Klasična Mikrobiologija

Kontaktirajte nas za besplatne konzultacije.

Zagreb

Varaždin

01 2099 880

Rijeka

051 309 309

Split

Dugopolje

Šibenik

021 688 888

Klasična klinička mikrobiologija predstavlja temeljnu granu medicinske znanosti koja se bavi proučavanjem mikroorganizama i njihove uloge u uzrocima bolesti u ljudi. Ova disciplina igra ključnu ulogu u dijagnozi, liječenju, i prevenciji infekcija, pridonoseći očuvanju i poboljšanju zdravlja pacijenata.

Osoba bi trebala razmotriti bakteriološka testiranja kada se suoči s određenim simptomima ili okolnostima koje ukazuju na mogućnost bakterijske infekcije.

  • Prisutnost tipičnih simptoma infekcije: groznica, bolovi u tijelu, glavobolja, kašalj, curenje nosa, bol u grlu, bol pri mokrenju, proljev ili drugi simptomi.
  • Rezistencija na antibiotike: U situacijama kada pacijent ne reagira na uobičajeni antibiotički tretman ili postoje sumnje na rezistenciju na antibiotike, provođenje bakterioloških testova može pomoći u odabiru odgovarajućeg tretmana.
  • Povećani rizik izloženosti infekcijama: Osobe koje su bile izložene zaraženim osobama, koje putuju u područja s visokim rizikom od određenih infekcija ili koje imaju povećani rizik od izloženosti (npr. zdravstveni radnici).
  • Ponavljajuće infekcije: Pacijenti s ponavljajućim ili kroničnim infekcijama, kao što su ponavljajuće upale uha, grla, urinarnih putova ili kožne infekcije.
  • Rutinske provjere tijekom hospitalizacije: Osobe koje su hospitalizirane, posebno ako su razvile simptome ili komplikacije tijekom boravka u bolnici.
  • Praćenje zdravstvenog stanja: Redovito uzimanje bakterioloških briseva može biti korisno za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata s kroničnim ili ponavljajućim infekcijama.

Split

Dugopolje

Zadar 

Šibenik

021 688 888

Zagreb

Varaždin

01 2099 880

Rijeka

051 309 309

Metoda

Prvi korak u klasičnoj kliničkoj mikrobiologiji je uzimanje uzoraka, prilikom čega se najčešće koriste bakteriološki brisevi. Najčešće se rade brisevi grla, nosa, uha, oka, spolovila ili drugih zahvaćenih područja. Osim toga, uzorak može biti i urin, stolica, ejakulat i slično.

Nakon uzimanja uzorka, isti se šalje u laboratorij gdje se radi kultivacija mikroorganizama. Medicinski stručnjaci potom identificiraju prisutne bakterije te procjenjuju njihovu osjetljivost na različite antibiotike (antibiogram).

Mikrobiološke usluge

Bris grla

Bris nosa

Bris uha

Bris oka

Urinokultura

Analiza stolice

Bris grla

Mikrobiološka analiza brisa grla predstavlja ključnu dijagnostičku pretragu koja pomaže u identifikaciji uzročnika bakterijskih infekcija u grlu. Ovaj postupak se preporučuje pacijentima sa simptomima poput grlobolje, otežanog gutanja, umora ili povišene temperature kako bi se pravovremeno utvrdila priroda infekcije.

PRIPREMA

Prije uzimanja brisa grla, poželjno je da pacijent nije konzumirao hranu i piće u posljednjih 30 minuta, ali nije neophodno. Također je važno da se pretraga ne radi tijekom ili neposredno nakon antibiotske terapije.

Uzorak se uzima sterilnim brisom preko nepčanih lukova.

ANALIZA I INDIKACIJE

Bris grla preporučuje se pacijentima kod sumnje na bakterijsku infekciju grla. Nalaz sadrži naziv bakterije (ako je izolirana) i antibiogram. Ti rezultati pomažu liječniku u postavljanju precizne dijagnoze te odabiru odgovarajućeg antibiotika ili terapije prema potrebi.

Izdavanje nalaza: 3-5 radnih dana

Bris grla
20.00

Bris nosa

Mikrobiološka analiza brisa nosa igra ključnu ulogu u dijagnostici respiratornih infekcija, identificirajući uzročnike infekcija u nosnoj šupljini. Ova pretraga se često preporučuje osobama sa simptomima poput curenja nosa, začepljenosti nosa ili kihanja, omogućujući pravovremenu dijagnozu i odgovarajuće liječenje.

PRIPREMA

Za test nije potrebna posebna priprema. Prije uzimanja brisa nosa, pacijent bi trebao izbjegavati upotrebu sprejeva ili kapi za nos nekoliko sati kako bi se osigurali precizni rezultati. Također je važno da se pretraga ne radi tijekom ili neposredno nakon antibiotske terapije.

Uzorak se uzima sterilnim brisom gornjih dijelova respiratornog sustava.

ANALIZA I INDIKACIJE

Bris nosa preporučuje se pacijentima sa sumnjom na respiratornu infekciju. Nazofarinks je često rezervoar za brojne bakterijske patogene, stoga kao uzorak u dijagnostičkom smislu ima ograničeno značenje. Međutim, u epidemiološkom smislu daje vrlo važne i značajne informacije o pojavnosti i kretanju respiratornih patogena i njihovoj osjetljivosti na antimikrobna sredstva. Nalaz sadrži naziv bakterije (ako je izolirana) i antibiogram. Ti rezultati pomažu liječniku u postavljanju precizne dijagnoze te odabiru odgovarajućeg antibiotika ili terapije prema potrebi.

Izdavanje nalaza: 3-5 radnih dana

Bris nosa
20.00

Bris oka

Mikrobiološka analiza brisa spojnice oka predstavlja bitnu dijagnostičku pretragu koja omogućuje identifikaciju uzročnika infekcija na površini oka. Ova pretraga se često preporučuje osobama sa simptomima poput crvenila oka, svraba, iscjetka, osjetljivosti na svijetlo, otoka oko očiju te zamagljenog vida.

PRIPREMA

Za test nije potrebna posebna priprema. Prije uzimanja brisa oka, preporučuje se izbjegavanje upotrebe kapi ili masti za oči nekoliko sati kako bi se osigurali točni rezultati analize. Također je važno da se pretraga ne radi tijekom ili neposredno nakon antibiotske terapije.

Uzorak se uzima sterilnim brisom, nježnim prelaskom preko spojnice oka.

ANALIZA I INDIKACIJE

 

Bris oka preporučuje se kod sumnje na bakterijsku upalu spojnice oka ili rožnice (konjuktivitis, keratitis). Nalaz sadrži naziv bakterije (ako je izolirana) i antibiogram. Ti rezultati pomažu liječniku u postavljanju precizne dijagnoze te odabiru odgovarajućeg antibiotika ili terapije prema potrebi.

Izdavanje nalaza: 3-5 radnih dana

Bris spojnice oka bakteriološki
22.00

Bris uha

Mikrobiološka analiza brisa uha je važna dijagnostička pretraga koja omogućuje identifikaciju uzročnika infekcija u uhu. a pretraga se često preporučuje osobama koje iskazuju simptome poput boli u uhu, iscjetka iz uha ili gubitka sluha.

PRIPREMA

Za test nije potrebna posebna priprema. Prije uzimanja brisa uha, preporučuje se izbjegavanje upotrebe bilo kakvih kapi ili sredstava za čišćenje uha kako bi se osigurali točni rezultati analize. Također je važno da se pretraga ne radi tijekom ili neposredno nakon antibiotske terapije.

Bris uha se uzima tako da se najprije brisom umočenim u sterilnu fiziološku otopinu dekontaminira područje vanjskog zvukovoda. Zatim se drugim brisom oprezno ulazi u zvukovod i uzima uzorak.

ANALIZA I INDIKACIJE

Bris oka preporučuje se kod sumnje na upalu vanjskog slušnog kanala. Nalaz sadrži naziv bakterije (ako je izolirana) i antibiogram. Ti rezultati pomažu liječniku u postavljanju precizne dijagnoze te odabiru odgovarajućeg antibiotika ili terapije prema potrebi.

Izdavanje nalaza: 3-5 radnih dana

Bris uha
22.00

Urinokultura

Urinokultura predstavlja temeljnu mikrobiološku analizu kojom se identificira prisutnost bakterija u urinu te se testira njihova osjetljivost na antibiotike. Ova pretraga je ključna u dijagnostici urinarnih infekcija i pomaže u određivanju ispravnog antibiotskog tretmana. Često se preporučuje kod pacijenata s simptomima kao što su bolovi pri mokrenju, učestalo mokrenje ili bolovi u donjem dijelu trbuha ili leđa.

PRIPREMA

Prije uzimanja uzorka za urinokulturu, poželjno je da pacijent temeljito opere cijelo urogenitalno područje sapunom i ispere pod mlazom vode, bez brisanja. Također je važno da se pretraga ne radi tijekom ili neposredno nakon antibiotske terapije.

POSTUPAK UZIMANJA UZORKA

Ispravan postupak uzimanja uzorka za urinokulturu uključuje prikupljanje srednjeg mlaza, prvog jutarnjeg urina ili nakon što je prošlo najmanje 3-4h od posljednjeg mokrenja, u sterilnu posudu. Jednom rukom treba pažljivo raširiti ili povući nabore kože, omogućujući slobodno otjecanje mlaza urina u posudu bez dodira s okolnom kožom ili sluznicom. Potrebno je započeti mokrenje izvan posude snažnim mlazom (prvi mlaz ispire bakterijsku floru uretre/mokraćovoda), a potom, bez prekida mokrenja, nastaviti u pripremljenu posudu kako bi se prikupio “srednji mlaz urina”. Uzorak je potrebno dostaviti u laboratorij što prije (unutar 1-2 sata), a u međuvremenu držati na temperaturi hladnjaka.

POSTUPAK UZIMANJA UZORKA KOD DJECE

Za uzimanje uzorka urina kod djece koja nose pelene preporučuje se korištenje urinske vrećice, koju je moguće nabaviti u ljekarni. Prije postavljanja vrećice, potrebno je pažljivo oprati urogenitalnu regiju djeteta, temeljito isprati pod tekućom vodom i osušiti čistom tkaninom. Nakon postavljanja urinske vrećice, preporučuje se češća provjera je li se dijete pomokrilo, s ciljem prikupljanja što manje količine urina u vrećici. Ovime se smanjuje mogućnost rasta velikog broja bakterija u uzorku, što može utjecati na dijagnozu uroinfekta kod inače zdravog djeteta. Uzorak je poželjno dostaviti u laboratorij u vrećici, bez prelijevanja u drugu posudicu.

ANALIZA I INDIKACIJE

Urinokultura se preporučuje pacijentima sa sumnjom na urinarnu infekciju. Mikrobiološka analiza urina identificira prisutnost bakterija, a ponekad i gljivica, te određuje njihovu osjetljivost na antibiotike.

Izdavanje nalaza: 3-5 radnih dana

Urinokultura
26.60

Stolica na ciste i parazite

Analiza stolice na ciste i parazite predstavlja ključnu mikrobiološku pretragu koja omogućuje identifikaciju prisutnosti mikroorganizama u gastrointestinalnom sustavu. Ova Infekcije probavnog sustava su česte, osobito u suvremenim uvjetima masovne proizvodnje i distribucije hrane. Pošto se prenose fekalno-oralnim putem, manjkava higijena i bliski kontakt pogoduju epidemijskom širenju tih oboljenja. Pretraga se često preporučuje kod pacijenata sa simptomima kao što su proljev, bolovi  i grčevi u trbuhu, mučnine, povišena temperatura ili promjene u konzistenciji stolice.

PRIPREMA

Za test nije potrebna posebna priprema. Prethodna primjena barijevih soli, mineralnog ulja, uzimanja antacida na bazi bizmuta i terapija antibioticima nepovoljno utječu na pretragu, pa stoga treba proći 2-3 tjedna do davanja uzoraka.

POSTUPAK UZIMANJA UZORKA

Potrebno je uzorak stolice veličine oraha staviti u posudicu s navojem (može se dobiti u laboratoriju ili nabaviti u ljekarni), dobro zatvoriti i unutar 2h dostaviti u laboratorij. Pretragu na parazite je optimalno učiniti na do tri uzorka stolice uzeta u nepravilnim vremenskim razmacima.

ANALIZA I INDIKACIJE

Analiza stolice na ciste i parazite preporučuje se pacijentima s sumnjom na crijevne infekcije. Parazitološka obrada stolice obuhvaća imunokromatogene testove na Giardia sp. i Cryptosporidium sp., klasične pretrage na jajašca i ciste parazita.

Izdavanje nalaza: 3-5 radnih dana

Stolica na ciste i parazite
22.00

Kontaktirajte nas putem emaila.