Nepodnošljivost hrane

Uloga hrane? Hrana je stara koliko i čovjek. Potrebna je za izgradnju organizma, bitan je čimbenik za odvijanje kemijskih i fizioloških procesa, te oslobađanje energije, i prije svega očuvanje zdravlja. Stara je izreka onaj tko se hrani odgovarajuće (primjereno spolu, starosnoj dobi, dnevnim aktivnostima i zdravstvenom statusu)pravilno se hrani. Organizam želi i treba hranu svog podneblja – zaključili su stručnjaci…

Intolerancija na proteine iz mliječnih proizvoda – principi prehrane

Mlijeko i mliječni proizvodi životinjskog podrijetla u ljudskoj su prehrani zastupljeni od davnina, a još je Hipokrat 450 p.n.e. prepoznao važnost sirutke kojoj je pripisao blagotvorna svojstva pri liječenju tuberkuloze, kožnih bolesti i probavnih smetnji. Odmah po rođenju, majčino mlijeko je prva namirnica s kojom se dijete susreće a konzumacija mliječnih proizvoda životinjskog podrijetla preporučuje  se osobama svih dobnih skupina…

Klinička primjena testa intolerancije na hranu – pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela – intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje uzrokuje poremećena crijevna propusnost. TEST INTOLERANCIJE NA HRANU Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica, mjesto ulaska energije i hranjivih tvari. Ulogu gastrointestinalnog sustava možemo prikazati kroz:…

Test intolerancije na hranu – sve više znanstvenih radova na tu temu

Potaknuti pozitivnim, ali ponekad kliničarima i pomalo nerazjašnjivim efektima novog načina prehrane na kronične simptome ili bolesti, svjetski medicinski autoriteti su zadnjih godina pokrenuli i objavili brojne znanstvene radove na temu intolerancije na hranu… U kontaktu s korisnicima usluga laboratorija Poliklinike Analiza i sami smo došli do zanimljivih informacija o pozitivnom učinku ishrane oslobođene namirnica na koje je utvrđena netolerancija,…

Povezanost intolerancije na hranu i sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju često postavljaju liječnici opće prakse. Predstavlja motorni poremećaj gastrointestinalnog trakta karakteriziran promjenama u evakuaciji stolice, abdominalnom boli i odsutnošću detektabilne organske bolesti. Sindrom iritabilnog crijeva je motorni poremećaj gastrointestinalnog trakta karakteriziran promjenama u evakuaciji stolice, abdominalnom boli i odsutnošću detektabilne organske bolesti. Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju…

Klinička primjena testa intolerancije na hranu – pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela – intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje uzrokuje poremećena crijevna propusnost. TEST INTOLERANCIJE NA HRANU Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica, mjesto ulaska energije i hranjivih tvari. Ulogu gastrointestinalnog sustava možemo prikazati kroz:…

Intolerancija na hranu i njen utjecaj na kronične bolesti

Test intolerancije na hranu ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Znanstvenim istraživanjem potvrđen je podatak da u prosjeku 73,4% pacijenata promjenom načina prehrane i pridržavanjem naputaka dobivenim od strane liječnika  pokazuje značajno poboljšanje zdravstvenog stanja. Ne prođe niti jedan dan a da nas ponešto ne zaboli. Sve je u redu ako se radi…

Obožavam čokoladu i capuccino, ali sam intolerantna na njih pa ih izbjegavam!

Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čista mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce mi se uzlupalo i preplavio me osjećaj mučnine. Znala sam da nije napadaj panike jer nisam osjećala nelagodu pa sam pomislila da sam sigurno pojela nešto pokvareno, ali to jutro…

Test intolerancije na hranu – 2. dio

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih sustava. Intolerancija nastaje uslijed nedostatka specifičnih kemijskih tvari ili enzima potrebnih za probavu hrane, ali i zbog patološke reakcije na neke uobičajeno prisutne tvari u hrani. U praksi često dolazi do…