Pregled proktologa ima veliku važnost u otkrivanju tumora završnog dijela debelog crijeva, te se i osobama bez ikakvih simptoma, a starijim od 45 godina, preporučuju redovne proktološke kontrole, svake druge godine. Ova preporuka je stav Svjetske zdravstvene organizacije, koja osobe oba spola, sa ulaskom u petu dekadu života, savjetuje redovit odlazak na preventivne kolonoskopske preglede.

Kad se na vrijeme otkriju, tumori debelog crijeva se u najvećem broju slučajeva uspješno liječe, u ovisnosti od lokalizacije i vrste tumora. Redovna preventivna kontrola zdravlja debelog crijeva je neophodna. Prvi simptomi, koji se manifestiraju kroz poremećaj stolice u obliku neredovitog pražnjenja (naizmjenični proljevi i zatvori) i kao pojava krvi i sluzi u stolici, javljaju se kod već uznapredovalog karcinoma. Tumorski markeri mogu otkriti tumor, ali i ne moraju – negativan nalaz tumor markera ne isključuje postojanje bolesti.

 

Oko 60 % svih tumora koji se razviju u debelom crijevu nalaze se u analnoj regiji i bivaju otkriveni već prilikom proktološkog pregleda. Tom prilikom dobivaju se važne informacije o izgledu rektalne sluznice, izgledu stolice, kao i o krvarenju iz proksimalnih (gornjih) dijelova debelog crijeva. Kirurg, ukoliko je potrebno, nakon proktološkog pregleda može preporučiti kolonoskopiju ili CT kolonografiju.

Tumori debelog crijeva liječe se isključivo radikalnim kirurškim zahvatima.

Dobroćudni tumori debelog crijeva – polipi – javljaju se kao izrasline na unutrašnjosti crijevnog zida i najčešće se nalaze u donjem dijelu kolona i rektumu. Otkrivaju se kolonoskopski, obično ne izazivaju značajnije tegobe i često se otkrivaju slučajno. Ukoliko se ne uklone, vremenom se mogu razviti u zloćudne izrasline. Nakon uklanjanja polipa, najčešće endoskopskom polipektomijom, potrebno je raditi preventivnu kolonoskopiju svake druge godine, zbog njihove sklonosti recidivima.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!