Uloga hrane?

Hrana je stara koliko i čovjek. Potrebna je za izgradnju organizma, bitan je čimbenik za odvijanje kemijskih i fizioloških procesa, te oslobađanje energije, i prije svega očuvanje zdravlja. Stara je izreka onaj tko se hrani odgovarajuće (primjereno spolu, starosnoj dobi, dnevnim aktivnostima i zdravstvenom statusu)pravilno se hrani. Organizam želi i treba hranu svog podneblja – zaključili su stručnjaci za prehranu. No civilizacijski tokovi učinili su svoje i u prehrani i u namirnicama. Stil života znatno se promijenio. Danas sve više jedemo brzo uzgojenu hranu, uzgojenu uz pomoć umjetnih gnojiva i pesticida. Danas više ne jedemo prema godišnjem dobu, zimi kiselo zelje i repu a ljeti salate, rajčicu i špinat…jer tijekom cijele godine možemo nabaviti sve namirnice, staklenici i uvoz rade!

Iz svega navedenog razvidno je da će i sve više biti problema, kada je u pitanju čovjek i njegova prehrana. Taj naš organizam kao fini motor sa unutarnjim sagorijevanjem ne podnosi i ne prihvaća sve. Reagira! Reagira na nepodnošljivost hrane, namirnica, iako nema vidljivih simptoma, okom prepoznatljivih, namirnice a da mi nismo toga svjesni i dalje nam stvaraju probleme. I ne pomišljamo na test intolerancije na hranu, jer niti nemamo informaciju na tu temu! O čemu je riječ?

Sve počinje u crijevima!

Dakako ukoliko je riječ o prehrani onda valja razmotriti ulogu probavnog trakta ,posebice crijeva! Uloga je crijeva značajna ,s jedne se strane tu odvija apsorpcija i probava hrane(iskorištavanje) a s druge strane zdrava crijeva predstavljaju zaštitu i obranu od prolaza različitih toksina i makromolekula. No, ukoliko se jave različite patološke promijene i poremećaji crijevne propusnosti, mogu se javiti disbalansi i poremećaji različitih simptoma!

Utišaj na crijevnu propusnost i optimalno zdravlje crijeva mogu imati različiti čimbenici: upala crijeva, toksični proizvodi, lijekovi, alkohol….Jednako tako i emocionalni čimbenici poglavito STRES-mogu biti izuzetno snažni i jednim proživljenim činom(u krivom trenutku jer nismo spremni to prihvatiti)mogu u trenutku «uzdrmati» crijeva te dovesti do poremetnje crijevne propusnosti, te zdravlja i obrambene snage crijeva!

Primjerice: u stanju upale crijeva apsorpcija uzete hrane bit će poremećena te će se javiti nadutost i zamor crijeva…Apsorpcija velikih molekula hrane stvara osjetljivost na neke proteine hrane uzrokujući formiranje imunokompleksa /uslijed viših razina IgE i IgG/ mijenjajući koloidno osmotski tlak stanica. To može biti uzrokom pojave astme ili artritisa!…Može doći do oštećenja proteina i enzima koji imaju sposobnost detoksikacije, a samim tim do crijevne disfunkcije… Jednako tako može doći do poremećaja ravnoteže imunoglobulina prisutnih u crijevnim mikroresicama, što uzrokuje smanjeni imunološki odgovor na prisutnost patogena, te na veliki broj reakcija antigen-antitijelo u kojima sudjeluju proteini hrane i antitijela koja su se na njih razvila.

Što je nepodnošljivost hrane-namirnica?

Naime mnogi nepodnošljivost na namirnice «brkaju» sa alergijskim reakcijama na hranu? No alergije na hranu, kao uostalom i sve alergijske reakcije posredovane su IgE antitijelima, izražajnih su simptoma-javlja se crvenilo, osipi, otežano disanje,»curenje» iz očiju i nosa… Intolerancija na hranu (uz posredovanje IgG-a) ima sporije i neprepoznatljive manifestacije. Uz to kao posljedica krive ili djelomično točne dijagnoze, pacijent se neodgovarajuće liječi te se i simptomi povećavaju?

Ukratko – kad govorimo o alergijama govorimo o imunološkoj-obrambenoj razini a kada mislimo na intoleranciju na namirnice govorimo o enzimatskoj razini.

Naime ,antigeni iz hrane koji mogu izazvati štetne reakcije su proteini ili glukoproteini manje molekularne mase, otporni na želučanu kiselinu i na aktivnost enzima, ali se denaturaliziraju uslijed topline. Riječ je o tome da određena vrsta hrane može potaknuti proizvodnju specifičnih IgG antitijela, stoga bi takvu hranu trebalo izbjegavati.

Izostavljajući iz konzumacije namirnice koje su testom intolerancije namirnica pokazale se štetnim ili nepoželjnim umnogome ćete smanjiti ili riješiti svoje tegobe tipa dosadnih glavobolja, bolova u zglobovima, ekcema, problema probavnog trakta…

U budućnosti test intolerancije na namirnice vidim kao uobičajenu laboratorijsku pretragu, s obzirom na brzinu civilizacijskih pomaka u području prehrane i sve više konzumiranja gotovih obroka i brzo uzgojenih namirnica…

Za vas napisala,

Mimi Vurdelja
nutriciolog

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!