Hemoroidi predstavljaju kronično oboljenje nastalo kao posljedica povišenog tlaka venskih spletova oko analnog kanala. Manifestiraju se začepljenjem i ili oticanjem venskih krvnih žila unutar rektuma ili ispod kože oko anusa.
Hemoroidi su venski jastučići koji su smješteni na samom kraju završnog dijela debelog crijeva odnosno u neposrednoj blizini analnog otvora. Problem nastaje kada dođe do povećanja tlaka unutar ovih osjetljivih struktura što za posljedicu ima njihovo širenje i povećanje. Oni su najvećim dijelom građeni od spleta krvnih žila, u kojima dolazi u neposredni kontakt arterijska i venska cirkulacija. Zbog izostanka mišićnog dijela imaju vrlo tanku stijenku, lako podložnu ozljedama. Osim krvnih žila građu hemoroida čini elastično i potporno tkivo, te tanki sloj glatke mišićne strukture.
Bolest hemoroida je bolest modernog doba, smatra se kako će kod više od polovice populacije nakon tridesete godine razviti hemoroidi.
Mogući uzroci nastanka
Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje i žurba kako bi se što prije obavila stolica čime se povećava pritisak u završnom dijelu rektuma. Ostali mogući razlozi za pojavnost hemeroida su:
- trudnoća,
- nasljedstvo(slabosti vezivnog tkiva:osobe sa kilom,venama donjih ekstremiteta,spuštena stopala)
- starenje( bolesti srca i jetre te prekomjerna tjelesna težina)
- kronični zatvor,
- proljev,
- loše prehrambene navike,
- dugotrajno sjedenje i
- analne infekcije.Simptomi
- Krvarenje, ponekad i obilno, najčešći je simptom koji bolesnika dovodi liječniku.
- Svrbež često nastaje zbog pretjerane higijene analnog područja koje bolesnici peru nekoliko puta dnevno sapunom. Posljedično, slabe se prirodni obrambeni mehanizmi kože i sluznice, te je zbog veće osjetljivosti moguća pojava ekcematoznih promjena i u slučaju uporabe čepića i masti protiv hemoroida.
- Masti i tekućine kojima se maže i ispire oboljelo područje često se mijenjaju, što rezultira pojačanom iritacijom i svrbežom.
- Bolovi se javljaju zbog upale hemoroidalnih čvorova koji se znaju trombozirati i ukliještiti. Mogu biti
- izraženi i bolesnici su danima nesposobni za rad.
- Osjećaj pečenja u anusu
- Tromboza (ugrušak) u hemoroidalnom čvoru
Prevencija
Prevencija hemoroida prvenstveno se sastoji u promjeni načina života. Jedna od najboljih preventivnih metoda je mijenjanje prehrane kako bi se postigla mekoća stolice i smanjenje pritisaka sadržaja crijeva u predjelu rektuma. To se postiže unošenjem dovoljnih količina tekućine i hrane bogate vlaknima (integralne žitarice, svježe voće i povrće…), izbjegavanjem alkohola, pušenja, pretjeranih količina kave kao i svakodnevnim kretanjem i vježbom.
Liječenje ili operacija
Liječenje hemeroida može biti konzervativno i operacijski ovisno o jačini simptoma i stupnju bolesti. Nakon pregleda liječnika-proktologa može se odrediti ispravan plan liječenja ovisno o dobi i zdravstvenom stanju samog bolesnika i njegovih popratnih bolesti.
U kirurškoj ordinaciji Poliklinike Analiza rade prof.dr. Nikica Družijanić i dr. Zoran Kulenović.
Kako zakazati pregled?
Za rezervaciju termina nazovite 021 688-888, pošaljite e-mail na [email protected] ili pošaljite poruku putem naše Facebook stranice.
Prvi stupanj
Hemoroidi I stupnja su manji i dijagnosticiraju se anoskopskim pregledom. Ne izbočuju se iz analnog kanala, a simptomi su najčešće manja krvarenja, povremeni svrbež i pečenje. Hemoroidi II stupnja izbočuju se prilikom defekacije, ali se odmah vraćaju u analni kanal nakon završetka pražnjenja.U liječenju hemoroida I i II stupnja pristup je konzervativan. Najprikladniji način liječenja hemoroida I stupnja je sklerozacija, koja je potpuno bezbolna i izvodi se ambulantno, bez anestezije, kako na tom mjestu ne postoje senzitivni završeci.
Drugi stupanj
Kod II stupnja glavne tegobe očituju se u vidu ponovljenih krvarenja, prisutan je osjećaj pritiska na anus uz bolove za vrijeme pražnjenja. Pored navedenog, pacijent može osjećati svrbež oko anusa, peckanje i pojačano vlaženje na rublju. Liječenje hemoroida II stupnja je učinkovito, jednostavno, potpuno bezbolno i ne preporučuje se operacijski zahvat.
Treći i četvrti stupanj
U III stupnju, prilikom defekacije, hemoroidi se izbočuju kroz kanal, ali ih bolesnik sam može vratiti natrag (reponirati). Često se izbočuju i kod nekog napora. Za razliku od III reponibilnog stupnja, u IV stupnju hemoroidi se ne mogu reponirati, tj. vratiti natrag.Hemoroidi III i IV stupnja ne mogu se izliječiti konzervativnim metodama i neophodan je operacijski zahvat. Postoje razni načini odstranjenja hemoroidalnih čvorova: od klasičnih kirurških operacija do njihovih modernih modifikacija.
Smjernice u liječenju
Preporučena prehrana – Unositi dovoljne količine prehrambenih vlakana (mekinje – pšenične, kukuruzne zobene, cjelovite žitarice; voće – jabuke, kruške, naranče, jagode, grožđe, tamno bobičasto voće zbog proantocijanida koji jačaju kapilare i vene, suho voće – suhe smokve u obliku kompota; povrće – kupus, brokula, krastavci, celer, tikvice, rajčice; mahunarke. Ukoliko postoji krvarenje posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća.
Preporučeno izbjegavati – Poželjno je izbjegavati ljutu i previše začinjenu hranu, crveno meso i mesne prerađevine, visoko prerađenu hranu, čokoladu i alkohol. Također se preporučuje uspostavljanje redovitog rasporeda prehrane, kako bi se stolice vremenski ustalile. Pozitivni utjecaj ima i držanje tjelesne težine pod kontrolom.
Tekućina – Preporuka je piti što više tekućine (voda kao prvi izbor, čajevi – posebno zeleni čaj i sokovi od voća i povrća) jer i ona doprinosi dobroj probavi.
Naprezanje – Izbjegavati podizanje teških predmeta, naprezanje prilikom pražnjenja, ali izbjegavajte korištenje laksativa jer mogu dodatno izazvati iritaciju.
Sjedenje – Izbjegavati dugotrajno sjedenje.
Tjelovježba – Redovita tjelesna aktivnost dokazano pozitivno djeluje na probavni sustav.
Primjer jelovnika
Dan 1:
Doručak – jogurt s pšeničnim mekinjama, lanenim sjemenkama, bobičastim voćem i zelenim čajem
Ručak – pileća juha, rižot od integralne riže i povrća
Užina – kompot od suhih smokava
Večera – piletina iz juhe i kuhana brokula
Dan 2:
Doručak – zobena kaša s jagodama, bobičastim voćem i chia sjemenkama
Ručak – krem juha od brokule, pečeni oslić i blitva
Užina – kruška
Večera – kruh od cjelovitih žitarica, mladi kravlji/kozji sir, pureća šunka
Dan 3:
Doručak – smoothie od mlijeka, pšeničnih mekinja, chia sjemenki, voća (jabuka, jagode, banana,…)
Ručak – pečena teletina s povrćem i salata od kupusa
Užina – šaka orašastog voća (badem, orah, lješnjak)
Večera – varivo od povrća (tikvice, mrkva, brokula, mahune…)
Piti vodu!!!
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!