Javnost nas svakodnevno bombardira uzrocima i posljedicama starenja, angi-aging tretmanima, suplementima i namirnicama koje bi nam mogle produžiti život. No, i nakon niza ispitivanja, godina i truda utrošenog u njih, proces starenja i dalje nije u potpunosti razjašnjen. Posljedično tome, ne postoji ni idealno univerzalno rješenje koje bi ga i napose zaustavilo.

Jedna od teorija kojoj se u posljednje vrijeme pridodaje sve više značaja, a koja je i najvjerojatnija, je teorija o telomerama, njihovoj duljini i stupnju biološke dobi. Dok se kronološka dob određuje brojem godina našeg života, biološka dob se određuje drugim markerima kao što su elastičnost kože, gustoća kostiju, kvaliteta vida i tjelesna masa. Kada bi sve bilo idealno, one bi se podudarale, ali pod utjecajem ne baš idealne svakodnevice, naša biološka dob je gotovo uvijek iznad kronološke.

Možemo li to mijenjati? Naravno! Znanost je napredovala isto kao i mi. Dobro izbalansiranom prehranom, načinom života i adekvatnom upotrebom suplemenata moguće je i više nego povoljno utjecati na produljenje biološke dobi. Tu na red dolaze već spomenute telomere i funkcija enzima telomeraze.

Telomere su kratki ponavljajući sljedovi nukleotida koji se nalaze na krajevima DNA molekula. Sastoje se od TTAGGG sljedova baza ponovljenih i do nekoliko tisuća puta. Osnovna funkcija telomera je zaštita DNA molekule od oštećenja i održavanje njene stabilnosti tijekom procesa staničnih dioba. Prilikom diobe stanica i replikacije DNA zbog nemogućnosti djelovanja enzima replikacije (RNA polimeraza) na krajnjem području telomera, nova, replicirana DNA koja nastaje je znatno kraća od početne molekule. Posljedično tome, genom svake novonastale stanice je kraći za nekoliko desetaka parova baza sa područja telomera, te nakon niza uzastopnih dioba DNA prestaje biti zaštićena. Takvu molekulu stanica prepoznaje kao oštećenu, prestaje s diobom, postepeno usporava metabolizam i ulazi u stanje mirovanja. Stanice koje su u fazi mirovanja karakteriziramo kao stare stanice i učestalije su u organizmima starije kronološke dobi.

Neurednim životnim stilom, neredovitom i nepravilnom prehranom, prevelikom izloženosti fizičkom i psihičkom stresu opterećujemo organizam. Takva stanja neizbježno za sobom vuku i promjene u metabolizmu stanica i ubrzavaju proces starenja. Upravo u tome leži temelj različitosti u biološkoj i kronološkoj dobi. Brojna istraživanja su dokazala pozitivnu korelaciju skraćene dužine telomera i raznih stanja kao što su upalne bolesti, hormonalni poremećaji, ali i kancerogena stanja, a koja se vrlo često prikazuju kao posljedica starenja organizma.

Određene stanice poput spolnih, matičnih stanica embrija i stanica koštane srži prirodno sadrže aktivni enzim telomerazu koji nakon udvostručavanja DNA produljuje telomere i sprječava starenje stanica. Nažalost, taj enzim aktivan je i u malignim stanicama, dok je u ostalim tjelesnim stanicama blokiran. Ukoliko dođe do aktivacije telomeraze u tjelesnim stanicama, jezgra šalje signale ostatku stanice i ona se ponovno počne dijeliti. Ponovna aktivacija telomeraze omogućuje produljeni život stanice, a samim time i tkiva.

Poznavajući ovu tvrdnju nije moguće ne zapitati se je li inducirano produljenje životnog vijeka ipak moguće?

Brojna istraživanja (1,2,3) dokazala su pozitivnu reakciju tkiva na ponovnu aktivaciju telomeraze. Prilikom tog procesa dolazi do produljivanja telomera i posljedično tome produljenja životnog vijeka stanica.

Posebna pažnja usmjerena je prema tradicionalnoj biljci kineske medicine i jedinstvenom anti-age preparatu dobivenom njenom ekstrakcijom. Riječ je o pročišćenom ekstraktu korijena biljke kozlinac (Astragalus membranaceus), na tržištu poznatom kao preparat TA-65.

Istraživanja o djelotvornosti TA-65 provedena in vitro na uzorcima tkiva humanih neonatalnih keratinocita, fibroblasta i ljudskih imunoloških stanica pokazala su značajnu promjenu u genetskoj strukturi stanica u vidu produljenja i smanjenja ukupnog broja kromosoma s kratkim telomerama. Kasnija in vivo ispitivanja na miševima provedena kroz nekoliko generacija su to i potvrdila. Zanimljiva činjenica je i to da su prvi rezultati primijećeni već nakon 3 mjeseca kontinuirane terapije (25 mg telomeraze/kg tjelesne mase na dan). Slična stvar opisana je u istraživanju koje je procijenilo ulogu TA-65 kod ljudi, pri čemu je procijenjeno da će se nakon tromjesečne primjene ovog pripravka smanjiti postotak stanica s kratkim telomerama, odnosno da će se telomere produžiti. (3)

Proučavanjem biomarkera starenja poput tolerancije na glukozu i njene iskoristivosti, promjene gustoće kostiju, smanjenja potkožnog masnog tkiva i poremećaja u radu jetre zabilježene su pozitivne korelacije na svakom ovom području. Ispitivane skupine pokazale su poboljšanje tolerancije na glukozu i osjetljivosti na inzulin, smanjeni gubitak koštanog i potkožnog masnog tkiva, kao i poboljšanje zdravlja jetre. Organi na koje je ovaj preparat imao najbolji utjecaj su jetra, bubrezi i srce. (3)

U proteklih nekoliko godina testiran je i pozitivan učinak TA-65 na ljudsko zdravlje. Rezultatima ispitivanja u kojem su ispitanici sudjelovali u otvorenom programu za sveobuhvatni dijetni program, koji uključuje dozu od 10-50 mg TA-65 na dan, prikazana je vrlo visoka podnošljivost preparata, kao i niz korisnih učinaka kod ljudi. (3)

Nakon svega, s obzirom da stanice malignih tumora pokazuju izraženu telomeraznu aktivnost, što im zapravo i daje otpornost koju imaju, svakako se povlači i pitanje ima li TA-65 prokancerogeno djelovanje. Potiče li i pogoršava razvoj raka? Naime, in vivo ispitivanja koja su provedena pokazala su poboljšanje općeg stanja organizma i blagotvoran utjecaj, ali bez povećanja incidencije raka (4).

TA-65 je jedini dodatak prehrani sa znanstveno dokazanim pozitivnim djelovanjem na aktivnost telomeraze koji se nalazi na tržištu. Primarno je namijenjen za održavanje dužine i produljenje telomera u svrhu poboljšanja općeg zdravstvenog stanja i simptoma bolesti povezanih sa starenjem. Potiče imunološki sustav na rad, održava zdravu strukturu kostiju i zdravlje kardiovaskularnog sustava, a pomaže i pri kontroli glukoze u krvi i inzulinske ravnoteže. Možda najznačajniji podatak za napomenuti je i to da, po riječima proizvođača, ovaj preparat nema ozbiljnih učinaka na sveukupno zdravlje organizma, kao ni zabilježenih nuspojava.

Iako maksimalna dnevna doza nije utvrđena, preporučena primjena ovog preparata je 1 kapsula s 250 jedinica telomeraze na dan, neovisno o dobu dana ili obroku. Svaka osoba je individualna i različito reagira na svaki suplement, pa tako i ovaj. Upravo zbog toga je preporučljivo prije primjene ovog proizvoda posavjetovati se sa odgovornom osobom. Proizvod nije primjeren za osobe mlađe od 25 godina, trudnice i dojilje.

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!