MELISA Test

MELISA ®: JEDINI STANDARDIZIRANI TEST IZ KRVI ZA ISPITIVANJE PREOSJETLJIVOSTI NA METALE (IMUNOLOŠKA REAKCIJA TIP IV)

KARAKTERISTIKE TESTA
Metali koji se nalaze u predmetima koje svakodnevno koristimo mogu izazvati ozbiljne zdravstvene smetnje. Kronična izloženost metalima kroz nakit koji koristimo, zubne implantate, nadogradnje na zubima, kozmetiku, proteze zglobova mogu izazvati preosjetljivost kod genetski predisponiranih osoba što rezultira aktivacijom imunološke reakcije tipa IV.

MELISA®
MELISA® je prva znanstveno potvrđena analiza krvi za otkrivanje preosjetljivosti na metale kroz imunološku reakciju tipa IV. Kroz krvni test određuje se preosjetljivost na metale.

MELISA® test pogodan je za dijagnosticiranje imunološke reakcije tipa IV kod bolesnika s različitim imunološkim manifestacijama, kao što su autoimune bolesti. Test je posebno pogodan kod pojave simptoma nepoznate etiologije.

PODRUČJA PRIMJENE

 • kožne bolesti (psorijaza, ekcem)
 • autoimune bolesti (multipla skleroza, tiroiditis, Sjögrenov sindrom)
 • gastrointestinalne bolesti
 • sindrom kroničnog umora
 • preosjetljivost na Candidu
 • alergija na lijekove (npr. alergija na penicilin)
 • alergija na kemikalije (npr. formaldehid)
 • autistični poremećaj
 • Lajmska bolest (aktivna borelioza)

KLINIČKE KORISTI

 • otkrivanjem preosjetljivosti na metale kroz MELISA® test etiologija simptoma može biti identificirana
 • okidači pojave simptoma mogu se izbjeći
 • izbjegavanje trajne izloženosti štetnim metalima, te umanjivanje zdravstvenih tegoba

POPRATNE INFORMACIJE

Za razliku od alergijske reakcije tipa I, koja je posredovana IgE antitijelima, reakcija tipa IV posredovana je T limfocitima koji su prethodno bili  kontaktu s određenim agensima (memorijske stanice). Nakon ponovnog kontakta sa štetnom tvari koja izaziva preosjetljivost, memorijske stanice povezane su sa transformacijom i proliferacijom limfoblasta. Novostvorene stanice (efektorske stanice) izlučuju citokine što rezultira aktivacijom imunološke reakcije tipa IV.

PREOSJETLJIVOST NA METALE vs. TROVANJE METALIMA

Važno je razlikovati reakciju preosjetljivost na metal od trovanja metalima. MELISA® test ne mjeri koncentraciju metala u organizmu već određuje intenzitet imunološke reakcije. Npr. iz uzorka kose može se detektirati razina žive ili nekog drugog metala ispod razine štetnog praga, a da pacijent ipak pokazuje preosjetljivost na metal. Kod reakcija preosjetljivost na metal nema štetnog praga. Čak i tragovi štetnog metala u tijelu mogu potaknuti reakciju tipa IV.

POPIS METALA KOJI SE MOGU TESTIRATI:

Aluminij (Al)                       Niobij (Nb)

Antimon (Sb)                     Paladij (Pd)

Arsen (As)                          Fenil živa

Barija (Ba)                           Platina (Pt)

Berilij (Be)                          Rodij (Rh)

Bizmut (Bi)                         Rubidij (Rb)

Olova (Pb)                          Rutenij(Ru)

Kadmij (Cd)                        Srebro (Ag)

Krom (Cr)                            Anorganska živa (Hg)

Kobalt (Co)                         Timerosal

Željezo (Fe)                        Titanov dioksid (TiO2)

Etil živa                                Titanov sulfat (TiSO4)

Galij (Ga)                             Nikal (Ni)

Zlato (Au)                            Uran (U)

Indij (In)                               Vanadij (V)

Bakar (Cu)                           Wolfram (W)

Mangan (Mn)                    Cink (Zn)

Metil živa                            Kositar (Sn)

Molibden (Mo)                 Cirkonij (Zr)

PODRUČJA PRIMJENE:

Preosjetljivost na metal ima važnu ulogu u određenim područjima medicine:

 • Implantologija / Kirurgija / Ortopedija
 • Medicina rada
 • Stomatologija
 • Opća medicina
 • Interna medicina
 

IMPLANTOLOGIJA:

Metalne komponente mogu se pronaći u različitim implantatima, kao što su endoproteze kuka, proteze koljena, traumatski vijci, pejsmejkeri, silikonski implantati u grudima, zubni implantati. Kod većine pacijenata implantati pokazuju biokompatibilnost. Međutim kod osjetljivih pacijenata, metalne komponente mogu izazvati nuspojave poput boli, dermatitisa, usporenog cijeljenja rana, infekcija kostiju. MELISA® test probira prije implantacije može otkriti postojeću preosjetljivost i omogućiti uporabu biološki kompatibilnih implantata na personaliziranoj razini.

MEDICINA RADA:

MELISA® test može se koristiti za ispitivanje osoba koje su izložene metalima, kemikalijama ili drugom

agensima na radnom mjestu. Ako osoba pokazuje reakciju preosjetljivosti, potrebno joj je omogućiti drugo radno mjesto bez izloženosti štetnom metalu. Zanimanja kod kojih je povećan rizik razvoja preosjetljivosti na metale su građevinski radnici, rudari, električari, guma /drvo / papir / tekstil / industrijski radnici, stomatolozi, frizeri slikari.

STOMATOLOGIJA

Promjene u sluznici koje se razvijaju oko metalnih zubnih ispuna mogu se pripisati reakciji preosjetljivosti na metalne komponente. Reakcija preosjetljivosti na metale koji se koriste u zubnim protezama i mostovima može biti izmjerena MELISA® testom. Simptomi reakcije preosjetljivosti mogu biti lokalizirani u usnoj šupljini ali i sistemski uzrokujući upalne procese u različitim dijelovima tijela. Pacijenti kod kojih već postoji utvrđena preosjetljivost na metale kao što su npr. zlato ili nikal koji su često zastupljeni u nakitu, trebali bi zajedno sa stomatologom razmotriti upotrebu nemetalnih materijala.

OPĆA MEDICINA

Imunološka reakcija tipa IV česta je kod bolesnika s različitim bolestima poput dermatoloških bolesti, autoimunih bolesti ali i bolesti gastrointestinalnog sustava. Bolesnici sa teškim oblikom sindroma kroničnog umora nejasne etiologije često pate od preosjetljivosti na metale koji su korišteni prilikom stomatoloških radova. Preosjetljivost na Candidu, lijekove, kemikalije ali i pojava autističnog poremećaja često se povezuje sa preosjetljivošću na metale.

ANALITIČKI PRINCIP

MELISA® (Test imuno-stimulacije memorijskih stanica) testira reakciju limfocita na metale kojima je osoba bila izložena bilo na radnom mjestu ili prilikom stomatoloških radova. Iz uzorka krvi izoliraju se limfociti koji se uzgajaju tijekom 5 dana. Proliferacija limfocita mjeri se ugradnjom H3-timidina a transformacija limfocita se morfološki prati. Jačina reakcije označena je  kao indeks stimulacije (SI). Vrijednost veća od 3 ukazuje na pozitivnu reakciju. Nakon toga, provodi se test morfološke vjerojatnosti.

NARUČITE PREKO INTERNETA

Test intolerancije na hranu – 125 namirnica
312.00 (2,350.76 kn)
Test intolerancije na hranu – 220 namirnica
361.25 (2,721.84 kn)
Test intolerancije na hranu – 93 namirnice
260.00 (1,958.97 kn)
U poliklinici Analiza uz test alergije na metale moguće je napraviti i analizu minerala i teških metala u organizmu: više informacija klikom na link
https://poliklinika-analiza.hr/analiza-minerala-i-teskih-metala/