Povezanost hrane i genetike U izdanju časopisa “Zagreb moj grad” za listopad 2008. godine, objavljen je intervju s Marinom Bosotinom, mr.pharm. na temu “Povezanost hrane i genetike”

Intervju – Mr. Pharm. Marin Bosotina

Naslov: Povezanost hrane i genetike

Promicanje medicinskih postupaka koji optimalno podižu kvalitetu života, tjelesno i duševno zdravlje, dugovječnost te postupaka koji usporavaju starenje, ublažavaju ili uklanjaju bolesti povezane sa starenjem i estetskom medicinom zadaća je Poliklinike Analiza i Hrvatske akademije za antiaging i estetsku medicinu čiji je predsjednik mr. pharm. Marin Bosotina, ugledni svjetski stručnjak i poznato ime u svijetu laboratorijske dijagnostike, kliničke kemije te anti-aging medicine

Mr. Bosotina u travnju 2001. godine otvara polikliniku Analizu za urologiju i citologiju sa specijalističkim medicinsko-biokemijskim laboratorijem. Već etablirana u Splitu i poznata u cijeloj Hrvatskoj po suradnji s mnogim vrhunskim sportašima te imenima iz javnoga života, Poliklinika se nametnula kao vodeći laboratorij. Sa stalnom tendencijom proširenja, uz laboratorij u Splitu, otvorene su podružnice u svim većim gradovima Lijepe naše.

Usto, splitska Poliklinika surađuje s laboratorijem Klinike Mayo u Rochesteru, laboratorijem Klinike Sabater-Tobella iz Barcelone, a u novije vrijeme i sa Europskim institutom za personaliziranu prevenciju kroz genetske testove iz Nice. ”Cilj nam je da čovjek svoj život proživi kvalitetno i da shvati da njegova aktivnost ne završava u pedesetoj ili šezdesetoj godini. Ipak se procesi biološkoga starenja mogu usporiti. Da bismo to postigli, moramo provoditi čitav niz preventivnih pregleda i dijagnostičkih postupaka kako bi ustanovili stanje organizma i na osnovu dobivenih rezultata, primijenili individualne korekcije, a s ciljem održanja organizma na određenim biokemijskim vrijednostima.” pojašnjava mr. Bosotina.

Što je zapravo intolerancija na hranu i kako se razlikuje od alergija?

Upravo ovo pitanje objašnjava osnovnu razliku između intolerancije na hranu i alergije na hranu. Alergija se definira reakcijom imunoglobulina E (IgE) antitijela na proteine iz hrane, a manifestira se vrlo brzom pojavom simptoma. Npr. u roku od 10 do 15 min nakon konzumiranja jagoda kod osoba koje su alergične na njih dolazi do pojave simptoma: osip i svrbež kože ili suzenje očiju i bistar iscjedak iz nosa ili gušenje…

S druge je strane intolerancija na hranu definirana pojavom imunoglobulina G (IgG), antitijela na proteine iz hrane pri čemu nema brze pojave simptoma, nego oni dugo ostaju skriveni, a njihovu pojavu osoba doživljava kao čudne, neobjašnjive manifestacije koje su se odjednom počele događati npr. učestale glavobolje, depresije, nadutost, porast tjelesne težine, ukočenost i bol zglobova…

Koji se problemi mogu sakriti iza intolerancije na hranu?

Simptomi intolerancije na hranu su vrlo raznoliki, a mogu se podijeliti u nekoliko grupa: gastrointestinalne tegobe (nadutost, grčevi u crijevima, zatvor, prolijevaste stolice, bolovi u želucu); dermatološke (akne, ekcemi, svrbež, psorijaza); psihološke (tjeskoba, anksioznost, depresija i hiperaktivnost kod djece); neurološke (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica); respiratorne (astma, rinitis, kronični nedijagnosticirani kašalj); ukočenost i bol u zglobovima i mišićima, porast tjelesne težine i neki drugi, rjeđi, simptomi.

Uz nekoliko laboratorija u EU, čast nam je istaknuti da je svojim radom i poliklinika Analiza dobila mogućnost samostalne izrade testa intolerancije na hranu

Zašto dolazi do porasta tjelesne težine kada konzumiramo namirnice koje nam ne odgovaraju?

Kod debljih osoba koje ne reagiraju na uobičajene tretmane mršavljenja, smanjenje tjelesne težine postignuto je eliminacijom iz prehrane onih namirnica na koje je utvrđena visoka osjetljivost jer se njihovom eliminacijom smanjuje koncentracija imunokompleksa koji se talože u tkivima, uklanja se upala, a kao posljedica dolazi do izbacivanja tekućine zadržane u tkivima i smanjenja tjelesne težine. Brojne niskokalorične dijete, uz poznati jo-jo efekt kojeg intolerancija nema, nisu u mogućnosti regulirati tjelesnu težinu. Mnoge dijete uključuju i povećani unos tekućine, što uz već prisutnu intoleranciju dodatno zadržava tekućinu, a tjelesna težina raste.

Kome biste savjetovali izradu testa?

Najbolje bi bilo kad bi se ovaj test napravio kao preventivni test, znači i prije pojave mogućih simptoma bolesti, a naravno da je preporuka i svim osobama koje su se prepoznale u navedenim simptomima.

Kako izgleda testiranje?

Uz nekoliko laboratorija u EU, čast nam je istaknuti da je svojim radom i poliklinika Analiza dobila mogućnost samostalne izrade testa intolerancije na hranu. Postupak testiranja vrlo je jednostavan. Nakon dogovora termina, pacijentima na raspolaganju stoji tim liječnika koji će s osobama popričati o njihovim razlozima testiranja, tegobama i eventualno pratećim stanjima. Nakon toga slijedi uzorkovanje 1 epruvete venske krvi. Nakon nekoliko dana pacijent se obavještava da je test gotov i ugovara mu se termin konzultacija koje se mogu obaviti ili osobnim dolaskom ili telefonski ili elektronskim putem.

Postoji li minimalna dob za testiranje?

Da. Upravo zbog krajnjega sazrijevanja imunološkoga sustava djeci dopuštamo testiranje s trećom, četvrtom godinom života.

Otkriva li test i alergiju na hranu?

Ovim testom ne otkrivaju se alergije na hranu, premda eliminacijom namirnica na koje razvijamo intoleranciju dolazi do umirivanja imunološkoga sustava i, posljedično, do ublažavanja manifestacija, pogotovo kod kroničnih nedijagnosticiranih alergija.

Kako je danas sve više osoba koje se bore s različitim tipovima alergija, u poliklinici Analiza mislili smo i na ovu problematiku te smo u novije vrijeme uveli i klasične alergološke testove i to na prehrambene (jaja, mlijeko, pšenica, lješnjak, kikiriki, soja), ali i inhalacijske alergene (grinje, dlake psa i mačke, ambrozija, čempres).

Osim intolerancije na hranu koje se još pretrage mogu napraviti u vašoj poliklinici?

Mogu se pohvaliti da imamo široku paletu usluga. Uz klasične hematološke, biokemijske i imunološke pretrage u poliklinici Analiza može se napraviti i analiza minerala i toksičnih metala u kosi, analiza omega masnih kiselina u eritrocitima, testiranje na Candidu albicans kao dodatak testu intolerancije, zatim može se odrediti i razina homocisteina, markera kardiovaskularnog rizika, testovi na Crohnovu bolest, celijakiju, alergološki testovi, a posljednjih godinu dana radimo i genetske testove.

Spomenuli ste genetske testove, jesu li to testovi koji se rade u bolnicama?

Ne. To su testovi preventivnih genetskih pregleda

Možete li nam ”približiti” te testove i objasniti ih?

Genetski testovi su samo nastavak našeg individualnog pristupa osobi, a vođeni smo idejom preventivnog pristupa zdravlju odnosno bolesti. Iz ovoga razloga ostvarena je suradnja s Europskim institutom za personaliziranu prevenciju i pacijentima ponudio mogućnost DNA testiranja metaboličkih i drugih rizičnih gena te interpretaciju rezultata u skladu s visokim medicinskim kriterijima a u svrhu odabira prevencijske strategije da bi se izbjegle greške koje nastaju kroz generalizirani pristup.

Kakvi se testovi nude?

Među testovima posebno mjesto zauzimaju standardni i napredni antiaging panel za muškarce i žene kroz koji se dobije presjek ljudskoga organizma od procesa detoksifikacije organizma preko metabolizma lipida, metabolizma kalcija i osteoporoze, stanja kardiovaskularnoga sustava te panel nutrigenomi i prehrana jer hrana je ipak važna svima. Važni su i specijalni genetski panel za sportaše, specijalni pulmonalni panel, specijalni panel za kardiovaskularni rizik, farmakogenomi i metabolizam lijekova, panel nadomjesne hormonalne terapije…

Genetski testovi su samo nastavak našega individualnog pristupa osobi, a vođeni smo idejom preventivnog pristupa zdravlju odnosno bolesti

Opet spominjete prehranu. Zar su hrana i genetika povezane?

Naravno i drago mi je što na ovo pitanje mogu potvrdno odgovoriti. Npr., nedavna istraživanja ukazuju da žene koje su nositelji Apo E4 alela imaju povećani rizik od razvoja osteopenije ili osteoporoze u odnosu prema ženama bez Apo E4 alela, također istraživanja ukazuju da uz kalcij i vitamin D pozitivni preventivni efekt prema osteoporozi u svim dobima, imaju i ostali mikronutrijenti: vitamin C, vitamin K, magnezij i kalij, tako da prehrana u kojoj postoji 5 obroka na voća i povrća može optimizirati unos mikronutrijenata važnih za zdravlje kostiju ili npr. sulfatna komponenta iz češnjaka pridonosi smanjenju relativnog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, moždanih udara, karcinoma, a sve je ovo povezano s GST metaboličkim putem.

Kako nam to može pomoći u očuvanju zdravlja?

Zahvaljujući genetskoj različitosti, naši procesi biotransformacije, detoksifikacije, kao i podložnost bolestima, značajno variraju od osobe do osobe. Upravo je zbog toga i naša mogućnost prilagodbe na okoliš različita. DNK testiranjem metaboličkih gena, kao i drugih rizičnih čimbenika, dobit ćemo podatke o našim navikama (uključujući životni stil), zadovoljava li prehrana i terapija lijekovima naše genetske zapise ili su potrebne neke promjene. Upravo te promjene životnih navika, fizičke aktivnosti, prehrane, korištenje dodatnih suplementacijskih sredstava, ali primjerice i kozmetičkih sredstava koje se individualno preporučuju pacijentima, mogu pomoći u prevenciji razvoja bolesti.

Što nakon izrade genetskoga testa?

Hvala Vam na ovom pitanju jer kroz njega dolazi do izražaja sve ono za što se zalažem, a to je individualni obavezni razgovor sa osobom. Tisuće sam puta dosad vidio kako pacijenti dobivaju nalaze, ali ne znaju što bi s njima, obilaze od vrata do vrata, ali i dalje ostaju zbunjeni. Zato nakon dobivanja testa našim klijentima stoji na raspolaganju tim liječnika uključujući i genetičara koji će mu pomoći da shvati i u svom životu primijeni principe koji su savjetovani kroz genetske testove, ali i bilo koji drugi test izrađen u našoj poliklinici i to u vremenu koje klijentu najviše odgovara.

Ono što će Vam u splitskoj poliklinici Analiza pružiti, bez obzira koji test odabrali, individualni je pristup. Bez generaliziranja, dobit ćete rezultate koji će samo vama biti vodič kroz daljnji život. Suprotno svim razmišljanjima svako je tijelo, organizam ”priča” za sebe i drugačije reagira na situaciju. A s precizno izrađenim nalazima, dobit ćete najbolju sliku svojega zdravstvenog stanja i savjete kako dalje.

priredila: Biba Salata

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!