Kada vam se život odjednom neizmjerno zakomplicira zbog intolerancije na laktozu
Zamislite dan u kojem se svakodnevno budite s onim groznim osjećajem težine u želucu. Kao da vam je netko stavio ogroman kamen u trbuh kojeg nikako da se riješite, a već ste pokušali baš sve. Da ublažite tu bol, pojeli ste još jedan svoj omiljeni doručak „sira s kruhom“ i popili onaj savršeni jutarnji „makijato“.

No, nakon dolaska na posao, počinjete se podrigivati, trbuh kao da će vam eksplodirati svake sekunde i neugodno vam je, budući da plinovi žele doslovce izletjeti iz vas. Također, ne uspijevate nikako odraditi svoje radne zadatke jer ste zadnjih nekoliko tjedana konstantno umorni i nenaspavani, unatoč tome što idete u krevet već u 22 sata, gotovo kada i vaša djeca. Nešto očito nije u redu.

Velike životne komplikacije „obične“ intolerancije na laktozu
Mlijeko je danas sveprisutno u našim prehrambenim navikama. Proizvode ga brojni domaći i inozemni proizvođači te je često jeftinije od same vode. Kupujemo ga gotovo svaki dan, da napravimo palačinke, svoj omiljen kolač ili samo da popijemo još jednu kavu s mlijekom.

Mlijeko je poput bilo koje druge namirnice – izvor energije. Ta energija dolazi iz mliječnog šećera kojeg naš organizam razgrađuje iz, pogađate dobro, laktoze. No, kako samu molekulu laktoze naše tijelo ne može probaviti, potreban je enzim laktaze koji poput škara laktozu „reže“ na dvije molekule šećera, a zatim ih naš probavni sustav dalje pretvara u energiju. Taj enzim, između ostalog, omogućuje dojenčadi iz majčinog mlijeka izvući svu potrebnu energiju za rast i razvoj.

No, tu postoji jedan ALI, koji priču o mlijeku kao hranjivoj i sveprisutnoj namirnici stavlja pod upitnik.
Naime, razna istraživanja stručnjaka pokazala su smanjenu mogućnosti generiranja enzima laktaze kod ljudi. Drugim riječima, s godinama nam konzumacija mlijeka počinje smetati. Odgovor se krije u našoj prirodi koja funkcionira na štedljivom principu očuvanja energije prema kojem nema smisla generirati enzim laktaze, ako se ljudsko biće nakon prve dvije godine života prebaci na drugi izvor energije (meso, žitarice, riba itd). Ima smisla, zar ne?

Sada se s pravom pitate zašto onda danas i dalje pijemo mlijeko?

I ovaj je odgovor prilično interesantan. Prije 10 000 godina dogodila se mutacija kod jednog čovjeka kod kojeg tijelo nikada nije prestalo generirati enzim laktaze (potreban za normalno probavljanje mlijeka). Kako je to bilo razdoblje kada su životinje već bile „udomaćene“ i kada je glad bila jedan od glavnih uzročnika umiranja, evolucija je „primijetila“ da jedinka koja može jesti govedinu i koristiti pritom njezino mlijeko kao dodatan izvor energije, ima manje šanse umrijeti od gladi. Hm…

Vratimo li se u 2017. godinu i sjetimo svih nuspojava s početka ove priče, shvatit ćemo koliko ljudi zapravo nema sposobnost normalno dobivati energiju iz mlijeka tijekom cijelog života.

Većina nas pripadnici smo genetski „normalnog“ čovjeka koji križanjem gena nije dobio mogućnost da cijeli život generira enzim za probavljanje mlijeka. Zapravo, njegova produkcija s godinama se rapidno smanjuje. Kod nekih osoba to bude prije, a kod nekih kasnije, no prije ili kasnije tijelo takvog pojedinca ostane bez enzima laktaze. I kako s godinama u tijelu ima sve manje laktaze, a mlijeko je danas sveprisutno u našoj prehrani (mlijeko, sir, jogurt, mliječni namazi, itd), počinjete osjećati nuspojave.

Razlog je taj što se neprobavljena laktoza iz mlijeka počinje skupljati u našem organizmu, što je izuzetno plodno tlo da bakterije taj izvor neobrađenog šećera iskoriste za svoje „nusproizvode“. Dugogodišnje izlaganje takvim štetnim produktima za naše tijelo može izazvati i kronična oboljenja, a svaki dan prolaziti u znaku posljedično sve gore mučnine i sve većih bolova. Pogađate – ovakva svakodnevica se može spriječiti.

Napravite genetski test intolerancije na laktozu
Živjeti s osjećajem težine u želucu i zadržavati neugodne plinove u društvu nije nimalo lako. No, zašto biste se uopće predali tim mukama kada već danas možete napraviti genetsko testiranje.

Genetsko testiranje jasno će nam dati do znanja imate li zaista problema s intolerancijom na laktozu, a jednom kada saznate uzrok svojim neugodnostima, život će vam postati znatno lakši.

Genetsko testiranje u Poliklinici Analiza specifično je iz više razloga:

  1. provodi se samo jednom u životu i ne treba ga ponavljati;
  2. provodi se u kombinaciji s kliničkim i osobnim podacima pacijenta kako bi se dobio program prilagođen potrebama pojedinca;
  3. za razumijevanje rezultata testa i primjenu zaključaka klijentu je na raspolaganju tim Poliklinike Analiza;
  4. nakon dobivenih rezultata moguće je napraviti savjetovanje s našim nutricionistom kako bi kreirali nove prehrambene navike sa smanjenim unosom laktoze.

Prije nego li odgovorite sami sebi jeste li spremni na test intolerancije na laktozu, sjetite se sljedećeg. Intolerancija na laktozu nije bolest, no može vam usred neznanja njezine prisutnosti u vašem tijelu izuzetno otežati svakodnevicu. Uz naše genetsko testiranje bit ćete sigurni može li vaše tijelo cijeli život normalno probavljati šećer iz mlijeka (i svih proizvoda baziranih na mlijeku) ili ćete unos istog morati s godinama početi drastično smanjivati.

Upamtite, na vama je hoćete li odabrati bezbrižan život ili život u neugodi i boli.

ŽELITE PROMIJENITI ŽIVOTNE I PREHRAMBENE NAVIKE TE OSIGURATI KVALITETNIJU I ZDRAVIJU BUDUĆNOST?

Već danas se javite za besplatne konzultacije – NAZOVITE NAS NA 021 688-888
* besplatna interpretacija nalaza * nutricionističko savjetovanje

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!