Kod sumnje na alergijsku reakciju na hranu pacijenti se obično upućuju alergologu koji uzima anamnezu, izvodi kožne testove te u drugoj fazi šalje uzorke na analizu u specijalizirani laboratorij koji utvrđuje i mjeri različite alergene. Na temelju svih prikupljenih podataka liječnik konačno može preciznije i s većom sigurnošću utvrditi uzroke alergijskih reakcija.
Ipak, s ciljem da pomognemo u slučajevima koji nisu u potpunosti definirani i koji zahtijevaju veću selektivnost preporučen je ELISA test kojim mjerimo specifična IgE antitijela na 20 vrsta hrane koji se statistički najčešće pojavljuju u ulozi alergena. Na ovaj način je moguće utvrditi razinu IgE pojedinačno za svaku od namirnica uključenih u ovo testiranje.
Simptomatologija alergija posredovanih IgE antitijelima:
- Simptomi se trenutno pojavljuju
- Reakcija tipa I
- Pozitivan kožni test
- Uključen je mali broj namirnica
- Mala količina hrane može pokrenuti reakciju
- Reakcije na koži i sluznicama
- Češće kod djece
- Ponekad ih mogu i pacijenti sami prepoznati
- Isključivanjem uzročnika/vrste hrane jednostavno se definira dijeta
- Isključenje rješava problem, a gotovo nikada se ne može ponovo uspostaviti podnošljivost na tu vrstu hrane
Pretraga uključuje sljedeće namirnice: krumpir, rajčica, mrkva, soja, raž, kukuruz, pšenica, kivi, jabuka, breskva, badem, lješnjak, brazilski oraščić, kikiriki, bakalar, kozica, kvaščeve gljivice, mlijeko, jaje (bjelanjak i žumanjak).
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!