Danas, više nego ikad, suočeni smo sa epidemijom pojave kroničnih nezaraznih bolesti, od kardiovaskularnih bolesti, preko šećerne bolesti, osteoporoze, pretilosti do malignoma i psihičkih bolesti. I dok smo svi svjesni štetnih utjecaja koje nose prekomjerni unos hrane i pušenje, zaboravljamo na prijetnju koju nosi sjedilački način života i manjak fizičke aktivnosti.

Broj bolesti ili stanja koje potiče tjelesna neaktivnost posljednjih desetljeća kontinuirano raste. Izračunajte: Koliko sati dnevno sjedite? Uračunajte apsolutno sve: od jutarnjeg sjedenja za doručkom, vožnje na posao i natrag, sjedenja u uredu, večernjeg sjedenja za televizorom ili kompjuterom…..i na kraju računanja zapamtite, znanstvenici su izračunali da svaki sat sjedenja povećava rizik od pojave srčane bolesti za 14%. Poruka znanstvenika je jasna – manje sjedite, više se krećite!!

Primjerena, redovita i kontinuirana tjelesna aktivnost pomaže unaprijediti sveukupno zdravlje i tjelesnu kondiciju i smanjiti rizike za razvoj brojnih bolesti i stanja:

Odabir aktivnosti ovisi o sklonostima, sposobnostima i mogućnostima svakog pojedinca. Uvođenje redovite tjelesne aktivnosti u svakodnevni raspored, u početku može biti zahtjevno, ali ne gubite motivaciju. Svako povećanje tjelovježbe u odnosu na razinu na koju je osoba naviknuta, mora biti postupno. Iako medicinske pretrage prije poduzimanja takvih aktivnosti nisu uvijek potrebne, savjetovanje s liječnikom može dati procjenu treba li ih obaviti, što je posebno važno kod osoba sa kroničnim bolestima.

Tjelesna aktivnost i zdravlje blisko su povezani i zbog toga važno je kretati se!

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!