Stižu nam hladnija vremena, sve se više povlačimo u kuću, osjećamo manjak energije, nismo oduševljeni bilo kojim oblikom fizičkog napora, viroze nas hvataju, koža nam je suha i opuštena. U razgovoru sa susjedama tužimo se na sve to, a onda posežemo za čajem, vitaminima, medom, a koži priuštimo kremu s koenzimom 10 jer su nas tako naučile televizijske reklame.

Sve to nije loše, ali znate li što je to koenzim 10 i koja je njegova prava uloga u organizmu?

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima. Postoji deset vrsta koenzima Q, ali samo je Q10 prisutan u ljudskom tijelu. Strukturno je vrlo sličan vitaminu E, ali ima jače antioksidativno djelovanje. Djeluje kao katalizator koji ubrzava i usmjerava biokemijske procese.

Koenzim Q10 regulira energetske procese. On inicira procese stvaranja energije u mitohondrijima, našim malim elektranama, u kojima se adenozin trifosfat (ATP), gorivo za naše tijelo, stvara iz hrane. U početku života jetra je u stanju izvlačiti i sintetizirati CoQ10 iz svake hrane naročito one koja sadrži aminokiselinu metionin. CoQ10 ima u mesu, ribi (skuša, losos, srdele), mahunarkama (soja), kikiriki, tamno-zeleno povrće (špinat, brokula), modrozelene alge, sojino, sezamovo i druga polinezasićena ulja. Ljudski organizam čuva rezerve CoQ10 tamo gdje ga najviše treba (srce, jetra i imunološki sustav).

Tijelo maksimum koncentracije koenzima Q 10 postiže sa 22 – 23 godine, međutim nakon 35-40. godine života količine CoQ10 u stanicama se smanjuju zbog oslabljene funkcije jetre. U četrdesetim godinama, u normalnim okolnostima, već ga manjka za trećinu, a kod osoba preko 60 godina ima ga 60% manje nego kod dvadesetogodišnjaka. Taj se deficit pogoršava zbog stresa, infekcija, kroničnih bolesti, uzimanja lijekova (betablokatori, antilipemici, antihipertenzivi, antidijabetici), te loših prehrambenih navika, te se tada javlja potreba za njegovom suplementacijom.

Da bi uopće posegnuli za koenzimom 10 potrebno je znati njegovu ulogu u organizmu:

Starenje:

Centralni nervni sistem: koenzim 10 danas se sve više koristi u tretmanu Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, migrenskih napada, ali i psihijatrijskih poremećaja kao što su neki oblici shizofrenija

Kardiovaskularni sustav:

Respiratorni sustav: koenzim 10 pokazuje pozitivne efekte u tretmanu astme, alergija i drugih respiratornih bolesti

Gastrointestinalni sustav: koenzim Q10 štiti želudac i dvanaesnik te može sudjelovati i u sanaciji ulkusa.

Koža: Zbog smanjene proizvodnje kolagena, naša koža poprima usahli izgled i odaje godine. Slobodni radikali sputavaju proizvodnju kolagena i ubrzavaju starenje. Kako Q10 neutralizira njihovo djelovanje, on sprečava smetnje u proizvodnji kožnog kolagena i tako zapravo pomaže prevenciji razvoja bora i staračkih pjega.

Dijabetes: znanstvena istraživanja pokazuju da kontinuirano uzimanje koenzima 10 kroz 2 mjeseca smanjuje razinu šećera u krvi bolesnika sa dijabetesom tipa 2 za 20 – 30 %.

Maligna oboljenja: koenzim 10 pokazuje blagotvorne učinke kod smanjenja neugodnih efekata kemoterapije a novija istraživanja pokazuju da produžuje život oboljelih od karcinoma dojke, prostate, debelog crijeva za pet do petnaest godina.

Muška neplodnost: dokazan je njegov utjecaj i kod astenozoospermije (niska pokretljivost spermatozoida) Nakon kontinuiranog uzimanja koenzima 10 kroz 3 mjeseca (100 mg na dan) povećala se koncentracija i pokretljivost spermija

Sportaši: Kod svakog napornijeg natjecanja potrebne su ogromne zalihe energije, kao i sposobnost njenog obnavljanja. Poznato je što se događa na kraju drugog poluvremena nogometne utakmice ili na kraju iscrpljujućeg maratona. Na substaničnom nivou najveći problem je pomanjkanje koenzima Q10. On subjektivno, ali i objektivno, povećava snagu potičući pretvaranje ugljikohidrata u energiju te ojačava mišiće što je od izuzetne važnosti kod aktivnih sportaša.

Ostali pozitivni učinci: poboljšava kvalitetu zubnog mesa i prevenira razvoj parodontoze, stimulira zacjeljivanje rana, ima antikandida djelovanje, pomaže u redukciji tjelesne težine…

Ovi je samo mali dijapazon blagotvornih učinaka koenzima Q 10. Znanstvenici širom svijeta još ga i dalje istražuju, jer svojim lošim načinom života i lošim navikama samo potpomažemo razvoj i širenje različitih poremećaja i bolesti. Sad kad sve ovo znate slobodno posegnite za koenzimom Q 10 i kao suplementom u dozi od 30 – 100 mg ovisno o dobi i stanju Vašeg organizma, a nahranite i Vašu kožu.

Ne zaboravite – koenzim Q10 je samo lampica i iskra u Vašem organizmu, a kakav će on biti u glavnini ipak određujete – Vi!

Silvana Mišković, dr.med.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!