Svi smo to doživjeli. Težak početak radnog tjedna koji dodatno „uljepša“ mučnina i bol u trbuhu. A dan i nije tako loše počeo – s ukusnim doručkom koji uključuje omiljeno pecivo i šalicu kave. One kratke turske da nepce i nos malo uživaju. Samo što sada ne uživa i vaš trbuh. Opet grčevi i bolovi, mislite si. „Ah taj stres, stajat će me glave jednog dana“, koja vas opet boli pa ste posebno razdražljivi. Ide vam to sve već poprilično na živce, a bili ste ujutro iznenađujuće dobre volje. Poznata priča?

11 godina. Dugo razdoblje unutar kojeg se mnoge bezazlene pojave mogu izuzetno zakomplicirati, isključivo zbog neznanja. Naime, riječ je o periodu koji je obično potreban osobi koja pati od nepodnošljivosti glutena da sazna kako boluje od te bolesti. Zašto tako dugo? Prvenstveno zato što bolove i grčeve u trbuhu, proljev, nadutost, mučninu i povraćanje može izazvati sve i svašta – od pokvarene hrane do obične viroze. Jako malen postotak ljudi zapravo posumnja na gluten, a čak kada netko i posumnja, treba proći određeno vrijeme da bi se došlo do sigurne dijagnoze koja bi onda bila temelj za promjenu prehrane. Slijedi logično pitanje – zašto bi uopće netko imao smetnje od glutena? I, što je to uopće gluten?

Gluten – proteinsko „ljepilo“ u brašnu

Ogroman broj proizvoda danas sadrži gluten. Prirodno prisutan u pšenici te ostalim žitaricama poput raži i ječma, riječ je o običnom proteinu kojeg većina ljudi može probaviti bez nekih posljedica. Osim u žitaricama, danas se gluten može naći i u ogromnom broju industrijski obrađene hrane što je zapravo većina hrane koju prosječan potrošač može kupiti u trgovini. Iz tog razloga možemo reći da je gluten gotovo sveprisutan. Zbog svoje rasprostranjenosti, ljudi svakodnevno u tijelo unose sve više glutena, što osobama koje ne podnose gluten može stvoriti dosta problema.

Celijakija, kako se još zove glutenska enteropatija, je genetski uvjetovana bolest. Kod čovjeka koji nema genetsku predispoziciju prema nepodnošljivosti glutena (pa shodno tome i ne može imati tu bolest), tijelo će najnormalnije probaviti taj protein. Kod onih koji pak imaju taj gen, postoji dobra šansa da će im se jednog dana aktivirati celijakija. Kada se ona pojavi, tijelo na protein glutena reagira jednako kao i na patogenu bakteriju. Dolazi potom do aktivacije imunološkog sustava zbog koje se obično upali sluznica crijeva, što zatim uzrokuje one bolove u trbuhu, proljev, nadutost, mučninu i druge slične tegobe koje smo prethodno spomenuli.

Treba naglasiti kako su simptomi na početku blagi i gotovo neprimjetni, no ako svakodnevno unosimo u tijelo namirnice s glutenom, a bolujemo od glutenske nepodnošljivosti, s vremenom može doći do drugih ozbiljnih kroničnih oboljenja poput autoimune bolesti štitnjače, Addisonove bolesti, autoimunog gastritisa, autoimunog hepatitisa, alopecije ili psorijaze.

Da stvar bude gora, kod nekih osoba se pojavi tiha, odnosno atipična nepodnošljivost glutena kod koje navedeni simptomi izostanu. U tom slučaju se javljaju drugi poremećaji poput nenormalnog rada jetre, kožnih problema, usporenog rasta i razvoja, neplodnosti i sl. U takvim situacijama je još teže zaključiti da je nepodnošljivost glutena uzročnik zdravstvenih tegoba a posljedice također mogu biti vrlo negativne. Čak 12% slučajeva nepodnošljivosti glutena na kraju rezultira smrću osobe.

Gluten Sensor – genetski test koji vam može olakšati svakodnevicu i spasiti vas od brojnih kroničnih oboljenja

Unatoč tome što je celijakija, neizlječiva bolest, lako se može dovesti pod kontrolu običnom promjenom prehrane. No prvo treba doći do dijagnoze. Po mogućnosti da ne prođe 11 godina unutar kojih ne znate kako bolujete od te bolesti. Najbolji početak je napraviti genetsko testiranje kod kojeg uz pomoć moderne tehnologije, možemo s 99%-tnom sigurnošću dobiti odgovor na pitanje nosimo li gen za celijakiju i kolika je vjerojatnost njezine aktivacije.

Poliklinika Analiza je u te svrhe razvila Gluten Sensor, specijalni test koji ispitivanjem varijacija na dva gena daje odgovor. Najveća prednost ovog testa je što možete dobiti odgovor i prije nego li se pojave prvi simptomi nepodnošljivosti glutena. Zamislite samo koliko muke možete izbjeći, samo zato što ste se informirali i u slučaju pozitivnog testa, promijenili prehrambene navike.

 

Kome je namijenjen Gluten Sensor?

Gluten Sensor je namijenjen prvenstveno sljedećim grupama ljudi:

  1. osobama koje su već ušle u proces restriktivne prehrane
  2. osobama kod kojih postoji sumnja na glutensku enteropatiju
  3. osobama koje imaju povišene vrijednosti antitijela (antiglijadinska, antiendomizijalna, antitijela protiv tkivne transglutaminaze)
  4. osobama koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu prema nepodnošljivosti glutena
  5. osobama koje imaju druge autoimune bolesti

Također treba napomenuti kako nema dobne granice za izvođenje testiranja, stoga je moguće ovaj test napraviti i djeci. Uzorkovanje je jednostavno – štapićem s vatiranim vrhom se uzima bris sluznice usne šupljine te se zatim uzorak analizira.
Naglasili bi kako za izvođenje ovog testa nije potrebno konzumirati gluten. O cijelom postupku testiranja možete se još dodatno informirati putem našeg info telefona na broj 021 688 888.
Na kraju ono važno – ne čekajte predugo i pobijedite glutensku nepodnošljivost prije nego li Vas dovede do kroničnih oboljenja. Znanje je moć, a pravovremena informacija o (glutenskoj nepodnošljivosti pružit će Vam mirnije snove i lakšu svakodnevicu.

ŽELITE PROMIJENITI ŽIVOTNE I PREHRAMBENE NAVIKE TE OSIGURATI KVALITETNIJU I ZDRAVIJU BUDUĆNOST?

Već danas se javite za besplatne konzultacije – NAZOVITE NAS NA 021 688-888
* besplatna interpretacija nalaza * nutricionističko savjetovanje

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!