Sigurno nije lako prihvatiti činjenicu da ste Vi ili Vama blizak član obitelji oboljeli od zloćudne bolesti, pogotovo ako je dijagnosticirana u uznapredovanom stadiju.

Tada na površinu izlaze svi strahovi, međuobiteljski odnosi, ali i vječna pitanja: zašto ja; jesmo li mogli što učiniti da do razvoja karcinoma ne dođe; jesmo li ga mogli ranije dijagnosticirati ….

Razvoj novotvorevina koliko god biva kontroliran genetskim čimbenicima, toliko stoji i pod utjecajem čimbenika na koje možemo utjecati:

Svaki simptom ili znak koji do tada niste imali, trebao bi Vas nagnati na posjet liječniku i ovisno o simptomima, na početak preventivnih pregleda. Bez obzira o kakvom tipu pregleda se radi, svi započinju sa laboratorijskim dijelom, gdje uz klasične hematološke i biokemijske parametre, u ovom slučaju posebnu važnost zauzimaju tumorski markeri.

Tumorski markeri su molekule koje se u većim koncentracijama nego što je normalno pojavljuju u krvi, urinu, i/ili tkivu bolesnika s karcinomom. Tumorske markere proizvodi sam karcinom ili tijelo kao odgovor na prisustvo karcinoma, a njihovo određivanje važno je za postavljanje dijagnoze, liječenja i praćenje terapijskog uspjeha.

Uvažavajući da dijagnostika karcinoma vrlo osjetljivo područje, gdje rezultat puno toga mijenja, u Poliklinici Analiza pacijentima je omogućena izrada i dobivanje nalaza u jednom danu.

Tumorski markeri koje u Poliklinici Analiza možete izraditi, su:

Uz dijagnostiku karcinom debelog crijeva posebno mjesto zauzima i test okultnog krvarenja u stolici (imunološki test detekcije antitijela na humani hemoglobin).

Upoznati sa ovim osnovnim činjenicama nemojte zanemarivati simptome koje imate nego u Poliklinici Analiza s punim povjerenjem izradite nalaze i zajedno sa Vašim liječnikom upustite se u borbu sa eventualnom zloćudnom bolesti, ali uz misao da veliki broj karcinom otkrivenih u ranom stadiju su izlječiva stanja, kada Vam uz redovite kontrole ostaje samo sjećanje na epizodu u Vašem životu koja je zahvaljujući Vama i redovitim kontrolama imala sretan završetak.

Objavljeno u Narodnom listu, Zadar, 31. kolovoza 2007.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!