Antioksidanti su prisutni u mnogim namirnicama i zadnje vrijeme se gotovo svakodnevno susrećemo s tim pojmom, bilo da se radi o člancima u časopisima ili na omotima hrane. Zašto je njihova uloga toliko značajna?
Oksidacija je kemijska reakcija koja se u većini slučajeva pokreće uslijed izlaganja hrane zraku (kisiku), temperaturi ili svijetlu. Antioksidanti su značajni u očuvanju okusa, boje i trajnosti namirnica, a njihova uporaba je izuzetno značajna u sprječavanju oksidacije masti i proizvoda koji sadržavaju masti. Kako određeni vitamini i različite amino kiseline bivaju uništeni uslijed jednostavnog izlaganja zraku, antioksidanti preuzimaju ulogu njihovih zaštitnika. Velikim dijelom su odgovorni i za očuvanje živih boja povrća i voća koje konzumiramo.
Iako naziv antioksidanti
Tokoferol, vitamin grupe E, je također antioksidant, a nalazimo ga većinom u orasima, lješnjacima, suncokretovim sjemenkama, soji i kukuruzu. Najčešće se koristi pri konzerviranju biljnih ulja, margarina i proizvoda od kakaa.
Kako su askorbinska kiselina i tokoferol izuzetno popularni i često korišteni antioksidanti, potrebu za njima u proizvodnji hrane nije moguće zadovoljiti samo iz prirodnih izvora te se stoga zadnje vrijeme proizvode i umjetnim putem. Potrebno je istaći da je danas moguće vrlo uvjerljivo kopirati njihovu molekularnu strukturu, a efekt koji dobivamo korištenjem “umjetnih antioksidanata” je identičan onom koji dobivamo korištenjem “originala”.
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!