U našem genetskom kodu skriveno je mnogo informacija, ali opće smjernice stvorene kako bi unaprijedile zdravlje i spriječile pojavu bolesti nisu jednako dobre za svaku osobu, tako i za hranu i prehrambene navike.
Hrana nas prati tijekom cijelog života, koju hranu ćemo jesti, u kojoj količini, u koliko dnevnih obroka, jako je važno radi održavanja cjelovite ravnoteže organizma. Jesu li preporuke za sve osobe iste? Je li unos koji se bazira dominantno na proteinima, a manje na ugljikohidratima i mastima doista dobar upravo za vas? Možete li vjerovati da postoje osobe koje dobro iskorištavaju masti i debljaju se od ugljikohidrata ili osobe koje dobro iskorištavaju ugljikohidrate i debljaju se od masti i proteina?
Odgovore na ta i brojna druga pitanja, donosi nutrigenetika.
Nutrigenetika kao mlada grana genetike polako izlazi iz okvira znanstvenih istraživanja i postaje sve važnija u svakodnevnom promišljanju o prehrambenim navikama, jer nudi odgovore, kakav je metabolizam pojedine osobe, kako hrana koju osoba konzumira utječe na ekspresiju gena, što u konačnici pomaže u prevenciji pretilosti i brojnih kroničnih bolesti poput šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka, ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Kalorijski unos
Vodeći se individualnim pristupom, poliklinika Analiza u suradnji sa znanstvenim centrima u Europi, u mogućnosti je ovisno o željama i potrebama pacijenata ponuditi široki spektar pretraga iz domene preventivne genetike, a posebno nutrigenetike. Kroz panel analizira se više od pedeset različitih gena koji su važni za prehranu. Utvrđuje se raspored kalorijskog unosa kroz analizu metaboličkih putova ugljikohidrata, masti i proteina, koliko je doista potrebno dnevnih obroka, koliko su snažni osjećaji sitosti i gladi, kolika je predispozicija osobe prema taloženju masti oko trbušnih organa, procjenjuje se preko 1000 vrsta namirnica prema genima koje osoba dobro/slabo tolerira, identificiraju se detoksifikacijski kapaciteti osobe, određuje se razina fizičke aktivnosti potrebne za redukciju i održavanje tjelesne težine.
Individualno savjetovanje
I zato, iskoristite mogućnost individualnog savjetovanja i testiranja i saznajte zašto za Vas Omega 3 nije rješenje za spuštanje razine kolesterola u krvi (možda imate varijaciju u genu APOA 1) ili zašto je upotreba koenzima Q10 za Vas potpuno beskorisna jer varijacije u genima onemogućavaju stvaranje aktivne forme ovog antioksidanta ili možda imate genotip A/G FABP2 gena što dovodi do pojačane osjetljivosti prema mastima iz hrane i taloženju masti oko trbušnih organa. Iako genetsko naslijeđe ne možemo promijeniti, možemo mu se prilagoditi i individualnim smjernicama prehrane, vitaminsko-mineralne supstitucije i životnog stila, poboljšati „zdravstveni karton“.
Mr.sc. Silvana Mišković, dr. med.
Članak o nama objavljen u Narodnom Listu
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!