U našem organizmu VODA ima raznoliku učinkovitost i uključena je u mnoge procese probave, apsorpcije, cirkulacije i izlučivanja nutrijenata odgovornih za uspješno odvijanje gotovo svih životno važnih procesa…

Prvo pitanje koje postavljam svakom tko dođe kod mene da mu pogledam njegove dobivene nalaze – mjerenja intolerancije na namirnice – glasi: «Iz kojeg razloga ste učinili analizu na nepodnošljivost namirnica?» To mi je nekako vrlo bitan podatak. Gotovo većina njih radila je analizu – zbog pretilosti! Kada sam sa njima obavila razgovor, bilo je vidljivo da većina njih zapravo uopće ne zna što je probava, metabolizam, uloga vode u tom procesu i slično.

EDUKACIJA je čini se svima nužno potrebna!

Stoga mi se čini uputnim nešto više reći na temu VODE i njezine uloge za ljudski organizam, tim prije što kod povišenih razina IgE i IgG stvoreni imunokompleksi u mnogome mogu promijeniti koloidno osmotski tlak među stanicama. Tako da osobe koje žele mršavjeti, i na dijeti su, ne jedu gotovo ništa i piju samo vodu, ne mršave? Riječ je o tome da u takvim situacijama promijenjena koloidno osmotska međustaničnog tlaka voda se neće izlučivati već sve više odlagati kao zaliha u organizmu.

Oko 60% čovjekove tjelesne težine čini voda. Od prosječnih 5 litara naše krvi čak je 85% voda, ona čini više od 80% mozga, oko 75% srca, 70% mišića, kosti sadrže 22% vode, a zubi 10%.

Koja je uloga vode u organizmu?

U našem organizmu VODA ima raznoliku učinkovitost i uključena je u mnoge procese probave, apsorpcije, cirkulacije i izlučivanja nutrijenata odgovornih za uspješno odvijanje gotovo svih životno važnih procesa. U našem je tijelu voda otapalo, podmazivač zglobova, te prijevoznik hranjivih tvari u tkiva, krv i stanice. Voda rashlađuje i osvježava, održava optimalnu tjelesnu temperaturu organizma te ima presudnu ulogu u otklanjanju toksina – štetnih tvari i nusprodukata iz organizma, i na taj način detoksicira organizam. Dok ste zdravi nemoguće je piti previše vode. Ne možete preopteretiti zdrave bubrege kojima je voda potrebna za rad. Jednako tako ne treba brinuti da će velika količina vode isprati i hranjive tvari iz organizma.

Prisutnost vode olakšava probavu!

VODA ima izuzetno značajnu ulogu u metabolizmu (probavljanju) hrane uzete tijekom dana. Probava tzv. čvrste hrane ovisi u mnogome o prisutnosti obilnih količina vode. Ukoliko popijemo samo jednu čašu vode ona odlazi u crijeva i momentalno biva apsorbirana. Jednako tako, unutar samo pola sata gotovo se ista količina vode izluči u želudac kroz žljezdani sloj njegove sluznice. Voda izbija odozdo i ulazi u želudac, spremna za uporabu pri razgradnji hrane. Kiselina prekriva hranu, aktiviraju se nužno potrebni enzimi, te se hrana pretvara u homogeniziranu tekuću smjesu koja može proći kroz crijeva radi sljedeće faze probave.

Sluz štiti stijenku želudca

Važno je znati. Sluz prekriva sloj žlijezdi u sluzokoži, koja čini unutarnji sloj želudca. Sluz se sastoji od 98% vode i 2% tzv. fizičkih «skela» koje zadržavaju vodu. U tom vodenom sloju koji nazivamo sluz, prirodnim putem se uspostavlja neutralno stanje. Stanice ispod tog vodenog sloja luče natrijev bikarbonat koji biva zarobljen u vodenom sloju. Njegova je uloga značajna u procesu neutralizacije kiseline koja iz želuca pokušava prodrijeti kroz ovaj zaštitni sloj. Rezultat toga je veliko stvaranje soli – od natrija iz bikarbonata i klora iz kiseline. No prevelika količina soli onemogućit će i umanjit sposobnost fizičkih «skela» u sluznici da zadržavaju vodu. Naime prevelika neutralizacija kiseline i povećano odlaganje soli u ovom sloju sluzi čine ga manje homogenim i ljepljivim i omogućavaju kiselini da dođe do sluznice.

Čini se da je prirodni proces ponovnog lučenja vode kroz sluz ujedno i proces «ispiranja» naslaga sluzi i uklanjanja taloga soli. To je izuzetno učinkovit proces ponovnog vlaženja sloja sluzi odozdo, dok se istovremeno luči i nova sluz. Ta osvježena, odebljala i ljepljiva barijera sluzi je prirodni štit protiv kiseline u probavnom sustavu. I ono najvažnije djelotvornost ovoga štita ovisi o redovnom unosu vode, posebice je to značajno(piti vodu) prije unosa razne krute hrane koja potiče stvaranje kiseline u žlijezdama trbušnog zida. Stoga možemo zaključiti da voda predstavlja jedinu prirodnu zaštitu protiv kiseline u želucu, od dna na više.

Konačno, voda i samo voda je ono što tijelo ŽELI, TREBA i TRAŽI! Stoga valja upamtiti VODU valja – PITI, PITI, PITI…

I nije to sve ! Voda nije nužno potrebna samo iz navedenih razloga njene djelotvornosti u procesu probavljanja dnevno uzete hrane. Stručnjaci za prehranu i svi oni koji se bave metabolizmom vode došli su do vrlo vrijednih informacija!

Što je motilin?

Naime, kada pijemo vodu, dakako ovisno o količini vode koja uđe u želudac luči se hormon/neurotransmiter koji se naziva «motilin».Što više vode pijemo, to se stvara sve više motilina u probavnom traktu i to se u krvi može izmjeriti. Njegov je učinak, kao što mu i samo ime kaže, da stvara ritmičke kontrakcije u crijevima – peristaltiku – od gornjih dijelova do završetka. Ne zaboravimo, dio ovog djelovanja uključuje i pravovremeno otvaranje i zatvaranje sfinktera koji se nalaze na putu crijevnog sadržaja.

Kada u tijelu ima dovoljno vode za sve probavne procese koji ovise o njenoj dostupnosti, gušterača će stvarati svoju vodenu otopinu bikarbonata kako bi pripremila gornji dio crijeva na primanje kiselog sadržaja želuca. U takvim idealnim uvjetima, piloričkom se sfinkteru također dopušta da se otvori radi pražnjenja sadržaja želuca. Motilin ima najvažniju posredničku funkciju u koordinaciji ovog procesa. Motilin je hormon zasićenosti, koji se luči kada VODA proširi stijenke želuca.

Kao što vidite obilne količine VODE u mnogome mogu doprinijeti vašem općem dobrom stanju. Ukoliko se podsjetimo da test intolerancije na namirnice može pomoći u stabilnoj ravnoteži hidracije organizma, razotkrivajući što ne biste trebali konzumirati, onda ste pravilno postupili odlučivši se napraviti ovaj test kako bi doveli u red svoju tjelesnu težinu i dakako svoje ZDRAVLJE, prije svega!

Za vas napisala Mimi Vurdelja

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!