Mjesecima primjećujete da ste izrazito umorni, koncentracija i pamćenje su vam slabiji, bolovi u mišićima sve izraženiji, glavobolje su postale učestale, imate neugodan zadah iz usta, probava se mijenja, pojavljuju se ekcemi po koži ili jednostavno osjećate naglašenu potrebu za hranom bogatom šećerima.

Tegobe

Razlog Vaših tegoba možda se krije u prekomjernom rastu gljivice Candida albicans, koja je sastavni dio crijevne flore i koju u sebi nosi 95% populacije. Njezin prekomjeran rast u tijelu sprječavaju korisne bakterije kao i zdrav imunološki sustav. Problem nastaje kad sustav kontrole rasta zakaže, najčešće zbog prekomjerne uporabe antibiotika, kortikosteroida, pilula protiv začeća, prehrane bogate šećerima ali i dugoročne izloženosti stresu.

Simptomi prekomjernog rasta Candide variraju ovisno o dijelu organizma koji je pogođen. Candida svoj rast započinje u gastrointestinalnom sistemu te se u početku javljaju simptomi nadutosti, opstipacije i/ili proljeva, otežane probave hrane, žudnje za hranom bogatom ugljikohidratima i fermentiranom hranom. Što je učestalija konzumacija ove hrane, Candida se sve više razmnožava, otpušta toksine te dolazi do pogoršanja postojećih i pojave novih simptoma, poput akni, ekcema na koži, lošeg zadaha, krvarenja desni, metalnog okusa u ustima, upornog kašlja, upala sinusa, zujanja u ušima i/ili infekcije uha, bolova i/ili svrbeža očiju, glavobolja, lupanja srca, kroničnih bolova u zglobovima i/ili mišićima, zadržavanja vode u tijelu te problema s težinom. Novija istraživanja povezala su i prekomjerni rast Candide albicans sa neadekvatnom resorpcijom vitamina B6 i B12, sa pojavom mentalnih bolesti, posebice shizofrenije i bipolarnog poremećaja a porast koncentracije metabolita kvasaca zabilježen je i kod autizma, SLE, ADHD poremećaja, Alzheimerove bolesti, fibromialgije i sindrom kroničnog umora.

S obzirom da se nabrojeni simptomi podudaraju sa simptomima bolesti drugih organskih sustava dijagnosticiranje prekomjernog rasta Candide postaje otežano. Da bi otklonili sumnju na infekciju Candidom, poliklinika Analiza, prva je u RH omogućila testiranje IgG antitijela (kronično antitijelo) i IgM antitijela (akutno antitijelo) na Candidu.

Pacijentima je omogućena interpretacija nalaza i individualno savjetovanje od strane liječnika, vezano uz promjenu načina prehrane u kojoj su osnovne smjernice eliminacija hrane bogate šećerima i kvascima, te uvođenje hrane koja će utažiti žudnju za slatkim te omogućiti čišćenje organizma od Candide i njenih metabolita. Da bi sa sigurnošću utvrdili smije li osoba konzumirati hranu koja je preporučena u anti-Candida tretmanu, za detaljniju analizu, preporuka je izrada zajedničkih testova na Candidu i intoleranciju na hranu. Prvim testom dokazuje se prisutnost Candide u organizmu, njezin stupanj razmnožavanja i trajnosti, dok test intolerancije na hranu omogućava detaljniji uvid u dozvoljenost pojedinih namirnica.

Tretman

Cijeli tretman zahtijeva posvećenost i disciplinu, posebno u trenutku pojave „die off“ fenomena koji započinje primjenom anti-Candida prehrane. U tom slučaju, gljivice ne dobivaju potrebnu hranu i energiju za rast te dolazi do njihovog odumiranja i otpuštanja štetnih toksina koji se apsorbiraju putem crijeva i nastavljaju cirkulirati, što osoba može osjećati kao pogoršanje postojećih ili pojavu novih simptoma. Simptomi „pogoršanja“ najčešće traju od 1-3 tjedna, međutim pojava „die-off“ fenomena znači samo jedno – uspješno se borite s gljivicama.

Mr.sc. Silvana Mišković, dr. med.

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!