Za karcinom gušterače se obično kaže da je riječ o tihoj bolesti jer u samom početku svojeg nastanka ne izaziva gotovo nikakve simptome zbog čega je teško postaviti ranu dijagnozu. No, širenjem karcinoma se javljaju određeni pokazatelji koji se razlikuju za svaku osobu, ali uglavnom uključuju:
- žutilo kože i očiju, tamnu boju urina, pojavu svrbeža i izlučivanje stolice boje gline – što su ujedno i simptomi žutice uzrokovani začepljenjem žučovoda,
- bol u gornjem dijelu trbuha ili leđa – može biti povremena ili stalna te se pojačavati kad osoba leži,
- bolne otekline na ruci ili nozi – uzrokovane stvaranjem krvnih ugrušaka,
- osjećaj pečenja u želucu – može uključivati i ostale gastrointestinalne tegobe kao što su nadutost i izlučivanje stolice koja je neuobičajene boje, posebno lošeg mirisa te koja pluta,
- gubitak apetita,
- mučnina i/ili povraćanje – koje se pojačava nakon jela,
- osjećaj slabosti i nemoći,
- depresijaČimbenici rizika za pojavu karcinoma gušterače utječu na vjerojatnost njegovog nastanka. Na neke od njih se može utjecati, a to su: pušenje, ishrana (gojaznost) i izloženost određenim kemikalijama. Drugi faktori rizika uključuju dob (uglavnom osobe starije od 45 godina), spol (statistički, karcinom gušterače se češće javlja kod muškaraca), te prethodni slučajevi bolesti u obitelji jer se 5-10% slučajeva karcinoma gušterače povezuje s naslijeđenim genetskim sindromima, točnije, mutacijom gena BRCA1 i BRCA2, sindromom Lynch i hereditarnimdisplastičkim sindromom nevocelulnih nevusa(FAMMM).
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!