju informacije o prisutnosti specifičnih antitijela ili antigena u krvi pacijenta, kao i o imunološkom odgovoru organizma na određene infekcije, alergene ili autoimune bolesti. 

Serološkim testiranjem se utvrđuje prisustvo specifičnih protutijela (IgA, IgM i IgG) na različite viruse.  

 • Imunoglobulin A (IgA) je klasa antitijela koja igra ključnu ulogu u obrani sluznica, kao i u sustavu imunološke obrane. Zbog te lokalne prisutnosti, IgA pruža prvu liniju obrane protiv patogena. 
 • Imunoglobulin G (IgG) je klasa protutijela koja se nalaze u međustaničnom prostoru i štite ga od infekcije. Dokazivanjem prisustva ovog protutijela može se pokazati da je postojalo prethodno obolijevanje ili da je provedena imunizacija. 
 • Imunoglobulin M (IgM) je klasa protutijela koja prva reagira na infekciju i ukazuje na akutnu fazu oboljenja.

 

Serološke pretrage:

 • IgM / IgG razred antitijela na Epstein-Barr virus kapsidni antigen
 • lgM / IgG razred antitijela na Epstein-Barr virus-rani antigen
 • IgM / IgG razred antitijela na Epstein-Barr nuklearni antigen
 • IgM / IgG razred antitijela na Citomegalovirus
 • IgM / IgG razred antitijela na Varicella zoster virus
 • IgA / IgM / IgG razred antitijela na Candida albicans
 • IgG / IgM razred antitijela na Herpes Simplex 1
 • IgG / IgM razred antitijela na Herpes Simplex 2
 • IgG / IgM razred antitijela na Mycoplasma pneumoniae
 • IgM / IgG razred antitijela na Toxoplasma
 • IgM / IgG razred antitijela na Krpeljni meningoencefalitis
 • IgM / IgG razred antitijela na Morbilli
 • IgM / IgG razred antitijela na Mumps
 • IgM / IgG razred antitijela na Rubella
 • IgA / IgM / IgG razred antitijela na Bordetella pertussis
 • IgM / IgG razred antitijela na Borrelia burgdorferi
 • IgM / IgG razred antitijela na Chlamydia pneumonie
 • IgA / IgG razred antitijela na Chlamydia trachiomatis
 

TORCH test

Infekcije uzrokovane mikroorganizmima uvijek predstavljaju opasnost za opće i reproduktivno zdravlje osoba, a posebno infekcije u trudnoći zahtijevaju posebnu pažnju budući da je uz infekciju majke, moguća infekcija i ploda. Prijenos infekcije s majke na dijete (vertikalni prijenos) može se dogoditi tijekom trudnoće, porođaja i nakon poroda, pa razlikujemo transplacentarni prijenos (putem posteljice), intrapartalni (tijekom prolaska kroz porođajni kanal) te postpartalni prijenos (tijekom dojenja).

Najznačajniji uzročnici infekcija u trudnoći obuhvaćeni su kraticom TORCH (Toxoplasma gondii, Rubella virus, Cytomegalovirus i Herpes simplex virus 1 i 2). Slovo O iz kratice označava manje česte uzročnike kao što su Treponema pallidum, HIV, Varicella zoster virus, Parvovirus B19, virus hepatitisa B…

Za više informacija o TORCH testu klinkite ovdje.

CANDIDA ALBICANS

Candida predstavlja vrlo raznolik rod gljivica kvasnica, koji obuhvaća stotine različitih vrsta, od kojih 20-ak može uzrokovati bolesti kod čovjeka, a među njima najčešće se nalazi Candida albicans. Candidu albicans kao dio fiziološke flore nalazimo na koži, sluznici vagine, te sluznicama gornjih dijelova dišnog i gastrointestinalnog sustava. Međutim zadnjih tridesetak godina učestalost oboljenja u čijoj podlozi se može nalaziti Candida albicans u sve većem je porastu.

Za više informacija o testu na Candidu Albicans kliknite ovdje.

Kontaktirajte nas putem emaila.

Kontaktirajte nas za besplatne konzultacije.

Zagreb

Varaždin

01 2099 880

Rijeka

051 309 309

Split

Dugopolje

Šibenik

021 688 888