Laktoza ili mliječni šećer je vrsta prirodnog šećera koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, a nastaje iz monosaharida glukoze i galaktoze te čini oko 2-8% mlijeka. Ona se u probavnom sustavu, uz pomoć enzima laktaze, razgrađuje na sastavne dijelove koji zatim postaju dio procesa glikolize odnosno razgradnje glukoze, a zahvaljujući kojem ljudski organizam dobiva energiju potrebnu za obavljanje raznih staničnih i ostalih procesa.

Međutim, veliki broj osoba ne može probaviti laktozu te se kod njih, od 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja mlijeka, javljaju simptomi netolerancije i to najčešće u vidu podrigivanja, nadutosti, osjećaja težine u želucu, proljeva, mučnine, ali i oni nespecifični kao što su umor i problemi s kožom.

Netolerancija na laktozu se prije svega odnosi na sindrom koji ima jedan ili više navedenih simptoma i ne predstavlja opasnost za čovjekovo zdravlje no svakako utječe na smanjenje kvalitete života. Pritom je potrebno napomenuti da se ona razlikuje od alergije na mlijeko: netolerancija na laktozu je problem probavnog sustava dok je kod alergije na mlijeko glavni čimbenik imunitet koji mliječne proteine registrira kao opasnost i pokreće svoj sustav obrane. U klinici Analiza je prikladnim testovima moguće odrediti razliku između alergije na kravlje mlijeko i netolerancije na laktozu.

Istraživanja su pokazala da će stupanj netolerancije na laktozu uvelike ovisiti o genetici dok će se ispoljavanje simptoma i njihov intenzitet temeljiti na utjecajima iz okoline. Primijećeno je da se simptomi netolerancije na laktozu obično razvijaju u vrijeme puberteta ili u odrasloj dobi dok čimbenici koji povećavaju vjerojatnost razvoja ovog stanja uključuju etničku pripadnost, prijevremeni porod, bolesti koje utječu na tanko crijevo te neke tretmane koji se koriste u borbi protiv karcinoma.

U klinici Analiza smo stoga razvili paket genetskih testova za rano otkrivanje netolerancije na laktozu pod nazivom Laktoza Sensor kojom se vrši:

• genetička procjena urođenog rizika

• analiza relevantnih genskih inačica

• brzo prepoznavanje prvih simptoma

• prilagođavanje ishrane za potpuno oslobađanje od simptoma i

• medicinski praćen program liječenja.

Genetsko testiranje se provodi samo jednom u životu i nije ga potrebno ponavljati, a predstavlja neophodan element cijelog procesa. Ono je temelj ukupne analize koja se uvijek provodi u kombinaciji s kliničkim i osobnim podacima pacijenta kako bi se u sklopu paketa Laktoza Sensor izradio prikladan program prilagođen pojedincu.

Rezultate određuju dva neovisna genetičara i molekularna biologa, a dodatno ih potvrđuje voditelj laboratorija nakon čega se sastavlja osobni izvještaj i pruža pacijentu na uvid. Napominjemo da izvješće koje pacijent dobiva sadrži osobne genetičke podatke koji se tretiraju povjerljivo te koje, uz opće informacije o netoleranciji na laktozu, sadrži analizu genetičkih varijacija gena LCT/MCM6 (povezanog sa sposobnošću probave laktoze), odnosno izvješće o riziku razvoja netolerancije laktoze i izvješće o pacijentovom kapacitetu za apsorpciju kalcija te savjete za daljnje postupanje što je prikladno predstavljeno na pacijentu razumljiv način.

Nakon dobivenih rezultata testa, pacijent u klinici Analiza nije prepušten sam sebi nego mu se na raspolaganju nalazi tim liječnika koji mu pomaže shvatiti nalaze i pomaže primijeniti principe savjetovane kroz genetske testove i to u vremenu koje klijentu najviše odgovara. Naš individualni pristup pacijentu je ono čime se ponosimo i što u klinici Analiza smatramo nužnim u uspješnom saniranju simptoma i općem liječenju.

Zadovoljstvo i zdravlje klijenta je naš prioritet zbog čega svaki pacijent u osobnom popratnom pismu dobiva e-mail adresu i kontakt broj telefona putem kojih može dobiti odgovor na svako pitanje ili nedoumicu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!