Grelin, hormon proizveden u želucu smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti zbog zaštitnog učinka na dopaminske neurone.

Parkinsonova bolest – degenerativna bolest središnjeg živčanog sustava – nastaje uslijed odumiranja dopaminskih stanica, a smanjena proizvodnja dopamina u terminalnoj fazi bolesti može biti popraćena simptomima kao što su: ozbiljni problemi u hodanju, ograničeno i usporeno kretanje, smanjeni apetit, otežano hranjenje, periodi motorne blokade (freezing), tremor glave i ekstremiteta… Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale, uz podršku Michael J. Fox zaklade za istraživanje Parkinsonove bolesti, utvrdili su da grelin proizveden u želucu štiti dopaminske neurone.

Voditelj tima Tamas Horvath, profesor komparativne medicine, neurobiologije, opstetricije i ginekologije Sveučilišta Yale o rezultatima studije je rekao: „Također smo utvrdili da, osim utjecaja na apetit, grelin direktno utječe na aktivaciju dopaminskih stanica u mozgu. Budući da hormon potječe iz želuca, on normalno cirkulira u tijelu, tako da bismo ga jednostavno mogli koristiti za povećanje otpornosti na Parkinsovu bolest, odnosno usporiti njezin razvoj.“

Iako je studija rađena na miševima, Horvath smatra da se rezultati studije jednostavno mogu primijeniti i na ljude, jer je izlučivanje gerlina zajedničko svim vrstama. Studijom su obuhvaćene dvije grupe miševa. Prvoj skupini je grelin dodavan prehrani, a druga skupina je imala manjak hormona grelina ili receptora za grelin. U usporedbi s kontrolnom grupom, miševi sa smanjenom aktivnosti grelina imali su značajno manju razinu dopamina.

Podsjetimo, dopamin je neurotransmiter neophodan za normalno funkcioniranje organizma. Ima djelovanje na mnoge organske sustave, djeluje kao antidepresiv i štiti od stresa, te se bori protiv slobodnih radikala i njihovog štetnog utjecaja na organizam. Između ostalog naziva se i neurotransmiterom sreće jer uzrokuje osjećaj opuštanja i blagostanja. Dopamin djeluje na “primitivni dio” našeg mozga, tzv. limbički sustav, i kad do njega stigne dovoljna količina, postajemo euforični.

Horvath i njegov tim studiju proširuju na ljude. Mjerit će razinu grelina kod zdravih osoba i kod pacijenata s Parkinsonovom bolesti te utvrditi može li razina ovog hormona biti biomarker kojim ćemo moći utvrditi početak i razvoj bolesti, ali i potencijalnu opasnost od obolijevanja.

Grelin je povezan s izlučivanjem sve popularnijeg hormona rasta, ali i apetitom, pamćenjem i učenjem, a razina cirkulirajućeg grelina u mozgu regulira potrebu za hranom.

S.V.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!