Esencijalne masne kiseline predstavljaju glavni građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i čitavog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti ali i naš izgled…

MASTI KOJE LIJEČE – OMEGA 3 MASNE KISELINE

Kad govorimo o mastima zamišljamo masne naslage zaostale u tanjuru poslije pečenja, ulje koje je ostalo poslije prženja iz fast food restorana i slično.

Potrudite se i zamislite žuto-zeleni mlaz koji nastaje iz istisnutih plodova masline, zamislite ulje prešano iz sjemenki suncokreta, ulje riba sjevernih mora koje je prirodni antifriz – ulje koje je sudjelovalo u razvojnom skoku ljudske vrste, od primitivnih zajednica do moćnih civilizacija.

Što daje moć tom ulju?

Esencijalne masne kiseline koje naš organizam ne može sam proizvesti!

Esencijalne masne kiseline predstavljaju glavni građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i čitavog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti ali i naš izgled. Organizmu su potrebne omega – 3 i omega – 6 masne kiseline za normalno funkcioniranje, ali sve jasnija postaje činjenica da je omjer unosa ovih esencijalnih masnih kiselina nužan za zdravlje.

U prošlosti, ljudi su konzumirali veće količine omega – 3 masnih kiselina a manju količinu omege – 6. Međutim evolucijom taj se omjer promijenio u korist omega – 6 masnih kiselina.

Njihova ravnoteža nužna je za normalno funkcioniranje:

Stoga preporuke idu da se odnos omega – 3: omega – 6 koji se danas kreće od 1:10 do 1:15 dovede u raspon maksimalno od 1:3 do 1:5. Doze esencijalnih masnih kiselina možemo podijeliti na terapijsko – nadomjesne i to je doza od 1 – 5 grama / dan te na doze kada esencijalne masne kiseline koristimo kao izvore energije. Količina tada uzetih esencijalnih masnih kiselina iznosi 15 ml / 22 kg tjelesne težine.

Omega – 3 masne kiseline pronalazimo u plavoj ribi (tuna, skuša, srdela), sjemenkama lana, gorčice, bundeve, sojinim zrnima, orahovom ulju, zelenom lisnatom povrću, spirulini, maslinovom hladno prešanom ulju, dok hrana bogata omega – 6 masnim kiselinama su voće, povrće, orašasti plodovi, žitarice, sjemenke… .

Ovakav odabir namirnica u tjednoj prehrani osigurava adekvatan unos esencijalnih masnih kiselina uz smanjivanje ili izbacivanje zasićenih i trans masnih kiselina.

Koža je najbolji indikator doziranja esencijalnih masnih kiselina jer upravo koža ih dobiva zadnja a prva gubi. Dobro prilagođena doza esencijalnih masnih kiselina daje koži mekoću i baršunasti izgled.

Simptomi nedostatka esencijalnih masnih kiselina su brojni:

Simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina Simptomi nedostatka omega-6 masnih kiselina
Hiperaktivnost, nemogućnost koncentriranja, poteškoće učenja kod djece, usporeni rast Masna nakupljanja u jetri, oslabljena funkcija bubrega
Inzulinska rezistencija, povišeni krvni tlak Spontani pobačaji kod žena i sterilitet u muškaraca
Povišeni kolesterol, trigliceridi, lipoproteini Stanja slična artritisu
Snižena razina testosterona, oslabljena funkcija štitne i nadbubrežne žlijezde ,Depresija, promjene ponašanja Povišeni kolesterol, preskakanje srca

Gubitak kose, pojava ekcema i drugih problema na koži

Međutim opet se vraćamo na činjenicu da ono što je dobro za mene, nije dobro i za drugog te su sve osobe individue, te je zbog toga poliklinika Analiza uvela mogućnost testiranja omega masnih kiselina u eritrocitima. Dok pretraga omega masnih kiselina u serumu pokazuje trenutno stanje u organizmu, nalaz u eritrocitima daje uvid u stanje omega masnih kiselina u zadnja tri mjeseca.

Nalaz ujedno daje uvid u sadržaj zasićenih masti, trans masnih i mononezasićenih masnih kiselina, kao i omega – 3 i omega – 6 te njihov balans.

Nalaz

Nakon izrade nalaza pacijentu stoji na raspolaganju stručni tim poliklinike Analiza koji će zajedno sa pacijentom porazgovarati o njegovoj prehrani, načinu života, o promjenama u životnom stilu i prehrani te ako je nužno preporučiti i dodatke prehrane bilo Douglas dijetetike bilo Udo Choice oil..

Nisu sve masti loše masti isto kao što i sve “dobre” masti i nisu tako dobre. Nemojte živjeti u strahu od masnoća ali znajte ono što je dobro za Vas kao pojedinca i zbog toga poradite na tome uz tim poliklinike Analiza.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!