Alergija na hranu predstavlja reakciju imunološkog sistema nastalu nakon konzumiranja određene hrane.

Reakcije se mogu razlikovati ali općenito su povezane s problemima u gastrointestinalnom sistemu, kao što su povraćanje ili proljev, međutim hrana također može uzrokovati pojavu alergijskih reakcija u dodiru s kožom ili nakon respiratorne izloženosti. U prvom slučaju između ostalih simptoma, najčešće nastaju dermatitisi i urtikarije, dok u drugom slučaju, nastaju problemi vezani uz dišni sustav, kao što su rinitis ili astma.

Postoje različite namirnice koje uzrokuju pojavu alergijskih reakcija, uključujući jaja, plodove mora, mlijeko, orahe, voće, soju i ribu. Alergijska reakcija obično se manifestira unutar dva sata od konzumacije hrane, iako se najčešći simptomi pojavljuju u prvih 30 minuta.

Osim toga, vanjski čimbenici kao što su uzimanje steroidnih protuupalnih lijekova, obavljanje fizičke aktivnosti i konzumacija alkohola može pogoršati stanje. Reakcije mogu biti kožne, u smislu pojave svrbeža; zatim se može manifestirati u vidu rinitisa, oticanja sluznice usne šupljine i ždrijela. Ipak najčešća manifestacija je u gastrointestinalnom sistemu s pojavom mučnine, povraćanja, proljeva i abdominalne boli.

Često dolazi do miješanja pojmova između alergije na hranu i intolerancije na hranu. Istina je da postoji određena sličnost među njima i općenito gledano, obje uzrokuju štetne efekte u organizmu nakon konzumacije određene hrane, ali one ipak nisu identične. Alergije su uzrokovane neadekvatnim odgovorom imunološkog sistema na hranu, dok intolerancija ne interferira s ovim tipom imunološke reakcije. Glavni uzroci intolerancije ponekad mogu biti u metaboličkim promjenama kod konzumacije određenih namirnica.

Alergije na hranu uzrokovane su neuspjehom imunološke tolerancije, a pridonose joj i čimbenici poput genetskog nasljeđa, stanja crijevne sluznice, životne dob i količine konzumirane hrane. U slučajevima kad imunološka tolerancija zakaže, imunološki sistem stvara IgE antitijela na hranu.

 

Nažalost, ne postoji formula za sprečavanje alergija na hranu, preporuka je izbjegavanje potencijalnih nutritivnih alergena.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!