fbpx

Važnost uravnoteženog unosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina

Nedostatak omega 3 masnih kiselina pozitivno korelira s pojavom više od 50 zdravstvenih poremećaja i bolesti uključujući tumore, bolest srca i krvožila, dijabetes, moždani udar i artritis. Degenerativne bolesti «zapadnog» svijeta rastu gotovo linearno s eliminacijom omega 3 uz povećan udio omega 6 masnih kiselina u našoj prehrani… Iako je glavnim krivcem za pojavu kardiovaskularnih bolesti proglašena saturirana masnoća, u…

Koenzim Q10 generator energije

Američki znanstvenik F.Crane je kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća otkrio CoQ10, što je ujedno jedno od značajnijih otkrića s područja nutricionizma toga doba… Samo par godina kasnije dobitnik Nobelove nagrade doktor P.Mitchell, Sveučilište Edinburgh, prezentira ulogu koenzima Q10 u produkciji energije na staničnoj razini. CoQ10 je najvažniji tip koenzima Q u održavanju funkcije ljudskog organizma, molekularne strukture bliske vitaminima E…

Vitamin C je «kralj prevencije»

Gotovo nema osobe koja tijekom života nije posegnula za magičnom moći vitamina C (askorbinska kiselina). Koristi se kao lijek, suplement i aditiv hrani, a moramo ga unositi izvana jer ga čovjek za razliku od drugih životinja ne može sam sintetizirati. Svakodnevni unos dostatne količine askorbinske kiseline jača imunitet i predstavlja snažno sredstvo prevencije… Kako vitamin C djeluje? Mobilizira obrambene snage…

OMEGA 3 – važna osnova vašeg zdravlja

Priča o ulozi omega-3 masnih kiselina u optimalnoj funkciji našeg organizma svakim danam dobiva pokoji novi redak, ili čak poglavlje. Marin Bosotina nam otkriva razloge planiranog uključivanja kompletnog statusa masnih kiselina u spektar laboratijskih pretraga poliklinike Analiza… Promjene u prehrani nastale zadnjih pedesetak godina, uz osiromašenje hrane po sadržaju vitamina i minerala, najviše su se odrazile na sadržaj višestruko nezasićenih…

Masti koje liječe-Omega 3 masne kiseline

Esencijalne masne kiseline predstavljaju glavni građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i čitavog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti ali i naš izgled… MASTI KOJE LIJEČE – OMEGA 3 MASNE KISELINE Kad govorimo o mastima zamišljamo masne naslage zaostale u tanjuru poslije pečenja, ulje koje je ostalo poslije prženja iz fast food restorana i slično. Potrudite…

Koenzim Q10 – iskra našeg organizma

Stižu nam hladnija vremena, sve se više povlačimo u kuću, osjećamo manjak energije, nismo oduševljeni bilo kojim oblikom fizičkog napora, viroze nas hvataju, koža nam je suha i opuštena. U razgovoru sa susjedama tužimo se na sve to, a onda posežemo za čajem, vitaminima, medom, a koži priuštimo kremu sa koenzimom 10 jer su nas tako naučile televizijske reklame. Sve…

Vitamin D-tanka linija od esencijalne koristi do štetnosti

S vitaminom D upoznati smo od najranije dobi te vjerujemo svi znaju temeljne informacije o njemu: u organizam ga unosimo hranom, izlaganjem sunčevoj svjetlosti ili korištenjem multivitaminskih pripravaka. Ne znam tko se jos ne sjeća osnovne i srednje škole i dobro poznatog pitanja: nabrojite vitamine topive u mastima? Koliku god ocjenu imali iz biologije ili kemije, svi su spremno odgovarali:…

Zašto je potrebno uzimati koenzim Q10 uz terapiju statinima

Koenzim Q10 (CoQ10) poznat i pod nazivima ubikinon (u oksidiranoj formi) i ubikinol (u reduciranoj formi) prisutan je u svakoj stanici. Osnovna funkcija: transfer visoko energetskih elektrona s NADH dehidrogenaze i sukcinat dehidrogenaze na citokrom bc1 kompleks u reakciji oksidativne fosforilacije na unutarnjoj membrani mitohondrija. Na taj način stvara se transmembranski gradijent H+ neophodan za proizvodnju ATP-a kojim se zadovoljava…

Likopen

Stalna trka sa životom, dugoročno gledano, može ostaviti duboke posljedice na naše zdravlje. Puno obaveza i malo slobodnog vremena ne smije biti izgovor za zapostavljanje zdravlja. Zdrav život se sastoji od nekoliko stvari – tjelesna aktivnost, ograničavanje unosa štetnih tvari i na kraju ono najbitnije – prehrana. Uravnotežena prehrana uključuje obilje voća i povrća, meso, mlijeko i mliječne proizvode, jaja,…

Astaxanthin

Koliko smo samo puta čuli kako je primorska prehrana jedna od najzdravijih, kako su morski plodovi bogati proteinima i mineralima i kako treba konzumirati više takve hrane? Odgovor je previše puta, a jesmo li smo poslušali barem jedan od tih savjeta? Odgovor je, najvjerojatnije, nismo. Upravo zbog ovoga sve više ljudi pati od puno različitih bolesti koje su povezane s…

Spirulina

Alge su jedan od najboljih izvora minerala koji su od nastanka naše planete stvarani i koji su se tisućama i tisućama godina taložili na dnu svih mora. Alge upravo skupljaju te minerale i zbrajaju ih u jedan spoj gdje svaki mineral ima svoju ulogu, a onda nastaju i pigmenti. Jedna od najstarijih i najzanimljivijih algi u ovom trenutku je spirulina,…

Cink

Sklad je nešto što je neophodno za funkcioniranje svakog mogućeg sustava kojeg poznajemo. Iako danas znanost napreduje munjevitom brzinom, do sada nije napravljen sustav koji je i približno kompliciran kao što je to čovjekovo tijelo. Kako se ta situacija neće mijenjati uskoro, red je da obratimo pažnju na naše tijelo i da održavamo sklad upravo unutar njega. Taj sklad se…

Kelatni cink

Cink igra važnu ulogu u funkcioniranju našeg organizma, počevši od sudjelovanja u radu imunološkog sustava, osiguravanja kvalitete kose i noktiju, pa sve do osiguravanja zdravlja prostate i plodnosti kod muškaraca, odnosno ublažavanja menstrualnih simptoma kod žena. Hrana bogata cinkom je raznovrsna i svako za sebe može pronaći ono što voli, a da je bogato cinkom. Tako na primjer imamo jaja…

Immun’Age- Vratite imunološku snagu svom organizmu

“Kronične bolesti koje nas pogađaju tijekom starenja imaju više izvora, ali i jedan zajednički faktor – oksidativni stres.” Prof. Luc Montagnier, Osato Research Institute Oksidativni stres: Oksidativni stres je stanje organizma koje nastaje kao rezultat prekomjernog stvaranja oksidiranih molekula i oslabljene funkcije prirodnih antioksidansa. Dugotrajni oksidativni stres dovodi do oštećenja staničnih struktura, pretjerane razgradnje proteina, peroksidacije lipida i, na kraju,…

Omega 3: Zašto je Udo Erasmus ulje drugačije od drugih omega?

Zašto je Udo Erasmus ulje drugačije od drugih omega? Već su odavno znanstvena istraživanja potvrdila činjenicu da je riblje ulje najbolji izvor omega masnih kiselina – što zbog omjera, što zbog bioraspoloživosti. No, s druge strane, čak i ako pretrpimo neugodan okus koji se osjeća i nakon primjene kapsula, postoje nedostaci koje ne možemo zanemariti. Naime, riblje ulje se ekstrahira…

Active Cardisterol – Kardiovaskularne bolesti i kako ih spriječiti

Statistike nadležnih službi u Republici Hrvatskoj pokazuju da je posljednjih godina gotovo pola smrtnih slučajeva bilo uzrokovano bolestima srčano-krvožilnog sustava kao što su ishemija srca (srčani udar) i visoki krvni tlak. Ono što je zastrašujuće je podatak da se iz godine u godinu ovaj trend povećava, a zabrinjavajuće je upravo to što se većina tih bolesti na vrijeme može spriječiti…

Active Detox – Suplementacija pri provođenju detox protokola

Toksini su raznovrsna skupina spojeva sa štetnim djelovanjem na stanice organizma. Njihovo podrijetlo može varirati pa se stoga neki od njih, poput amonijaka, prirodno nalaze i stvaraju u organizmu, dok drugi, poput teških metala, u organizam ulaze izvana. Visoke razine toksina u organizmu značajno narušavaju naše zdravlje i nerijetko dovode do raznih bolesti. Razgradnja i izlučivanje toksina se odvijaju preko…

Najvažnija omega – Active More DHA

Nakon niza objavljenih tekstova, malo toga je ostalo za reći o omega masnim kiselinama. Uobičajene priče oko toga kojim sustavima pridonosi, koje bolesti sprječava, koje simptome uklanja… Pričati o omegama već je postalo dosadno, i vjerojatno se pitate čemu još jedan takav članak? Ovdje ćemo, naime, pričati o konkretnim proizvodima omege. Ne o svima, već o samo jednom, proizvodu izvrsne…

Active Resveratrol – Podarite život svojim godinama!

Resveratrol je polifenolni spoj prirodno prisutan u kožici crnog grožđa, kikirikiju, tamnom bobičastom voću i korijenu biljke japanskog dvornika. Biljke resveratrol stvaraju kao zaštitu od stresnih situacija poput ozljeda, gljivičnih infekcija ili jakog UV zračenja. Najpoznatiji izvor resveratrola je crno vino koje je, povezano s “francuskim paradoksom”, i potaklo znanstvenike na istraživanja o njemu. Resveratrol u kontroli srčano-krvožilnih bolesti i…

English