Pod pojmom alergija podrazumijevamo neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. U zdravom organizmu antitijela štite od virusa, bakterija i drugih uzročnika infekcija. Međutim kod alergičnih osoba imunološki sistem pogrešno shvaća određeni alergen kao neprijatelja te počinje stvarati antitijela, da se obrani od njih.

Genetska predispozicija?
Danas se smatra da je sklonost razvoju alergije najčešće nasljedna. Da bi se kod takvih osoba neka od alergijskih bolesti i manifestirala, potreban je određen period razvitka preosjetljivosti na neki vanjski čimbenik. Taj slijed događaja naziva se senzibilizacija, a karakterizira ga stvaranje protutijela u tijelu alergične osobe koja su usmjerena protiv alergena.

Ako jedan od roditelja ima alergiju, rizik pojave bolesti kod djece iznosi oko 50%, a boluju li oba roditelja, taj rizik se povećava i do 75%. Osim genetskog opterećenja, važan čimbenik u razvoju alergija je i utjecaj okoline i stila življenja. Naime, razvoju alergija može pogodovati dugotrajna izloženost nekom alergenu, prisutnost određenog infektivnog procesa, a smatra se kako različiti psihološki utjecaji (stres) mogu imati ulogu kao okidači bolesti.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!