Gotovo nema osobe koja tijekom života nije posegnula za magičnom moći vitamina C (askorbinska kiselina). Koristi se kao lijek, suplement i aditiv hrani, a moramo ga unositi izvana jer ga čovjek za razliku od drugih životinja ne može sam sintetizirati. Svakodnevni unos dostatne količine askorbinske kiseline jača imunitet i predstavlja snažno sredstvo prevencije

Kako vitamin C djeluje?

Mobilizira obrambene snage organizma – antioksidacijskim djelovanjem čini prvu liniju obrane organizma, u prvom redu od patogenih mikroorganizama.

Sprječava oksidaciju LDL kolesterola – što je pretpostavka prevencije ateroskleroze. C vitamin je važan u sintezi kolagena posredno učvršćujući mišiće i krvne žile, a njegova antihistaminska priroda pridonosi zarastanju rana i ublažavanju alergijskih reakcija.

Antistresna funkcija – studijom provedenom na sveučilištu Huntsville, Alabama, utvrđeno je da vitamin C igra važnu ulogu u pripremi organizma na stres nastao uslijed naglih promjena životnih uvjeta i neočekivanih događaja (putovanja, gubitak posla, smrt voljene osobe, rastava braka, operativni zahvati, nesreće…).

Antimutageno i antitumorsko djelovanje – vitamin C ni u kom slučaju ne djeluje kao lijek, već može imati ograničeno značenje u prevenciji razvoja novotvorina. Jedan od razloga leži u činjenici da je askorbinska kiselina neophodna u formiranju vezivnog tkiva koje je odgovorno za kompaktnost tjelesnih struktura.

Nabrojimo redom još neke korisne učinke ovog spoja:

– dodatkom vitamina C, a posebno u kombinaciji s vitaminom E, usporavamo razvoj sive mrene (katarakte) u oku;
– vitamin C vjerojatno sprječava stvaranje žučnih kamenaca, a djelovanje mu se pojačava u kombinaciji s bioflavonoidima.

Gdje možemo potražiti vitamin C?

Najbolje je krenuti na prvu zelenu tržnicu i posegnuti za šipkom, brokulom, limunom, narančom, višnjama, zelenim povrćem, ali i crvenom začinskom paprikom.

Važno je naglasiti – vitamin C se treba unositi svakodnevno jer tek tada njegova moć dolazi do punog izražaja. Kasno je posezati za voćem, tableticama ili nekim drugim oblikom kada je bolest već pred vratima.

Koja je doza učinkovita?

Postojeća preporučena dnevna količina (RDA) za žene iznosi 75 mg, a za muškarce 90 mg što zadovoljava minimalne potrebe i sprječava razvoj skorbuta, ali ni u kom slučaju nije optimalna. Znanstvenici koji su se bavili ovom tematikom smatraju da osobama prosječne tjelesne aktivnosti i težine ne treba više od 200 mg dnevno, osim u slučajevima pojačanog tjelesnog napora ili stresa kada ovu količinu povećavamo za 50%.

Kod unosa veće količine askorbinske kiseline dolazi do pojačanog izlučivanja mokraćom. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, ali je upitna djelotvornost već iznad 1000 mg. Doze iznad maksimalno dopuštene mogu kod osjetljivih osoba izazvati proljev, mogu negativno utjecati na apsorpciju bakra, te pospješiti stvaranje oksalata što može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!