Odavno je poznato da je dugotrajno sjedenje odlična podloga debljanju. Rezultati 14-godišnje studije prikazuju problem sjedenja u sasvim novom svjetlu koje na žalost ljubitelja ove aktivnosti otkriva do sada nepoznat štetan utjecaj sjedenja na zdravlje.

Studija je pokrenuta u SAD-u još u prošlom tisućljeću, 1992. godine, a obuhvatila je ukupno 53.440 muškaraca i 69.776 žena koji su tada bili u dobi od 50-74 godina. Epidemiolog Američke udruge za karcinom Alpa V.Patel sa suradnicima svim je ispitanicima postavio isto pitanje: „Tijekom prošle godine, tijekom prosječnog dana (ne računajući vrijeme provedeno na poslu), koliko ste sati dnevno proveli sjedeći (gledajući televiziju, čitajući i sl.)?“.

Praćenjem ispitanika kroz dugi niz godina Patel je došao do zanimljivih zaključaka. Osobe koje tijekom slobodnog vremena sjede više od 6 sati dnevno umiru prije nego one koji sjede manje od 3 sata. Sjedenje u kombinaciji s gotovo nikakvom tjelesnom aktivnošću dodatno povećava rizik od ranije smrti. Učinak je jači kod žena nego kod muškaraca, iako je utjecaj značajan kod oba spola.

Nakon usklađivanja podataka vezano za pušenje, visinu/težinu i ostale faktore, Patelov tim je utvrdio da u usporedbi sa sjedenjem kraćim od 3 sata dnevno, ono duže od 6 sati:

Bez obzira na fizičku aktivnost, Patel i suradnici su utvrdili da je sjedenje samo po sebi štetno za zdravlje. Dugotrajno sjedenje povećava rizik za smrti od karcinoma, ali je ipak glavni rizik povezan uz nagle smrti uslijed zatajenja srca.

Zaključak je i preporuka: Svoje slobodno vrijeme ne provodite ugodno zavaljeni na više ili manje udobnim stolicama, foteljama, trosjedima, ne gledajte televiziju iz navike i kada nema zanimljivih emisija… Dignite se, prošetajte sami ili u dobrom društvu…

Rezultati studije objavljeni su 22.07.2010. u online izdanju American Journal of Epidemiology.

Izvor: WebMD Health News

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!