Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Columbia Mailman škole za javno zdravstvo te Ferhauf fakulteta psihologije i Medicinskog fakulteta Albert Einstein proučavali su povezanost između alergije na hranu i tjeskobe i depresije u djetinjstvu među uzorkom djece s pretežno niskim socioekonomskim statusom. Rezultati su pokazali da su djeca s alergijom na hranu imala značajno veću prevalenciju tjeskobe u djetinjstvu. Alergije na hranu nisu bile povezane sa simptomima dječje depresije ili sa simptomima anksioznosti ili depresije među skrbnicima. Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Pediatrics.

Alergije na hranu sve su češće među mladima u Sjedinjenim Državama s nedavnim procjenama od čak 8%. Do sada se malo znalo o rasprostranjenosti alergija na hranu kod populacije s niskim socioekonomskim statusom.

Istraživači su proučavali 80 pedijatrijskih bolesnika u dobi od 4-12 godina, u prosjeku starosti 8 godina, s i bez alergije na hranu, te njihove skrbnike iz urbanih pedijatrijskih ambulanti u Bronxu, New York. Kontrolirali su astmu kod djece, jer su anksiozni i poremećaji raspoloženja rasprostranjeniji među mladima s astmom, a posebno su češći kod pedijatrijskih bolesnika u dobi od 4-12 godina, u prosjeku djeca starosti 8 godina s niskim socioekonomskim statusom.

Među djecom koja imaju alergiju na hranu, 57% ih je izvijestilo da ima simptome anksioznosti u usporedbi sa 48% djece bez alergije na hranu. Otprilike 48% djece imalo je simptome depresije sa ili bez alergije na hranu.

Živjeti sa alergijom na hranu može biti prilično skup, u pogledu kupovine i pripreme hrane te to može rezultirati višom razinom anksioznosti za one sa manjim financijskim sredstvima te dodatno pojačati simptome anksioznosti kod djece i njihovih skrbnika- ističe dr. Renee Goodwin sa Škole javnog zdravstva Mailman, odjel za epidemiologiju

Rezultati sugeriraju da je alergija na hranu posebno povezana s povišenom socijalnom anksioznošću i strahom od socijalnog odbacivanja i ponižavanja. „ Postoji čitav niz mogućih objašnjenja za vezu između dijagnoze alergije na hranu i povećanja problema socijalne anksioznosti u ovom uzorku pedijatrijskih pacijenata“ primijetio je dr. Goodwin.“Upravljanje potencijalno opasnim životnim stanjem može izazvati anksioznost, a neka djeca mogu imati povećanu socijalnu anksioznost zbog „različitosti“ od druge djece ovisno o njihovoj dobi i načinu na koji odrasle osobe u određenom okruženju tretiraju alergije na hranu.

Istraživači također ističu moguće objašnjenje za nepronalaženje veze između alergije na hranu i depresije kod djece. Uzorak je bio mlad, a prosječna dob početka depresije je znatno kasnija od anksioznosti. “Bilo bi vrijedno ispitati ove odnose starijih adolescenata i mladih s alergijom na hranu koji su na vrhuncu rizika za nastanak depresije, posebno zato što je rana anksioznost povezana s povećanim rizikom na naknadni početak depresije“, rekao je dr. Jonathan Feldman, profesor psihologije na Ferkauf školi psihologije Sveučilišta Yeshiva.

Uz visoku zastupljenost prehrambenih alergija danas, obrazovanje u školama ostaje prioritet”, rekao je dr. Goodwin. “S obzirom na snažnu povezanost između alergije na hranu i socijalne anksioznosti kod djece, buduće istrage povezanosti alergija na hranu i mentalno zdravlje opravdane su i u kliničkim, školskim i zajedničkim okruženjima koja bi mogla pomoći razvoju intervencija.”

Izvor
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170629134228.htm