Karcinom kože je bolest koja rijetko uzrokuje bol te ga se češće može detektirati vidom nego nekim drugim osjetilom. Obično se javlja na vidljivom mjestu (prvenstveno na područjima kože izloženima suncu – vlasište, lice, usne, uši, vrat, ruke, noge) zbog čega postoji velika šansa da će biti otkriven u ranom stadiju nastanka. Pritom je važno poznavati svoju kožu i promjene koje su za nju uobičajene te ih razlikovati od novih i neobičnih pojava.

Svaka vrsta karcinoma kože može izgledati drugačije, no osnovni simptomi se mogu javiti u vidu:

1. otvorenih rana koje krvare ili iz kojih curi tekućina,

2. krasta koje sporo zacjeljuju,

3. crvenkastih mrlja ili nadraženih područja na koži koja se mogu ljuštiti i/ili uzrokovati svrbež, no rijetko i bol,

4. pojave ružičastih, crvenih, biserno bijelih ili prozirnih kvržica,

5. ružičaste izrasline izraženog ruba i krastavog središnjeg udubljenja, te

6. područja kože koja izgledaju poput ožiljka i koja su bijele, žute ili voštane boje, često uz slabo naglašen rub.

Primarni čimbenici rizika za razvoj karcinoma kože se odnose na izlaganje ultraljubičastim (UV) zrakama, uključujući sunce i solarije. Osobe koje žive na područjima s cjelogodišnjim jakim suncem i one koje puno vremena provode na otvorenom stoga spadaju u rizičnu skupinu (osobito osobe svijetle puti).

Pušenje, veliki broj madeža na tijelu i izlaganje zračenju i određenim kemikalijama (kao što su arsen, industrijski katran, ugljen, parafin i određene vrste ulja) povećavaju rizik od razvoja karcinoma kože kao i prethodno teži i dugotrajniji upalni procesi na koži. Genetski čimbenici također utječu na povećanje rizika zbog čega će ugroženije biti one osobe u čijoj užoj obitelji postoje prethodni slučajevi karcinoma kože, ali i one koje su u prošlosti i same preboljele ovu bolest.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!