fbpx

Preosjetljivost na metale predstavlja poremećaj imunološkog sustava, koji pogađa 10% do 15% populacije. Simptomi preosjetljivosti na metal nastaju kada imunološki sustav počne doživljavati metalne ione kao strana tijela što se može manifestirati lokalnim reakcijama na koži, bolovima u zglobovima i mišićima, depresijom, glavoboljom ali i pojavom kroničnih stanja poput fibromialgije ili sindroma kroničnog umora. Potencijalni metalni alergeni (aktivatori alergijskih reakcija) vrlo su česti u svakodnevnom životu i u organizam ulaze dodirom, ingestijom, inhalacijom ili implantiranjem.

MELISA test je znanstveno dokazana i klinički potvrđena analiza krvi koja detektira preosjetljivost na metale, poput nikla, kadmija, zlata, srebra, berilija, titana, paladija, indija, olova, žive, platine, kroma, kobalta… Testom se ne mjeri toksičnost tj. koncentracija metala u organizmu već se test bazira na reakciji preosjetljivosti tipa IV, koja se često naziva odgođenim tipom preosjetljivosti, jer se reakcija razvija tijekom nekoliko dana. Za razliku od reakcije preosjetljivosti tipa I – alergija, koja je posredovana IgE antitijelima, reakcija preosjetljivosti tipa IV posredovana je T-limfocitima (ili memorijskim limfocitima) koji su prethodno bili u kontaktu sa potencijalnim alergenom. Kod genetski predisponiranih osoba, svakodnevna izloženost alergenima može izazvati aktivaciju preosjetljivosti tipa IV s posljedičnom alergijskom reakcijom.

Testiranje se provodi iz uzorka krvi pri čemu osoba nekoliko dana ne bi smjela koristiti kortikosteroide i/ili imunosupresivne lijekove. Tijekom testiranja koriste se limfociti koji se izoliraju i uzgajaju u inkubatoru. Dio krvi ostaje netaknut (neosjetljiv na alergene) i on služi kao negativna kontrola. Drugi dio je izložen univerzalnom alergenu i taj dio predstavlja pozitivnu kontrolu, dok konačno treći dio krvi biva izložen potencijalnom alergenu u različitim koncentracijama kako bi se osiguralo da uvjeti in vitro (laboratorij) što sličnije oponašaju uvjete in vivo (okolišni uvjeti).

Testiranje je namijenjeno:

 • osobama sa sumnjom na alergijske reakcije prema metalima
 • osobama sa amalgamskim plombama ili zubnim implantatima
 • osobama sa ortopedskim ili kiruršim implantatima
 • ženama sa intrauterinim ulošcima
 • osobama koje imaju piercing
 • osobama koje su na radnom mjestu izložene metalima (građevinski radnici, električari, zubari, frizeri, slikari)
 • osobama koje pate od fibromialgije ili sindroma kroničnog umora
 • osobama sa autoimunim bolestima (multipla skleroza, tireoiditis, Sjögrenov sindrom)
 • djeci sa sumnjom na razvoj pervazivnog poremećaja
 • osobama sa nerazjašnjenom etiologijom bolova u mišićima i zglobovima
 • osobama sa depresivnim epizodama
 • osobama sa kognitivnim deficitom
 • pušačima

Prilikom uzorkovanja krvi, pacijent popunjava anamnestički upitnik, koji pomaže u odabiru potencijalnih alergena ali i objašnjenju postojećih simptoma. Na primjer, ako osoba ima sumnju na alergiju na zubne amalgame, tada će alergeni koji se testiraju biti metali koji se najčešće koriste u zubnim amalgamima, kao što su živa, srebro, kositar i bakar. Ako pacijent ima sumnju na kontaktnu alergiju na nikal, test se može koristiti za testiranje alergije na nikal. To je osobito korisno kod osoba koje imaju kliničke simptome kontaktnog dermatitisa, ali i kod negativnog PATCH testa.

Rezultati testiranja dostupni su u periodu 10-14 dana u elektronskom obliku, uz objašnjenje na koji metal/metale je osoba razvila preosjetljivost te načine izbjegavanja i eliminiranja metala iz organizma.

Postavite nam pitanje

English