CIJENA: 18,00 eur / 135,62 kn

OPIS:
Citokeratini su strukturni proteini stanica. Oni su intermedijalni filamenti koje izlučuju epitelne stanice i koji su biljezi za diferenciranje epitelnih stanica. Citokeratin 19 sastoji se iz 400 aminokiselina. Pod nazivom cyfra 21-1 podrazumijeva se fragment citokeratina 19. Za razliku od citokeratina fragmenti citokeratina su topivi u serumu i može ih se dokazati. Citokeratini 19 zastupljeni su gotovo u cijelom organizmu (tijelu), međutim naročito se nakuplja u plućima i kod malignih tumora pluća. Određivanjem njegovog fragmenta (cyfra 21-1) u serumu može se prepoznati vrsta tumora ili pratiti tijek liječenja.

ODREĐIVANJE:
Metoda određivanja: CMIA Uzorak za analizu je serum ili plazma (EDTA). Stabilnost uzorka: 48 sati na 25°C, do 7 dana na 2-8°C.

KLINIČKI ZNAČAJ:
Karcinom pluća je zloćudna bolest koja se razvija u plućima ili bronhima. Na prvom je mjestu uzroka smrti među karcinomima. Najveći rizični čimbenik za razvoj karcinoma pluća jest pušenje cigareta. Pušenje cigareta je odgovorno za 90% karcinoma pluća. Osim pušenja poznato je nekoliko drugih okolišnih čimbenika koji povećavaju rizik za obolijevanje od karcinoma pluća, a to su: pasivno pušenje, alkoholizam, azbest, radioaktivna prašina urana, plin radon, povećana razina kolesterola i prevelik unos masti u organizam, Dob, rasa, spol i genetsko naslijeđe također imaju ulogu u razvoju ove bolesti. Karcinomi pluća ovisno o izgledu stanica pod mikroskopom.

Iz terapijskih razloga dijele se u dvije glavne podvrste: 1. karcinom malih plućnih stanica (mikrocelularni) i 2. karcinom ne-malih plućnih stanica. Karcinom malih stanica dijeli se u tri glavna tipa: 1. karcinom pločastih stanica (skvamozni, planocelularni) 2. adenokarcinom 3. karcinom velikih stanica (makrocelularni) Karcinom pluća može biti povezan sa sljedećim tumorskim markerima: PTH, paratireoidni hormon – povišena razina PTH proteina može pomoći u razlikovanju karcinoma pluća i karcinoma pleure (poplućnice) i drugih bolesti;

NALAZ:
Referentni raspon: manje od 2,08μg/L

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!