ZDRAVLJE ŽENE

Svaka žena sjeća se onog posebnog jutra i posebnog buđenja kada je sve oko nje bilo isto, a u isto vrijeme drugačije. To jutro označilo je prekretnicu u životu svake mlade žene kroz dobitak menstruacije i prelazak iz života djevojčice u život odrasle žene – generativnu dob.

Prva menstruacija naziva se menarha i javlja se svakih 28, plus-minus 7 dana u trajanju 3-4 dana. Ona predstavlja fiziološko sazrijevanje osovine hipotalamus-hipofiza-jajnici, te uspostavljanje pozitivnih, ali i negativnih hormonalnih sprega kroz lučenje hormona: FSH, LH, progesterona i estradiola. Ako u ovom trenutku zanemarimo psihološke i socijalne aspekte koje donosi početak generativnog razdoblja zadržat ćemo se na dva vrlo česta problema koja muče mladu ženu: predmenstrualni sindrom (PMS) i pojava sideropenične anemije.

Predmenstrualni sindrom (PMS) predstavlja stanje karakterizirano promjenama raspoloženja, glavoboljama, retencijom tekućine, porastom tjelesne težine, napetosti u dojkama, pritiskom u zdjelici, bolovima u križima, pojavom različitih probavnih smetnji, te kožnih akni.

Smetnje mogu biti blage i kratkotrajne, ali i vrlo intenzivne. Tegobe se javljaju 7-10 dana prije, a nestaju par sati nakon početka menstruacijskog krvarenja.

Razlog nastanka predmenstruacijskog sindroma nije jasan, vjerojatno nastaje zbog promjena u razinama estradiola i progesterona, ali i socijalni, kulturni, biološki i psihološki faktori mogu imati utjecaja.

Smetnje mogu biti blage i kratkotrajne, ali i vrlo intenzivne. Tegobe se javljaju 7-10 dana prije, a nestaju par sati nakon početka menstruacijskog krvarenja. Razlog nastanka predmenstruacijskog sindroma nije jasan, vjerojatno nastaje zbog promjena u razinama estradiola i progesterona, ali i socijalni, kulturni, biološki i psihološki faktori mogu imati utjecaja. Budući da prava etiologija PMS-a nije jasna, terapijske mjere više su usmjerene prema preventivnim mjerama, kroz promjenu stila života: redovita tjelesna aktivnost (2-3 puta tjedno), uravnotežena prehrana (dovoljno žitarica, voća i povrća), ograničen unos šećera, soli i masti, eliminacija alkohola i kofeina, dovoljno odmora i smanjenje stresa. Kod težih i intenzivnijih oblika PMS-a potrebno je dodati i suplementacijsku terapiju – vitamin B6, te minerale, kalcij i magnezij.

Drugi značajan problem je pojava anemije koja se javlja zbog svako mjesečnog krvarenja. Taj oblik anemije zove se sideropenična anemija koja se u laboratorijskom nalazu krvne slike manifestira kroz smanjenu vrijednost eritrocita, hemoglobina i hematokrita, ali i kroz smanjenu vrijednost željeza, te promjene u razinama UIBC, TIBC i feritina. Ove parametre žena sklona anemiji trebala bi kontrolirati jedan put mjesečno.

Kod blažih oblika anemija stanje se može popraviti unošenjem hrane bogate željezom (zeleno lisnato povrće, cikla, teleća jetrica …), a kod težih oblika nužno je koristiti preparate željeza.

Svi preparati željeza nisu jednaki. Najčešći oblik je željezo-sulfat, ali on uzrokuje dosta probavnih smetnji (napuhivanje, mučnine, zatvor…). Ostali oblici željeza kao što su željezo-fumarat, željezo-glukonat (Ferronyl, Douglas Laboratories), željezo-glicin… dosta se dobro apsorbiraju, a ne uzrokuju toliko probavnih smetnji. Željezo se resorbira po potrebi, biljna hrana, sastojci kave, čaja, mlijeko, oksalati i fosfati mogu utjecati na iskoristivost željeza u organizmu.

Razlog tome je stvaranje teško topivih kompleksa. Ioni aluminija, magnezija i kalcija mogu otežati resorpciju željeza i zbog toga je preporuka uzimanje željeza na tašte, najbolje sa voćnim sokom ili s vitaminom C (Orange chew, Douglas Laboratories). Za liječenje deficita željeza preporučena dnevna doza za odrasle je 100 mg, a ova doza se smanjuje kad se deficit korigira. Doza željeza prisutna u brojnim multivitaminsko – mineralnim preparatima je 18 mg i adekvatna je za sprječavanje deficita. Kod potrebe za uzimanjem željeza važno je konzultirati se sa liječnikom zbog uspostavljanja adekvatne doze, ali i eventualnih nuspojava.

S početkom spolnog života nužno je naglasiti da svaka mlada žena ima obvezu prema sebi da u svoje redovite liječničke sistematske preglede uključi i ginekološki pregled koji bi se trebao obavljati barem jednom godišnje.

Pregled se bazira na klasičnom ginekološkom pregledu i uzimanju PAPA testa, te pregled dojki, uz obveznu edukaciju žena o samopregledu dojki uz svako tuširanje… Ukoliko žena primijeti pojavu kvržica u dojkama koje se ne mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa nužno je posjetiti ginekologa i napraviti ultrazvuk dojki.

Treba znati da je dojka bogata žlijezdama koje su pod utjecajem hormona stoga nije svaki nalaz kvržica alarmantan jer i žena primjećuje da pojedine kvržice nastaju i nestaju kroz menstrualni ciklus. Sve ovo je samo uvod u činjenicu najsretnijeg događaja u životu žene, a to je trudnoća. Danas je veliki interes upućen prema kućnim testiranjima trudnoće međutim prava dijagnostika trudnoće provodi se kroz detekciju beta HCG –a koji predstavlja hormon trudnoće. Dugo vremena trudnoća je apsolutno bila neplanirani događaj, stoga je veliki broj trudnoća završavao spontanim pobačajima ili porodom djece sa kongenitalnim anomalijama (rascjep nepca, rascjep živčane cijevi, nezatvaranje otvora u srčanim pregradama …).

Danas na sreću raste broj planiranih trudnoća uz kvalitetno obavljene ginekološke preglede prije začeća i izliječene sve gljivične (Candida), bakterijske (E. Coli, Chlamidia) i parazitske (Trichomonas vaginalis…) infekcije, te sanaciju nalaza pogotovo HPV virusa i podizanje imunološkog sustava multivitaminsko-mineralnim preparatima (Douglas Laboratories). Dva suplementa koja bi bilo važno istaknuti u svim planiranim trudnoćama je uzimanje folne kiseline i omega – 3 (DHA + EPA).

Folna kiselina dio je vitamina B-skupina, a prirodno se nalazi u žitaricama, leći, slanutku, zelenom lisnatom povrću. Spada u skupinu nutrijenata nužnih u prevenciji poremećaja živčanog sustava još nerođenog djeteta.

Jedno od najvažnijih medicinskih otkrića 20 stoljeća je da se suplementacijom folne kiseline (Folic acid, Douglas Laboratories) postotak oštećenja živčanog sustava (spina bifida) novorođenčadi smanjuje za 50–80%. Važno je naglasiti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuje tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Stoga je suplementacija prije začeća neophodna pogotovo kod žena koje su koristile oralne kontraceptive. U mnogim zemljama Europe čak se i spolno aktivnim ženama preporučuje uzimanje folne kiseline, u dozi od 400 mcg/dan. Preporučena doza u trudnoći je 800 mcg na dan.

Drugi važan suplement je omega – 3 koju prirodno nalazimo u plavoj ribi. Kvalitetan unos omege – 3 i njezinih podvrsta DHA i EPA je nužna za kvalitetan razvoj mozga i oka nerođenog djeteta. Ovaj oblik suplementacije nužno je započeti koristiti prije začeća, pri čemu na deklaraciji svakog suplementa treba voditi računa o količini ribljeg ulja u miligramima, te o količini EPA i DHA u miligramima. Prihvatljiva doza EPA i DHA je 1500-2000 mg/dan uz kvalitetan unos plave ribe 2-3 puta tjedno.

Nekoliko aspekata na koje bi žena srednje dobi trebala obratiti pažnju su stanje stresa i posljedice koje za sobom nosi, bolesti štitne žlijezde, stanje dojki, zdravlje kože…

Stres je stanje koje nastaje kada smo suočeni sa događajima koje smatramo prijetećim za vlastitu dobrobit ili kada smo u situacijama koje od nas traže ulaganje posebnog napora kako bi udovoljili zahtjevima koji su nam postavljeni. U stanju stresa luči se velika količina hormona adrenalina zbog čega nastaje ubrzani rad srca, porast krvnog tlaka, porast tjelesne temperature, porast mišićnog tonusa, te ubrzano disanje.

Stres prate brojni psihički poremećaji (gubitak koncentracije, nesanica, povlačenje u sebe, strah, noćne more…), ali i fizički poremećaji (lupanje srca, glavobolja, titranje pred očima, želučani problemi, različiti tikovi, ubrzano disanje …)…

Stres negativno utječe na imunološki sustav, čini ga podložnim različitim bolestima, pa i kancerogenim promjenama. Raste opasnost od srčanog i moždanog udara, ulkusa na želucu i dvanaesniku, migrenoznih napada razvoja kroničnih alergija, bolesti bubrega i dišnog sustava. Da bi izbjegli sve negativne posljedice stresa uz učenje o svladavanju stresnih situacija, kroz autogene treninge, vježbe joge i meditacije, nužno se posvetiti i pravilnoj prehrani: dosta cjelovitih žitarica, voća, povrća, ribe, dosta vode, umjerene količine mlijeka i mliječnih proizvoda, te bijelog mesa, a vrlo malo ili nimalo crvenog mesa, zasićenih i trans masnih kiselina. U slučaju stalne izloženosti stresu preporuka je i unošenje vitamina B-kompleksa, C i E vitamina, ali i magnezija, cinka i selena.

Čest problem žena srednje dobi su i bolesti štitnjače. Štitna žlijezda smještena je na prednjem dijelu vrata i lučenje njenih hormona: T3 i T4 stoji pod kontrolom hipofize i TSH hormona, te hipotalamusa i TRH hormona. Dva poremećaja štitne žlijezde su:

hipertiroidizam: povišene vrijednosti T3 i T4, uz sniženi TSH (nervoza, nemir, razdražljivost, umor, malaksalost, nesanica, tremor, pojačano znojenje, opadanje kose, tahikardija, povišeni krvni tlak, ubrzana peristaltika, mršavljenje, učestale stolice, poremećaj menstrualnog ciklus)

hipotireoidizam: smanjenje vrijednosti T3 i T4, uz povišeni TSH (pospanost, umor, depresija, pomanjkanje koncentracije, bradikardija, neuredne i bolne menstruacije, smanjeni apetit, porast tjelesne težine, promuklost, blijeda i suha koža, otečenost).

Pri pojavi bilo kojeg simptoma u intenzivnijem obliku ili pak pojava kombinacije simptoma, dobro je napraviti laboratorijske pretrage T3, T4, TSH, te ako ovi parametri budu poremećeni kao dijagnostička sredstva preostaju i ultrazvuk štitnjače, dijagnostička punkcija, te određivanje protutijela na tireoglobulin – anti-Tg, te protutijela na tiroidnu peroksidazu – anti-TPO. S dobivenim laboratorijskim nalazima žena se javlja liječniku internisti-endokrinologu.

U zrelim godinama ponovno ističemo važnost samopregleda dojki, ali uz ranije spomenuti ultrazvuk dojki na važnosti dobiva mamografija koja se ponavlja svaku godinu do dvije, ovisno o dobi žene, ali i trenutnom nalazu.

Srednje godine na neki način predstavljaju prekretnicu i u načinu razmišljanja kada nam zdravlje počinje biti važan parametar. Zbog toga u ovom periodu veliku važnost posvećujemo prehrani, sve nas više zanimaju različiti oblici redukcijskih dijeta možda i ne toliko radi boljeg fizičkog izgleda premda je on jako važan i svakoj ženi pridonosi razini samopouzdanja koliko zbog tegoba koje lagano počinjemo osjećati: smetaju nas zglobovi, teško se osjećamo, javljaju nam se nadutosti, žgaravice…

Redukcijske dijete nikad nisu bile rješenje jer mnoge žene su već primijetile da ono što je odgovaralo njihovim prijateljicama, njima nije. Rješenje i pravi odgovor leži u testu intolerancije na hranu. Radi o visoko individualiziranom testu gdje se detektira imunološki odgovor na 93 namirnice podijeljene u skupine voće, povrće, meso, žitarice… Tek dobivanjem odgovora putem ovog testa omogućavate svom organizmu novi režim prehrane isključivo prilagođen vama ali i rješavanje tegoba koje bi mogle nastati kao posljedica zasićenja imunološkog sustava nepotrebnim tvarima. Na ovaj način dajete svojoj imunologiji šansu da diše «punim plućima».

Druga važna pretraga koja bi se na ovom mjestu mogla istaknuti je analiza IgG i IgM antitijela na Candidu. Candida više ne spada u skupinu gljivica koje su bile poznate kao uzročnici gljivičnih infekcija noktiju ili isključivo vaginalnih infekcija. Poznato je da Candida djeluje u crijevima uzrokujući njihovu lošu funkciju pa kao rezultat njezinog djelovanja javljaju se nadutosti, mekše stolice, problemi održavanja razine šećera u krvi, problemi tjelesne težine, te sindrom koji sve više muči žene generativne dobi a to je «sindrom kroničnog umora». U slučaju pojave ovakvog tipa tegoba rješenje leži u eliminaciji ili barem smanjenju unosa šećera kvalitetnu regeneraciju crijevne sluznice kvalitetnom skupinom prebiotika (FOS prah, Douglas Laboratories).

Nešto što se ne bi moglo smatrati bolešću, ali što ima važnu ulogu u životu svake žene je zdravlje kože: mladenačka koža je lijepa, zategnuta i bez bora. Kad organizmu nedostaje voda stanice se isušuju, ubrzava se njihovo starenje i na kraju odumiru. Gubitak vode u koži uzrokuje nekoliko čimbenika: štetni utjecaj okoliša, starenje, gubitak estrogena, prehrana bogata zasićenim i trans masnim kiselinama, rafiniranim šećerima. Zbog nedostatka vode, vezivno tkivo slabi, slabe vlakna kolagena i elastina, koža gubi elastičnost i postaje mlohava i naborana.

Da bi koža vratila svoj elasticitet nisu dovoljne samo kreme sa algama, liposomima i ceramidima, iako su i one potrebne, nego treba znati da zdravlje kože dolazi iznutra, iz promjene stila življenja. Nužno je piti osam čaša vode, a dan umjesto kavom trebalo bi se započeti svježim sokom ili zelenim čajem. Prehrana treba biti bogata flavonoidima (mrkva, šumsko voće, tamna čokolada …) jer flavonoidi stanice opskrbljuju kisikom, poboljšavaju hidrataciju i smanjuju bore.

Vitamin C (agrumi, svježe povrće, ribizle, borovnice…) ali i u suplementima (Orange chew, Douglas Laboratories) ima snažan antioksidativni kapacitet, ima važnu ulogu u pretvaranju deaktiviranog oblika vitamina E u njegov antioksidativni , aktivni oblik, te je nužan u procesima sinteze kolagena, a taj proces je moguć samo uz prisustvo dovoljne količine vode u stanici.

Vitamin E prirodno se nalazi u pšeničnim klicama, orasima, maslinovom ulju, jajima, mlijeku, ali u suplementima (Multi- E–400, Douglas Laboratories), prirodna forma d-alfa – tokoferola uz mješavinu tokoferola i tokotrienola – sprječava nastanak sunčanih pjega, štiti kožu od isušivanja i bora.

Vitamin A prirodno ga ima u mrkvi, jabukama, mangu, avokadu, a vraća elasticitet kože. Omega 3,6 prirodno se nalaze u tuni, skuši, srdeli, inćunima, lososu, a suplementacija (Udo’S Oil 3,6,9) dodatno predstavlja jake ovlaživače kože i regeneratore kožnih stanica.

Nakon dugog razdoblja generativnog života žene, slijedi životna promjena poznata kao menopauza. Ovaj naziv uvriježen je u narodu premda menopauza znači zadnju menstruaciju a to razdoblje naziva se klimakterij. Menopauza je prirodna promjena biološkog i reproduktivnog sistema karakteriziran gašenjem funkcije jajnika, s tim da menopauza ne utječe samo na kvalitetu života žene nego i njene obitelji i prijatelja. U ovom razdoblju prestaje menstruacijsko krvarenje a najčešće se javlja između 45 i 55 godine života.

Menopauzi prethodi perimenopauza koja traje 2–8 godina, a karakterizirana je izmjenom normalnog ovulatornog s anovulatornim ciklusima posljedica čega su nepravilni menstrualni ciklusi, nagla i probojna krvarenja, dolazi do pojave valunga i čestih promjena raspoloženja. U ovom razdoblju od velikog značenja je primjena sojinih izoflavona. Za sojine izoflavone smatra se da imaju estrogenska i antiestrogenska svojstva. Kada je razina cirkulirajućih estrogena visoka, izoflavoni se vežu za estrogenske receptore i blokiraju aktivnost hormona, a kad je razina estrogena niska, fitoestrogeni djeluju poput estrogena.

Ujedno specifične forme izoflavona znane kao genistein i daidzein reguliraju hormonalnu ravnotežu žene, preveniraju razvoj osteoporoze, imaju antioksidativna svojstva, snižavaju razinu kolesterola, pozitivno utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava jer inhibiraju oksidaciju LDL kolesterola, a zbog blagog estrogenog djelovanja olakšavaju simptome menopauze, poput valova vrućine. (Estroflavone, Douglas Laboratories)

Simptomi menopauze su:

Od svih simptoma menopauze možda bi posebnu važnost trebalo staviti na razvoj osteoporoze i bolesti kardiovaskularnog sustava, s velikim naglaskom da tretman oba stanja počinje godinama prije početka klimakterijskog razdoblja, jer samo žena može utjecati dali će nakon uspona i dugog perioda platoa koje označava generativno razdoblje imati lagani ili strmi pad tj. dali će sebi osigurati dugo razdoblje bez pojave bolesti.

Uz smanjeni unos soli, šećera kofeina, eliminaciju alkohola, redovitu fizičku aktivnost, smatra se da danas žena prema sebi ima dvije moralne obaveze: uzimanje preparata kalcija i nezasićenih masnih kiselina poglavito omega 3 masnih kiselina.

Prije početka suplementacijskog tretmana osteoporoze, nužno bi bilo napraviti laboratorijske testove određivanja razine kalcija i magnezija u krvi, njihov status u 24h urinu, određivanje osteokalcina i beta crosslapsa (kao faktora izgradnje i razgradnje kosti), te denzitometriju kao radiološki pokazatelj gustoće kosti

Danas se zna da kalcij u adekvatnom tretmanu osteoporoze djeluje sinergistički s magnezijem te vitaminom D. Kalcij je nužan za izgradnju kostiju kostiju, zuba, zgrušavanje krvi, prijenos živčanih impulsa te kontrakciju mišića. Kalcij se razgrađuje i resorbira u gastrointestinalnom traktu, ako hrana sadrži puno fosfata moguća resorpcija se smanjuje jer fosfati na sebe vežu kalcij i iznose ga van organizma .

Na tržištu se nalaze dva oblika kalcijevih suplemenata: kalcij – karbonat i kalcij – citrat. S oblikom kalcij – karbonata treba biti oprezan jer prilikom primjene on ima tendenciju oštećenja zubne cakline, kompletne probavne cijevi, može isprovocirati pojavu opstipacije ali i razvoj žučnih i bubrežnih kamenaca pogotovo kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu prema ovim bolestima.

Drugi puno slobodniji oblik je kalcij–citrat (Calcigard, Douglas Laboratories) čija primjena ne izaziva toliko nuspojava kao kalcij karbonat. Preporučena dnevna doza je 1000 – 1500 mg / dan.

Magnezij je mineral nužan za pravilan rad mišića, živaca, srca i probave a sudjeluje u aktivaciji više od 300 enzima koji osiguravaju nesmetan tijek metaboličkih procesa. Proces apsorpcije magnezija na koji povoljno utječe vitamin D odvija se u tankom crijevu, funkciju regulatora ukupnog sadržaja u tijelu imaju bubrezi a rezerve se nalaze u kostima. S obzirom da ga tijelo ne može sintetizirati nužno ga je unositi hranom.

No uz namirnice siromašne magnezijem, jednoličnu prehranu, stres pojačane mišićne napore otežava se postizanje potrebne dnevne količine magnezija. Nedostatku pogoduju i loše prehrambene navike, konzumiranje rafinirane hrane, kave, alkohola i fosfata iz gaziranih pića. Prvi simptom njegovog nedostatka koji se lako prepoznaje je pojava grčeva u mišićima potkoljenica pogotovo noću. Preporučena suplementacijska doza je 250 – 500 mg, s tim da veće doze mogu izazvati pojavu proljeva.

Drugi važan aspekt je prevencija razvoja kardiovaskularnih bolesti koja uvijek započinje kvalitetnim sistematskim pregledom koji uključuje laboratorijske pretrage nalaza rada bubrega, jetre, masnoća u krvi, te elektrolitni status, ali i određivanje razine homocisteina. Svjetska istraživanja su pokazala da je aminokiselina homocistein preteča razvoja arterioskleroze jer on svojim djelovanjem brazda krvne žile i omogućava da se u stvorene utore ubace molekule masnoća i krvnih stanica i tako se gradi arteriosklerotski plak što kasnije može rezultirati pojavom kardiovaskularnih bolesti.

Suplementacijska terapija uključuje unos kvalitetnih nezasićenih masnih kiselina – omega 3 čiju adekvatnu dozu je lako odrediti preko nalaza masnih kiselina u eritrocitima. Uz njih na važnosti dobivaju i vitamin E (Multi – E – 400, Douglas Laboratories), koenzim Q 10 (CoQmelt, Douglas Laboratories) te magnezij (Magnesium oxide, Douglas Laboratories) koji svojim antiagregacijskim i vazodilatornim efektima štite kardiovaskularni sustav, reguliraju razinu masnoća u krvi te reguliraju razinu arterijskog krvnog tlaka.

I ne manje važan aspekt koji na kraju treba naglasiti, žena u ovom periodu doživljava velike i fizičke i psihičke promjene.

Često imaju problema sa osjećajem samosvijesti, gube samopouzdanje, postaju depresivne. Zbog toga dragi muškarci ovo je i vrijeme kada vi pokazujete koliko možete i umijete. S toga nastojite razumjeti svoju ženu, volite je i mazite jer vjerojatno da je mogla, izbjegla bi ovaj period.

Sve pretrage navedene u tekstu možete napraviti u Poliklinici Analiza.

Dr.med. Silvana Mišković

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!