Da, dolazi blagdansko vrijeme i da, svi ćemo posegnuti i za zdravim i nezdravim slasticama kojima, budimo realni, nitko ne može odoljeti. Svi blagdanski ručkovi koji nam predstoje – plate, salate, pečenja, umaci, pa svi mogući keksići, tortice, kolačići… Probajte ne pogriješiti i samo se usudite u potpunosti ispoštovati svoju dijetu tih dana!

Zlatno pravilo je činjenica, da pravilno uravnotežena prehrana bazirana na voću, povrću, zdravim žitaricama i mastima može podnijeti “izlete” u nedozvoljene zone hrane. Ali uvijek je pitanje, jer gotovo uvijek se i zalomi, što kada pretjeramo?

Tada radimo detox. I to po ovim zlatnim pravilima:

1. Napravite plan detoksikacije!
Često se dogodi da zbog loše isplaniranog i nepripremljenog protokola odustanemo od onog što smo započeli. Nemojte započinjati odmah prvi vikend nakon blagdana, niti onaj tjedan kada imate dogovorenu rođendansku večeru. Pregledajte kalendar, pregledajte rokovnik, i pronađite vrijeme kada se ovom procesu možete najviše posvetiti.
Ako ipak i iskrsne neplanirana večera, birajte vegetarijansku varijantu umjesto mesa, mineralnu vodu umjesto alkohola i pojedite taj čokoladni desert. Ali ne više od toga. Ne dopustite da vas poljulja.

2. Budite strpljivi sa svojim mozgom!
Činjenica je da ćete razmišljati o nedozvoljenoj hrani i da će vam se upravo ta hrana jesti baš u tom trenutku. U tim trenucima se sjetite da takve žudnje dolaze u valovima – ako vam se sada to jede, ne, neće vam se jesti sutra, a vjerojatno čak ni za sat vremena. Što više odolijevate žudnjama, one će se manje javljati. Na ovakve trenutke se treba pripremiti – naoružajte se zdravim i dozvoljenim namirnicama, usmjerite misli na nešto drugo, i prije samog početka detoxa uklonite sve kritične namirnice.

3. Uvijek pri ruci imajte zdrave snackove!
Ovo je jedan od važnijih karakteristika dobro isplaniranog detoxa. Pobrinite se da uvijek pri ruci imate neku zdravu namirnicu – orašaste plodove, svježe i suho voće, komadić tamne čokolade… Ovo će uvelike pomoći u prebrođivanju žudnji za slatkim.

4. Spriječite glad!
Nekima žudnje nisu problem, već konstantni osjećaj gladi. Biranjem pravih namirnica i stalnim malim obrocima spriječiti ćete razvijanje osjećaja gladi. Pijte mnogo tekućine i spavajte dovoljno. Ovo su dva faktora koja uvelike utječu na osjećaj gladi, apetit i, najvažnije, one najgore žudnje za slatkim.

5. Istražite svoje emocionalne okidače!
Vrlo često kada u trgovini posegnete za velikom čokoladom, maxi pakiranju napolitanki i drugim namirnicama na koje ste “slabi”, glad nije uzrok toga. Detoksikacija je najbolje vrijeme da vidite koji su vaši emocionalni trigeri i što vam izaziva glad za slatkim te rješavanje loših navika. Ako vas živci i dalje vode u kuhinju, zabavite se nečim drugim – dobra knjiga, glazba ili film, igra s djetetom, ručni rad, meditacija…

6. Slušajte svoj organizam!
Ovo je možda i najvažniji savjet! Ako je strogi veganski detox previše za vas, prijeđite na vegetarijanski ili pak povremeno ubacite bijelo meso i životinjske proizvode. Nije svaki detox za svakoga jer svaki organizam nije isti. Slušajte svoj organizam i pratite kako se osjećate. Ako vidite da vam ne odgovara, ne odustajte već samo prijeđite na manje strogu varijantu.

7. Uvedi navike detoxa u svakodnevni život!
Detox ne bi trebao biti rigorozni pokret kojeg radite dvaput godišnje. Uvedite elemente detoksikacije u svakodnevni život – jedite obilje voća i povrća, radite povrtne sokove i Smoothie, pijte zeleni čaj i jedite obilje limuna. Izbjegavajte prženo, pohano, prezačinjeno i preslatko, pijte puno tekućine i bavite se tjelesnom aktivnošću. Osjećati ćete se bolje, a vaše tijelo će vam biti zahvalno!

8. Popratite detoksikaciju s adekvatnim i kvalitetnim suplementima!
Kvalitetni suplementi su “back up” svake detoksikacije. Prilikom izbora obratite pažnju na sastav, količinu i podrijetlo aktivnih sastojaka. Ne nasjedajte na marketinške trikove i dobro razmislite prilikom kupnje. I uvijek potražite mišljenje stručnjaka. Kao misao vodilju prilikom izbora pravilnog suplementa iskoristite ono što naši stručnjaci gotovo uvijek preporučuju – Salengei Active D, proizvod sa biranom kombinacijom sastojaka koja osigurava kompletnu potporu cijelom detox procesu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!