Karcinom želuca je u najranijoj fazi nastanka teško otkriti jer ne uzrokuje posebne simptome, a kad se i pojave, mogu biti nejasni. U oko 25% slučajeva, to će biti tegobe slične onima kod bolesnika koji pate od ulkusne bolesti dok će se u kasnijoj fazi pojaviti neki drugi znakovi poput:

1. lošeg apetita,

2. gubitka težine – uglavnom zbog smanjenog unosa hrane,

3. boli u trbuhu – obično na području iznad pupka,

4. osjećaja sitosti – ponekad već i nakon nekoliko zalogaja,

5. žgaravice i/ili loše probave,

6. mučnine,

7. povraćanja – koje može ili ne mora sadržavati krv,

8. osjećaja i pojave nadutosti nakon obroka.

Povećanom riziku od nastanka karcinoma želuca izloženi su pušači i alkoholičari, te osobe koje pate od neke bolesti želuca kao što su atrofični gastritis,perniciozna anemija, polipi te zaraženost bakterijom Helicobacter pylori. Ishrana bogata dimljenom, soljenom ili ukiseljenom hranom se također smatra čimbenikom rizika.

Karcinom želuca se u gotovo dvostruko većem broju javlja kod muškaraca nego kod žena dok će i osobe koje imaju krvnu grupu A biti sklonije razvoju ove bolesti. Radnici koji rade poslove vezane uz proizvodnju i obradu ugljena, metala i gume se također smatraju rizičnom skupinom. Određeni nasljedni genetski poremećaji koji uključuju difuzni tip karcinoma želuca (čini 20-30% slučajeva), Lynch sindrom i familijarnu adenomatoznupolipozu te mutacije gena BRCA1 ili BRCA2 kao i prethodno zabilježeni slučajevi karcinoma želuca u užoj obitelji (roditelji, braća i sestre, djeca) mogu biti čimbenici povećanog rizika.

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!