Pojam kardiovaskularnih bolesti obuhvaća srčane i bolesti krvnih žila, uključujući vene i arterije, a najčešće se odnosi na bolesti koje uključuju suženje ili potpunu blokadu krvnih žila što može dovesti do srčanog ili moždanog udara, te boli u prsima (angina). S obzirom da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzročnik smrti u Hrvatskoj, velika je vjerojatnost da se svatko od nas susreo s nekom od njih, bilo u vidu osobnog ili posrednog iskustva preko rodbine ili poznanika.

Što toliko pogrešno činimo, ne samo u ovoj državi nego i u čitavom svijetu, da su kardiovaskularne bolesti zastupljene u tolikoj mjeri? Postoje faktori rizika koji povećavaju potencijal za razvojem plaka ili nakupina u krvnim žilama zbog čega dolazi do njihovog suženja, a oni uključuju:
• Pušenje,
• visoki krvni tlak,
• visoki kolesterol,
• dijabetes i
• genetske čimbenike.
Kolesterol i trigliceridi su masnoće vitalne za rad ljudskog organizma. U tijelo dospijevaju putem hrane, no 70% kolesterola tijelo proizvede sâmo. Ako se hranom unese prekomjerna količina kolesterola, tijelo će višak transportirati do jetre gdje će se on izlučiti iz organizma. Ova vrsta kolesterola je poznata pod kraticom HDL, no postoji i LDL-kolesterol, a to je onaj kojeg stvara jetra i koji se prenosi tijelom. Oksidacija LDL-kolesterola vodi ka taloženju u krvnim žilama zbog čega dolazi do njihovog suženja, a s vremenom i do ovapnjenja arterija ili ateroskleroze. Kad ateroskleroza ošteti koronarne arterije tada može doći do komplikacija kao što su angina pectoris, infarkt srca, zatajenje srca i aritmija.

Srčane aritmije se javljaju kad električni impulsi koji upravljaju otkucajima srca ne funkcioniraju ispravno zbog čega ono počne kucati ili prebrzo ili presporo. Njezini simptomi kao što su lupanje srca (tahikardija), bol u prsima, zaduha, vrtoglavica ili znojenje, se obično javljaju tijekom fizičkog napora ili u stresnoj situaciji, a u teškim slučajevima mogu završiti kao srčani arest. Genetski čimbenici su jedni od uzročnika ne samo aritmije nego općenito kardiovaskularnih bolesti i određivanjem postojanja ove vrste rizika mogu se poduzeti potrebne mjere opreza

Kardiovaskularni Sensor je paket genetskih testova kojim se u poliklinici Analiza proučavaju i određuju:

• relevantne genetske varijacije,
• urođena sklonost za vrijednosti kolesterola (HDL i LDL), homocisteina i triglicerida,
• korisnost omega-3-masnih kiselina,
• genetički urođena sklonost iznenadnoj srčanoj smrti (dugi QT interval),
• prikladni mikronutrijenti (i prilagođavanje prehrane za prevenciju i liječenje),
• 19 genetičkih varijacija za djelovanje više od 26 relevantnih
medikamenata čime se pružaju bolje šanse za izlječenje preko optimalne medikamentozne terapije, a sve uz
• liječničko praćenje za optimalnu prevenciju.

Znanstvena zajednica je neke gene i polimorfizme povezala s rizikom od različitih kardiovaskularnih bolesti, a njihova analiza omogućava određivanje genetičkog rizika kao i neka druga povezana genetička obilježja. Nažalost, gotovo svaka osoba u sebi nosi neke gene koji povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ako osoba ima neuobičajeno mali broj gena koji povisuju rizik, oni mogu zapravo smanjivati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. U izvješću od preko 46 stranica, a koje prati genetsko testiranje obuhvaćeno paketom Kardiovaskularni Sensor, dobiva se pregled utjecaja koje genetičke varijacije imaju na zdravlje i tijelo. Njime su obuhvaćene opće informacije o kardiovaskularnim bolestima, analiza pojedinih gena, procjena rizika, vrijednosti LDL i HDL-kolesterola, homocisteina, učinak omega-3 kiselina na HDL-kolesterol, efekt aspirina na stvaranje krvnih ugrušaka, vrijednosti triglicerida, učinci lijekova, pa čak i procjena rizika od iznenadne srčane smrti.

Svaki pacijent klinike Analiza koji se podvrgne ovom jednostavnom testiranju dobiva i smjernice za prevenciju dok će se u svakom izvještaju nalaziti i e-mail adresa i broj telefona putem kojih će dobiti stručan, ali razumljiv odgovor na svako postavljeno pitanje i nedoumicu. Zadovoljstvo klijenta je naš prvi prioritet i to svojim radom dokazujemo svakodnevno, stoga nam se obratite i dozvolite da i u vaš život unesemo osmijeh i povratimo mu kvalitetu.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!