Zašto je Udo Erasmus ulje drugačije od drugih omega?

Već su odavno znanstvena istraživanja potvrdila činjenicu da je riblje ulje najbolji izvor omega masnih kiselina – što zbog omjera, što zbog bioraspoloživosti. No, s druge strane, čak i ako pretrpimo neugodan okus koji se osjeća i nakon primjene kapsula, postoje nedostaci koje ne možemo zanemariti. Naime, riblje ulje se ekstrahira iz jetre velikih riba hladnih mora kao što su bakalar, losos, haringa i tuna. Kada uzmemo u obzir stupanj zagađenosti okoliša i samog mora, i veličinu ribe iz koje se dobiva ulje (a da bi riba dosegla toliku veličinu mora proživjeti nekoliko godina slobodno plivajući u moru), nameće se pitanje koliko je riba kontaminirana, i posljedično tome, koliko je dobiveno ulje čisto i zdravo za primjenu.

Prilikom postupka ekstrakcije velika većina štetnih spojeva koji se nakupljaju u ribi (riječ je o teškim metalima, insekticidima, pesticidima, PAH-ovima) završi u ulju. Ovisno o metodi kojom se pročišćava, svaki pripravak ribljeg ulja koji dolazi na tržište je u većoj ili manjoj količini kontaminiran pa sama primjena predstavlja dvosjekli mač za naše zdravlje.

Upravo tu leži razlog zašto je Udo ulje bolje od ostalih pripravaka! Dugotrajnim proučavanjima i pokušajima izrade kvalitetnog proizvoda razvijena je mješavina idealnog profila. S omjerom masnih kiselina identičnim kao u ribljem ulju i ekstrakcijom biljaka visoke bioraspoloživosti dobiven je proizvod izvrsne kvalitete!

Svaki sastojak ovog ulja isključivo je biljnog podrijetla, što odmah u početku isključuje vjerojatnost kontaminacije kakvu nalazimo u ribljem ulju. Svaki sastojak korišten prilikom izrade ovog proizvoda je organski uzgojen i bez primjesa GMO-a. Također je važno napomenuti i da se ulje dobilo procesom hladnog prešanja, bez daljnjih procesa rafiniranja i smanjivanja kvalitete konačnog proizvoda.

Kako koristiti Udo ulje?

Još jedna prednost Udo ulja je njegova jednostavnost doziranja i primjene.

Ono što je ribljem ulju nedostatak, ovdje je još jedna prednost. Neutralan okus ulja sprječava tzv. povrat okusa nakon primjene, a tekuća tekstura osigurava veću raznolikost primjene. Bilo da svoju dnevnu dozu uzmete kao samostalan obrok “žlicom na usta”, ili da je umiješate u jela poput smoothija i salata, u kuhano povrće ili hladni umak, ulje će se jednako apsorbirati i djelovati. Također je važno napomenuti i količinu koju dobijemo u jednoj dozi. Da bi se zadovoljile sve potrebe organizma preporučuje primjenjivati minimalno 15-30 g omega masnih kiselina na dan, što je ukoliko se uzima u kapsulama jako puno. Preporučena početna doza ulja su 2 jušne žlice na dan, što bi predstavljalo 30 g ulja s postotkom omega kiselina i preko 60%. Da bi kapsula bila primjenjiva u nju fizički ne može stati više od 2 g ulja neovisno iz kojeg izvora. A da bi se dosegla preporučena dnevna doza trebali bismo popiti čak 15 kapsula na dan, sa uljem upitne čistoće. Zamislite da morate popiti 15 kapsula, još k tome ako su kapsule ribljeg ulja…

Kao što je već napisano, preporučena dnevna doza su dvije žlice (30 g) Udo ulja na dan. U kratkom vremenu nakon primjene dogoditi će se osjetno poboljšanje energije, zbog čega je najbolje dozu uzeti ujutro ili za vrijeme ručka, te izbjegavati primjenu neposredno pred spavanje. Svakako po osobnom nahođenju i u dogovoru sa stručnom osobom doza se može povećati i do čak 15 žlica na dan.

Važno je napomenuti da su sve omega masne kiseline, posebice omega-3, osjetljive na svjetlost i visoke temperature. U prisustvu kisika vrlo lako oksidiraju i tako gube na vrijednosti. Upravo zbog toga sva ulja bogata omega masnim kiselinama, pa tako i Udo ulje, trebaju biti pohranjena u dobro zatvorenoj ambalaži od tamnog stakla, na hladnom i suhom mjestu daleko od izvora topline i svjetlosti. Također, takva ulja se ne bi trebala koristiti za prženje i druge oblike dugotrajne termičke obrade za vrijeme kojih se struktura masnih kiselina mijenja, a prilikom čega nastaju štetne, i po zdravlje vrlo opasne trans masne kiseline. Stoga, hranu začinjavajte tekućim uljima, a pecite je na krutoj masti!

Pravovremena reakcija:

Eritrociti su glavni pokazatelji profila masnih kiselina serumskih lipida i predstavljaju jedan od glavnih biomarkera za nastanak raznih degenerativnih oboljenja.

Rezultati analize masnih kiselina u membranama eritrocita prikazuju približnu količinu pet vrsta masnih kiselina koje reflektiraju omjer istih u cijelom organizmu, Riječ je o zasićenim i ukupnim nezasićenim masnim kiselinama, omega-3, omega-6 i trans mastima. Ono što je najvažnije u ovom testu je omega-3 indeks, odnosno omjer EPA+DHA i drugih masnih kiselina, što nam je direktni pokazatelj opasnosti od nastanka srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Poliklinika Analiza već dugi niz godina na zadovoljstvo svojih pacijenata uspješno provodi ovo testiranje. Analiza se provodi iz uzorka venske krvi izvađene natašte koji se neposredno nakon uzimanja šalje u laboratorij Sabater-Tobella u Barceloni, gdje se provodi analiza. Nalazi se šalju e-mailom ili na kućnu adresu, nakon čega je svakom pacijentu osigurana interpretacija od strane našeg tima liječnika preporuke u prehrani i suplementaciji te daljnjem stilu života.

Zapamtite…

…nisu sve masti loše, isto kao što i sve “dobre” masti i nisu tako dobre. Nemojte živjeti u strahu od masnoća ali znajte ono što je dobro za Vas kao pojedinca!

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!