Važnost uravnoteženog unosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina

Nedostatak omega 3 masnih kiselina pozitivno korelira s pojavom više od 50 zdravstvenih poremećaja i bolesti uključujući tumore, bolest srca i krvožila, dijabetes, moždani udar i artritis. Degenerativne bolesti «zapadnog» svijeta rastu gotovo linearno s eliminacijom omega 3 uz povećan udio omega 6 masnih kiselina u našoj prehrani… Iako je glavnim krivcem za pojavu kardiovaskularnih bolesti proglašena saturirana masnoća, u…

Koenzim Q10 generator energije

Američki znanstvenik F.Crane je kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća otkrio CoQ10, što je ujedno jedno od značajnijih otkrića s područja nutricionizma toga doba… Samo par godina kasnije dobitnik Nobelove nagrade doktor P.Mitchell, Sveučilište Edinburgh, prezentira ulogu koenzima Q10 u produkciji energije na staničnoj razini. CoQ10 je najvažniji tip koenzima Q u održavanju funkcije ljudskog organizma, molekularne strukture bliske vitaminima E…

Vitamin C je «kralj prevencije»

Gotovo nema osobe koja tijekom života nije posegnula za magičnom moći vitamina C (askorbinska kiselina). Koristi se kao lijek, suplement i aditiv hrani, a moramo ga unositi izvana jer ga čovjek za razliku od drugih životinja ne može sam sintetizirati. Svakodnevni unos dostatne količine askorbinske kiseline jača imunitet i predstavlja snažno sredstvo prevencije… Kako vitamin C djeluje? Mobilizira obrambene snage…

OMEGA 3 – važna osnova vašeg zdravlja

Priča o ulozi omega-3 masnih kiselina u optimalnoj funkciji našeg organizma svakim danam dobiva pokoji novi redak, ili čak poglavlje. Marin Bosotina nam otkriva razloge planiranog uključivanja kompletnog statusa masnih kiselina u spektar laboratijskih pretraga poliklinike Analiza… Promjene u prehrani nastale zadnjih pedesetak godina, uz osiromašenje hrane po sadržaju vitamina i minerala, najviše su se odrazile na sadržaj višestruko nezasićenih…

Masti koje liječe-Omega 3 masne kiseline

Esencijalne masne kiseline predstavljaju glavni građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i čitavog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti ali i naš izgled… MASTI KOJE LIJEČE – OMEGA 3 MASNE KISELINE Kad govorimo o mastima zamišljamo masne naslage zaostale u tanjuru poslije pečenja, ulje koje je ostalo poslije prženja iz fast food restorana i slično. Potrudite…

Koenzim Q10 – iskra našeg organizma

Stižu nam hladnija vremena, sve se više povlačimo u kuću, osjećamo manjak energije, nismo oduševljeni bilo kojim oblikom fizičkog napora, viroze nas hvataju, koža nam je suha i opuštena. U razgovoru sa susjedama tužimo se na sve to, a onda posežemo za čajem, vitaminima, medom, a koži priuštimo kremu sa koenzimom 10 jer su nas tako naučile televizijske reklame. Sve…

Vitamin D-tanka linija od esencijalne koristi do štetnosti

S vitaminom D upoznati smo od najranije dobi te vjerujemo svi znaju temeljne informacije o njemu: u organizam ga unosimo hranom, izlaganjem sunčevoj svjetlosti ili korištenjem multivitaminskih pripravaka. Ne znam tko se jos ne sjeća osnovne i srednje škole i dobro poznatog pitanja: nabrojite vitamine topive u mastima? Koliku god ocjenu imali iz biologije ili kemije, svi su spremno odgovarali:…

Zašto je potrebno uzimati koenzim Q10 uz terapiju statinima

Koenzim Q10 (CoQ10) poznat i pod nazivima ubikinon (u oksidiranoj formi) i ubikinol (u reduciranoj formi) prisutan je u svakoj stanici. Osnovna funkcija: transfer visoko energetskih elektrona s NADH dehidrogenaze i sukcinat dehidrogenaze na citokrom bc1 kompleks u reakciji oksidativne fosforilacije na unutarnjoj membrani mitohondrija. Na taj način stvara se transmembranski gradijent H+ neophodan za proizvodnju ATP-a kojim se zadovoljava…

Likopen

Stalna trka sa životom, dugoročno gledano, može ostaviti duboke posljedice na naše zdravlje. Puno obaveza i malo slobodnog vremena ne smije biti izgovor za zapostavljanje zdravlja. Zdrav život se sastoji od nekoliko stvari – tjelesna aktivnost, ograničavanje unosa štetnih tvari i na kraju ono najbitnije – prehrana. Uravnotežena prehrana uključuje obilje voća i povrća, meso, mlijeko i mliječne proizvode, jaja,…