Alge su jedan od najboljih izvora minerala koji su od nastanka naše planete stvarani i koji su se tisućama i tisućama godina taložili na dnu svih mora. Alge upravo skupljaju te minerale i zbrajaju ih u jedan spoj gdje svaki mineral ima svoju ulogu, a onda nastaju i pigmenti. Jedna od najstarijih i najzanimljivijih algi u ovom trenutku je spirulina, koja je posebna po mnogo tome.

Za početak, bitno je napomenuti da ova plavo – zelena alga ne raste u slanim, već u slatkim vodama, pa je kao takva veoma česta za jezera i ribnjake širom svijeta. Upravo je ta rasprostranjenost i prilagodljivost ono po čemu je spirulina posebna, može se proizvoditi gotovo u svakom dijelu svijeta. Kako je bogata proteinima, mineralima i mnoštvom ostalih korisnih tvari može se svrstati u red superhrane. Takva hrana bi mogla biti idealna za one kojima je najpotrebnija, a kako je gladnih sve više, bez ikakve sumnje možemo reći da bi spirulina mogla spriječiti upravo tu glad.

Prijeđimo sada na neka ljekovita svojstva koja nam donosi konzumiranja spiruline.

Beta – karoten je biljni pigment koji smo do modernog otkrića spiruline uglavnom povezivali s mrkvom. Kažemo do modernog otkrića budući da se spirulina već tisućama godina koristi u starim civilizacijama, ali je nestankom istih nestala i njena primjena, a tek se posljednjih nekoliko stoljeća ponovo počela primjenjivati. Vratimo se i na mrkvu, ali kakve veze imaju mrkva i spirulina? Pa svakako imaju! I ovo povrće i alga bogat su izvor upravo beta – karotena, samo što ga spirulina ima čak deset puta više! Upravo taj beta – karoten je odgovoran za borbu protiv slobodnih radikala koji mogu uništavati stanice kože i kao posljedicu toga pridonijeti razvoju oboljenja poput raka.

Vjerojatno ste nekada čuli da unosom teških metala u tijelo činite veliku štetu. Iako su ti unosi mali i uglavnom su to unosi kroz industrijsku hranu i piće, spirulina na sebe veže teške metale poput prirodnog kelata, te ih izbacuje iz vašeg organizma. Kako je bogat izvor proteina i minerala, smatra se kao jedan od najboljih izvora života ikada.

Upravo zbog toga odlična je za sve one koji su depresivni zbog viška kilograma, jer direktno smanjuje tu depresiju osjećajem sitosti i ispunjenosti, ali u isto vrijeme vam pomaže da smršavite! Nije li to čudesno? Osim ovog antidepresivnog djelovanja, spirulina može povećati energiju, ublažiti nesanicu i stres, ali i nervozu koja se može pojaviti zbog mnogih faktora, a svi ti faktori direktno su povezani s depresijom.

Ova alga je jedna od najboljih pružatelja zaštite protiv štetnih zračenja pa se kao takva u doba velikih zagađenja i ozonskih rupa može smatrati idealnom preventivom protiv mnogih bolesti koje vas mogu snaći upravo zbog ovakvih zračenja. Spirulina je odličan zaštitnik i za gušteraču, posebice za stanice koje proizvode inzulin, pa se kao takva može koristiti kao prevencija za dijabetes.

Zeaksantin je još jedan u nizu prirodnih antioksidansa koji mogu djelovati blagotvorno na živčani sustav, uključujući i mozak. Ovaj antioksidans je čak 8 puta jači od beta karotena, ali je također sadržan u spirulini.

Sada kada znate sva ljekovita svojstva koja vam spirulina donosi, nemate više što čekati. S konzumiranjem spiruline već možete početi i danas i to kroz kapsule koje su veoma dobre i jednostavno za korištenje. Počnite s preventivom dok još nije kasno, Vaše tijelo će vam biti zahvalno na tome!

Individualno savjetovanje o upotrebi spiruline možete dobiti od strane naših liječnika, a samu spirulinu možete kupiti u našoj online trgovini suplemenata life-platform.com ili u trgovini u sklopu naše poslovnice u Splitu na adresi Lovretska 10.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!