Tools
Register Login

Poliklinika-analiza.hr

Četvrtak, 24 Tra 2014

Kolonoskopija i gastroskopija u anesteziji ne mora biti neugodna

Kolonoskopija i gastroskopijaZabrinjavajući je podatak da u Hrvatskoj od raka debelog crijeva godišnje obolijeva više od 1600 muškaraca te preko 1300 žena. Prema Hrvatskom registru za rak, rak debelog crijeva zauzima drugo mjesto po učestalosti kod ukupne populacije.

Svjetsko gastroenterološko društvo svakoj osobi iznad 50 godina starosti, bez obzira na simptome, preporučuje obaviti pregled debelog crijeva u cijelosti, tj. kolonoskopiju, a osobe kod kojih je netko u bližoj obitelji imao rak debelog crijeva, prvu kolonoskopiju trebale bi učiniti i 10 godina prije, znači najkasnije sa 40 godina starosti.

Alarmantan je podatak Ministarstva zdravstva da je čak 1504 osoba kojima je utvrđena krv u stolici odustalo od dogovorenog kolonoskopskog pregleda. Koji je razlog takvoj nebrigi za vlastito zdravlje? Odgovor leži u činjenici da je kolonoskopija vrlo neugodna, a u nekim slučajevima i vrlo bolna pretraga. Kako bi pacijentima olakšala sam pregled Poliklinika Analiza je u ponudu zdravstvenih usluga uključila kolonoskopiju (i gastroskopiju) uz anesteziju.

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopska dijagnostička metoda pomoću koje se vrši pregled debelog crijeva i završnog dijela tankog crijeva. Kolonoskop je gumeni, savitljiv uređaj koji na samom vrhu ima kameru. Slika vrlo visoke rezolucije prenosi se na monitor na kojem se vidi kao uvećana, pa se tako mogu vidjeti i najsitnije promjene boje ili oblika na sluznici crijeva. Posebnim kliještima mogu se uzimati i komadići tkiva (biopsija), koji se prosljeđuju na patohistološku obradu, nakon čega se postavlja točna dijagnoza viđene promjene.

Kakva je procedura za pacijente u Poliklinici Analiza?

Dolazak na kolonoskopiju (gastroskopiju): U dogovorenom terminu dolazite u pratnji člana obitelji ili prijatelja u Polikliniku Analiza gdje Vas dočekuje medicinski tim (specijalist gastroenterolog, specijalist anesteziolog te medicinska sestra ili tehničar). Nakon što na Info punktu popunite neophodne obrasce i suglasnosti, medicinska sestra Vas vodi do dvorane za intervenciju. Čitav postupak (kratkotrajna intravenska anestezija i kolonoskopija/gastroskopija) traje 30-ak minuta, nakon čega ćete biti prebačeni u sobu za buđenje, do potpunog oporavka.

Imate dodatna pitanja? Tražite dodatna pojašnjenja?
Želite ugovoriti termin kolonoskopije/gastroskopije?

Kontaktirajte stručni tim Poliklinike Analiza:
telefon: 021 688 888
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript