Glavna karakteristika svakog prehrambenog trenda je da nam nudi ekskluzivno i instant rješenje određenog problema vezanog uz prehranu. Takvi trendovi su najčešće usko vezani uz redukciju tjelesne mase pri čemu se gotovo uvijek zanemaruje slojevitost i značaj pravilne prehrane.U jedan od takvih trendova se ubraja bezglutenska dijeta koju u posljednjih par godina prakticira sve veći broj pojedinaca neovisno o tome postoji li ili ne dijagnosticirana intolerancija na gluten.

Gluten dolazi u sastavu zrna svih vrsta pšenice, raži, ječma i zobi kao i u sastavu brašna te mekinja navedenih žitarica. S obzirom na to da je pšenično brašno u širokoj upotrebi u prehrambenoj industriji, gluten se često nalazi i u industrijskim proizvodima poput gotovih jela i umaka, jela iz vrećice, suhomesnatih proizvoda, slastica i dr.

Kod ljudi oboljelih od celijakije ili pak intolerancije na gluten, ovakav tip prehrane predstavlja terapiju – i to kao jedinu opciju, jer je tijelo u nemogućnosti razgraditi i probaviti gluten. Prilikom konzumacije namirnica koje sadrže gluten stvara se upalni proces u tankom crijevu pri čemu oboljeli osjećaju mučninu i slabost, javlja im se bol u području trbuha, često gube na težini i otežano im je svakodnevno funkcioniranje. Primjenom načela bezglutenske prehrane dolazi do povlačenja simptoma i smanjenja upalnih procesa.Celijakija te intolerancija na gluten se dijagnosticiraju biokemijskim testovima i analizama, a dijagnozu može jedino postaviti za to obrazovana stručna osoba – liječnik.

Internet i mediji su puni neutemeljenih informacija vezanih uz prehranu i onih koje su izvučene iz samog konteksta. Njihov sadržaj se odnosi na ciljanu, širu publiku koja si vrlo često na temelju ovakvih informacija može samodijagnosticirati neki poremećaj. Na ovaj način je i dijeta bez glutena predstavljena kao idealno rješenje za sve zdrave pojedince koji brinu o svojoj prehrani i zdravlju, žele promijeniti svoju tjelesnu masu ili usvojiti nove prehrambene navike.

Gluten, kod zdravih pojedinaca, ne može biti isključivi uzrok zdravstvenih poteškoća i problema tjelesne m ase. Ne postoji znanstveni dokaz koji kod opće populacije potvrđuje poboljšanje zdravstvenog stanja nakon provođenja bezglutenske dijete. Slična analogija može se prikazati i s alergijom na jagode: ako je dio populacije alergičan na jagode, onda nije potrebno da ukupna populacija eliminira jagode iz prehrane i da jagode budu deklarirane kao nezdrava namirnica.

Činjenica je da su civilizacije kultivirale pšenicu (glavni izvor glutena) tek prije 10.000 godina i da su naši preci prehranu bazirali isključivo na povrću i mesu. No, to nije dovoljno dobar razlog da zdravi pojedinci samoinicijativno odluče eliminirati pšenicu iz prehrane kao i sve ostale žitarice koje sadrže gluten. Uvjeti i okolnosti vezane uz prehrambene navike su se u proteklih 10 tisućljeća značajno promijenile počevši od toga da se produžio ljudski životni vijek, nismo osuđeni na periode gladovanja kao naši preci – hrana nam je dostupna svakodnevno, došlo je do termičke obrade namirnica kao i povećane kontrole kvalitete i sigurnosti namirnica.

Dijeta bez glutena se za zdrave osobe ne može deklarirati kao ispravan način prehrane niti bi se bezglutenski proizvodi trebali nalaziti na odjelima „zdrave hrane“ već na odjelima hrane za posebnu namjenu.
Žitarice (pšenica, raž, ječam, zob) u prehrani predstavljaju glavni izvor ugljikohidrata, a osim toga sadrže i određene aminokiseline. Cjeloviti oblici navedenih žitarica imaju visok udio prehrambenih vlakana koja potiču probavu, održavaju zdravlje crijevne mikroflore te snizuju rizik nastanka tumora debelog crijeva. Bezglutenski proizvodi su u pravilu pripremljeni od vrsta brašna s niskim udjelom prehrambenih vlakana, pa je njihov unos potrebno nadomjestiti kroz druge izvore.

Samoinicijativno eliminiranje glutena iz prehrane može dovesti do izazvane intolerancije na gluten jer dugotrajnim eliminiranjem neke namirnice iz prehrane dolazi do povećane osjetljivosti na tu istu namirnicu i pojačane reakcije organizma. To nas dovodi do zaključka da provođenjem bezglutenske dijete, kod zdravih pojedinaca, naknadnim konzumiranjem glutena može doći do pojave simptoma analognim simptomima intolerancije na gluten.

Do gubitka tjelesne težine prilikom provođenja bezglutenske dijete ne dolazi zbog eliminacije glutena već zbog smanjenog kalorijskog unosa. Ne konzumacija glutena podrazumijeva ne konzumiranje proizvoda od pšenice, a to su prvenstveno pekarski proizvodi (kruh, peciva, biskviti, kolači) i pšenična tjestenina. S obzirom na to da prekomjernim unosom navedenih namirnica dolazi do povećanja tjelesne mase, jednako tako i njihovom smanjenom konzumacijom dolazi do gubitka tjelesne mase.
Bezglutenska dijeta, kao i bezglutenski proizvodi, namijenjeni su isključivo osobama oboljelim od celijakije ili intolerancije na gluten. Takva dijeta ne predstavlja alternativu pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!