Gluten, sveprisutni protein iz pšenice, ječma i raži, mnogim osobama predstavlja noćnu moru u vidu probavnih i zdravstvenih problema koji uvelike mogu narušiti kvalitetu života.Povezana bolest celijakija je imunološka reakcija na taj protein, a koja u sebi nosi genetsku predispoziciju te koja, ako se ne tretira, može dovesti do pojave raznih bolesti kao što su dijabetes, upala štitne žlijezde, dermatitis, razni neurološki poremećaji i mnoge druge.
Simptomi netolerancije na gluten su vrlo raznoliki. Dapače, popis sadrži više od 200 stavki što otežava prepoznavanje netolerancije na gluten. Svaka osoba će ispoljavati različite simptome od kojih su najčešći:
• nadutost,
• kronični proljev,
• zatvor,
• mučnina i povraćanje,
• umor,
• anemija,
• depresija i tjeskoba,
• osteoporoza,
• bol u zglobovima,
• glavobolje,
• trnci u rukama i nogama, te
• mnogi drugi.
Mnogi simptomi se često preklapaju s nekim drugim kroničnim stanjima kao što su dijabetes tipa 1, anemija i osteoporoza, a može se javiti i netolerancija na laktozu. Sve ovo su razlozi zbog kojih netolerancija na gluten može godinama biti neprepoznata, ali i zbog kojih se ona često pogrešno dijagnosticira kao opći probavni poremećaj.
Tko bi se trebao testirati na osjetljivost na gluten?
Osobe koje su genetski izravno povezane s osobama kojima je već dijagnosticirana netolerancija na gluten ili celijakija, dok se osobe s nekim od sljedećih bolesti smatraju ugroženijima:
• kroničnih problema sa crijevima,
• neplodnosti
• kronične anemije,
• osteoporoze,
• kronične glavobolje ili migrene,
• psorijaza,
• ekcem,
• bipolarni poremećaj ili shizofrenija,
• smanjen rad štitne žlijezde,
• sindrom kroničnog umora,
• apneja,
• multipla skleroza,
• bilo koje autoimune bolesti.
Ako se netolerancija na gluten ne prepozna na vrijeme i osoba nastavi konzumirati za nju štetan protein, može doći do ozbiljnih oštećenja crijeva, a nakon duljeg razdoblja mogu se pojaviti i tumori u različitim dijelovima tijela.
Godine pomnog istraživanja ovog poremećaja su pokazale da do netolerancije na gluten dolazi samo kod osoba koje nose specifične gene dok je bolest nemoguće razviti ako osoba nema određena genetička obilježja. Ipak, mnogi ljudi koji nose gen za nepodnošenje glutena nikad uistinu ne razviju bolest zbog čega je najbolje provesti testiranje i odrediti vjerojatnost razvoja ovog poremećaja.
Genetskom pretragom sadržanom u paketu Gluten Sensor možete dobiti dragocjene informacije o vjerojatnosti razvoja netolerancije na gluten i tako spriječiti višegodišnju borbu s gore navedenim, vrlo neugodnim simptomima. Koristi paketa Gluten Sensor sadrže:
• klasificiranje kao „rizične“ ili „nerizične“ grupe
• brzo prepoznavanje prvih simptoma
• analizu genetskih varijacija
• prilagođenu ishranu za potpuno uklanjanje simptoma
• zaštita od kobnih posljedičnih bolesti, i
• medicinski praćen program djelovanja.
Ako se testom utvrdi povećani rizik, možete prilagoditi svoju prehranu iz koje je neophodno ukloniti sve namirnice koje sadrže ovaj protein. No, eliminacija velike količine namirnica iz svakodnevne prehrane može rezultirati manjkom unosa nekih ključnih vitamina i minerala zbog čega je potrebno poduzeti dodatne mjere u obliku uravnotežene ishrane i/ili dodataka prehrani. S obzirom da je za sastavljanje i određivanje ispravnih smjernica ipak potrebno stručno znanje, paket Gluten Sensor sadrži medicinski praćen program djelovanja i naši pacijenti u poliklinici Analiza time dobivaju stručno vodstvo koje je uvijek na raspolaganju.
Nažalost, lijek za netoleranciju na gluten još uvijek ne postoji i tretman se sastoji od doživotne prehrane iz koje je eliminiran ovaj protein. Ipak, ispravan tretman obično dovodi do regeneracije crijevne sluznice i potpunog povlačenja simptoma.
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!