Pepsin, glavni probavi enzim želučanog soka, čest je sastojak tekućine srednjeg uha kod djece s kroničnim otitisom, zaključak je najnovije studije…

Ovaj nalaz sugerira povezanost između bolesti uha i gastroezofagealnog refluksa kod kojeg dolazi do prodora želučanog sadržaja u jednjak.

Prema Dr.Judith E.C.Lieu (Washington Univerity St.Luis) potrebno je napraviti dodatna ispitivanja kako bismo dokazali i razjasnili ovu međuovisnost. U slučaju potvrde, pristup liječenju upala srednjeg uha bi se u potpunosti izmijenio, jer je do sada smatrana prvenstveno infektivnom bolešću.

Ako se dokaže direktna povezanost, upala srednjeg uha će se liječiti anti-refluksnim agensima, a značajan broj djece će izbjeći ugradnju drenažnih cijevi (timpanotomija) kako bi se uspostavilo bolje “provjetravanje” srednjeg uha.

Studija je uključivala 34 djece s anamnezom povratne ili kronične upale srednjeg uha i svi su bili kandidati za timpanotomija. Kod dvije trećine djece dokazana je prisutnost pepsina, odnosno pepsinogena u tekućini koja ispunjava šupljinu srednjeg uha. Međutim, simptomi gastroezofagealnog refluksa su se podjednako pojavljivali kod djece sa i bez otitisa.

Prema Dr.Lieu glavni zadatak je dokazati da pepsin i/ili pepsinogen potječu upravo iz želudca, a ne iz nekog drugog područja (iz krvi ili iz sluznice srednjeg uha).

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!