Gljivica Candida albicans je prirodni stanovnik naše kože, usne šupljine, gastrointestinalnog trakta te vaginalnog područja. Zajedno s ostalim bakterijskim vrstama čini dio normalne mikroflore te sudjeluje u razgradnji hrane i regulaciji imunosustava. Narušavanjem njene prirodne homeostaze kao i promjenom okolišnih uvjeta u kojima obitava dolazi do povećanog rasta Candide što za sobom povlači i određena patološka stanja.

Različite kliničke manifestacije vrste Candida kreću se od lokaliziranih, površinskih poremećaja sluznice i kože do invazivnih bolesti koje zahvaćaju više organskih sustava i opasne su po život. Invazivni oblik Candide albicans luči citolitični toksin kandidalizin koji pri visokim dozama djeluje tako da razara stijenke stanica i tkiva te dovodi do nastanka upale. Upravo ovo svojstvo ga svrstava u glavni čimbenik virulencije koji potiče daljnji rast gljivice. No, istraživanja su pokazala da se i pri niskim homeostatskim koncentracijama Candide također luči kandidalizin koji na taj način, u niskim koncentracijama, stimulira imunosustav i jača njegovu funkciju.

Možemo zaključiti kako je Candida „dobar sluga a loš gospodar“ – smjer u kojem će se zajednički suživot sa domaćinom odvijati ovisi o kapacitetima imuno-sustava te omjeru između čimbenika koji potiču njen prekomjerni rast i čimbenika koji odražavaju njenu prirodnu ravnotežu. Učestala upotreba antibiotika, prehrana sa visoko zastupljenim rafiniranim ugljikohidratima i zasićenim masnim i trans masnim kiselinama, oralna upotreba kontraceptiva, prekomjerno uživanje alkohola, stres, hormonalne promjene samo su neki od čimbenika koji stvaraju idealno okruženje za prerast Candide.

Kod povišenih vrijednosti antitijela na Candidu, temeljne preporuke se odnose na promjenu životnog stila i prehrane. No, čak i uz strogo pridržavanje anti-kandida dijete, veliki dio pacijenata iskusi i pogoršanje simptoma. Ova neobična pojava se odnosi na simptome odumiranja gljivica ili „die-off simptome. Najčešće se javljaju u roku par dana od promjene prehrane i životnog stila a znaju potrajati i do 3,4 tjedna – ovisno o jačini upale. S obzirom da su simptomi isti kao i kod neliječenog oblika upale, pa čak i intenzivniji, javljaju se nedoumice o načinu terapije i samom principu prehrane. Ono što je bitno naglasiti je to da se potrebno vrlo strogo pridržavati propisane prehrane, a posebice u početnoj fazi. Odumiranjem gljivice se oslobađaju i dodatni toksini te metaboliti koji potom imaju višestruko djelovanje.

Ova reakcija se u literaturi nalazi pod nazivom Herx ili Herxheimerova reakcija a otkrio ju je njemački znanstvenik početkom 20. stoljeća. Iako je prvotno bila uočena i dokazana prilikom liječenja sifilisa, znanstvenim istraživanjima su potvrđeni isti mehanizmi i prilikom tretmana drugih gljivičnih i bakterijskih infekcija.
Karakteristični simptomi uključuju:

Prema intenzitetu, simptomi mogu varirati od blagih do izraženijih a razlikuju se i u duljini trajanja. Iako ne postoji univerzalni lijek za liječenje svih navedenih simptoma, mogu vam pomoći generalni savjeti za snižavanje povišene tjelesne temperature. Kožu tretirajte blagim uljnim kupkama i prigodnim hipoalergenim mlijekom za tijelo nakon tuširanja. Pijte dovoljno tekućine, posebice vode i biljnim čajeva. Eterično ulje lavande ima blaga, smirujuća svojstva pa ga možete umasirati na područje sljepoočnica dok eterično ulje kadulje ili borovih iglica može pomoći kod grlobolje i problema sa sinusima. Čaj od kamilice ili lavande vam može pomoći kod problema sa spavanjem, kao i slušanje opuštajuće glazbe. U dogovoru sa izabranim liječnikom možete posegnuti i za medikamentoznom terapijom koja će ublažiti bolove u mišićima te koja će spriječiti daljnji vaginalni iscjedak. Ukoliko dođe do povećanja krvnog tlaka pripazite na unos slane hrane u cilju smanjenja soli te svakodnevno provodite neki oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od 30 minuta.

Iako simptomi mogu biti neugodni i nimalo olakšavajući, kod većine pacijenata se oni spontano povuku što i dalje ne znači da je ste u potpunosti prebolili infekciju već da ste prošli, najzahtjevniju fazu a onda u dogovoru sa svojim liječnikom i nutricionistom planirate daljnji tijek liječenja.

https://www.healthline.com/health/body/candida-die-off#treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557820/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6687503/