Jedan od glavnih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina koja je rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U pojedinim ekstremnim situacijama svjedočili smo gubitku tjelesne težine od 15 do 20 kg kod pacijenta u samo mjesec dana. Kilogrami su se otopili isključivo zbog eliminacije namirnica  iz  prehrane na koje je utvrđena intolerancija. Baš kao i kod drugih zdravstvenih poremećaja, cilj nam je liječiti uzrok, a ne simptom. U ovom slučaju pretilost je simptom intolerancije na hranu.

Naše tijelo nakon jela , ili preciznije naš probavni sustav, probavlja hranu te je razgrađuje na masne kiseline, aminokiseline i glukozu. Kada jedete hranu na koju ste intolerantni Vaš imuni sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao neprijatelja te proizvodi povišenu količinu specifičnih IgG antitijela čiji je zadatak onesposobiti antigene, odnosno sve ono što smatraju antigenima. U stvarnosti ovi antigeni su proteini hrane koji putem probavnog sustava ulaze u krv, ali tijelo nije sposobno uočiti razliku.

Antitijela “hvataju” antigene što rezultira formiranjem imunokompleksa koje će imuni sustav jednostavno uništiti ako se hrana na koju smo intolerantni jede rijetko. Međutim, ukoliko se “štetna” hrana jede često, ili se nastavi jesti i nakon utvrđene intolerancije, tijekom vremena će doći do oštećenja sluznice crijeva što rezultira nagomilavanjem imunokompleksa u različitim dijelovima tijela. Imunokompleksi u organizmu poput spužve na sebe navlače tekućinu izazivajući zadržavanje vode i porast tjelesne težine.

Brojna istraživanja su pokazala da postoji sigurna korelacija između intolerancije na hranu i dobivan ja na tjelesnoj težini kod pacijenata. Postoje brojne poveznice za to, ne samo ranije spomenuti imunokompleksi, već i produkcija medijatora upale – citokina. Ovi medijatori su ključni čimbenici u regulaciji šećera i masnoća u našem metabolizmu te utječu na mogućnost kontroliranja gladi.

Pojedini citokini također mogu biti katalizatori za razvoj dijabetesa na način da blokiraju receptore inzulina. Istraživanja su također pokazala da postoji veza između metaboličkog sindroma i određene vrste hrane na koju je utvrđena intolerancija te razvoja kardiovaskularnih bolesti. Vjerojatnost razvoja jednog od upravo navedenih stanja, pa i same pretilosti, drastično se smanjuje nakon eliminiranja namirnica na koje je u Analizi testom na specifična IgG antitijela utvrđena intolerancija.

Za Vas koji imate djecu možda bi Vas mogli zanimati rezultati zadnjih istraživanja provedenih istovremeno na uzorcima pretile djece i djece normalne tjelesne težine. Rezultati su pokazali da djeca koja imaju problem s povećanom težinom imaju značajno povećanu razinu inzulina, triglicerida, leptina, kolesterola i glukoze u krvi. Djeci s povećanom tjelesnom težinom također je u uzorku krvi utvrđena visoka razina upalnih markera i IgG antitijela na antigene hrane. Ovi rezultati navode znanstvenike na zaključak da IgG antitijela na hranu mogu imati osnovnu ulogu u razvoju pretilosti kod djece te razvoju bolesti krvožilnog sustava.

Na sreću, preko jednostavnog krvnog testa Vam možemo otkriti na koju hranu ste Vi i Vaša obitelj intolerantni i pomoći Vam u eliminaciji iste iz prehrane te riješiti problem Vaše težine. I Vi ste, kao i mnogi naši pacijenti, obeshrabreni brojnim pokušajima mršavljenja uz primjenu generalno prihvaćenih smjernica za zdravu prehranu, redukcijom kalorija i povećanjem tjelesne aktivnosti? Kontaktirajte nas već danas i dopustite da zajednički saznamo pravi razloga Vašeg problema!

Prije testiranja intolerancije na hranu omogućili smo Vam besplatno savjetovanje s našom liječnicom telefonski, pozivom na broj Call Centra 021 688-888.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!