Dijabetes ili šećerna bolest se naziva epidemijom modernog doba, što je potpuno razumljivo s obzirom na veliki broj oboljelih osoba. Procjenjuje se da ona danas ugrožava živote oko 366 milijuna ljudi diljem svijeta dok se očekuje da će do 2030. ta brojka premašiti 500 milijuna.

Kad osoba boluje od dijabetesa, to znači da se u krvi nalazi previše glukoze (šećera) jer je tijelo izgubilo sposobnost njezine regulacije, točnije, da je došlo do poremećaja u radu metabolizma ugljikohidrata. Glukoza je vitalni sastojak čovjekovog zdravlja jer predstavlja važan izvor energije za stanice koje čine mišiće i tkiva u tijelu dok je za mozak ona glavni izvor koji ga pogoni. Previsoka razina glukoze oštećuje stanice, a preniska onemogućava ispravno odvijanje funkcija.Razlikuju se tri osnovne vrste dijabetesa: tip 1, tip 2 i gestacijski dijabetes (onaj koji nastaje tijekom trudnoće). Do dijabetesa tipa 1 dolazi kad imunološki sustav uništava stanice gušterače odgovorne za proizvodnju inzulina, hormona odgovornog za regulaciju šećera u krvi te metabolizam masti i ugljikohidrata u tijelu. On se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi dok se najčešće javlja tijekom djetinjstva ili adolescencije.

Dijabetes tipa 2 je češća vrsta dijabetesa koja se također može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi iako se to češće događa kod osoba starijih od 40 godina. Javlja se kad tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina kako bi moglo ispravno funkcionirati ili kad stanice ne reagiraju na prisutnost inzulina zbog čega dolazi do njegovog gomilanja u krvi dok ga istovremeno tijelo ne uspijeva iskoristiti za stvaranje energije. Zbog previsoke razine šećera u krvi, nastaju neki od sljedećih simptoma:

 1. Žeđ
 2. Pojačana bol
 3. Kroničan umor
 4. Pojačano mokrenje
 5. Gubitak težine i
 6. Zamagljen vid

Također, kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 javljaju se česte infekcije na koži, desnima i spolnim organima (osobito kod žena). Ukoliko se ne tretira ispravno, tijekom godina dijabetes može dovesti do raznih ozbiljnih komplikacija koje uključuju:

 1. probleme s vidom
 2. čireve i infekcije na nogama (koje mogu dovesti i do amputacije)
 3. oštećenja živaca (što uzrokuje bol, trnce, gubitak osjeta, teškoće u probavljanju hrane i erektilnu disfunkciju)
 4. probleme s bubrezima
 5. oslabljeni imunološki sustav i
 6. povećanje rizika od srčanog ili moždanog udara.

Za dijabetes tipa 2 se vjeruje da je snažno povezan s genetikom, odnosno, često se javlja kao nasljedni čimbenik. Godine istraživanja posvećene ovoj bolesti su pokazale da se neki geni mogu povezati s njezinim nastankom te bi se one osobe u čijoj obitelji postoje slučajevi dijabetesa tipa 2 trebale podvrgavati češćim testiranjima razine glukoze u krvi. No, želi li se spriječiti nastanak i razvoj dijabetesa, najbolje rješenje predstavlja preventiva, a koja uključuje i genetsko testiranje kojim se određuje vjerojatnost nastanka dijabetesa tipa 2.

Kako bi se ugroženim osobama pomoglo u što ranijem otkrivanju čimbenika rizika, u poliklinici Analiza je razvijen program za prevenciju i učinkovito liječenje pod nazivom Dijabetes Sensor kojim se pružaju:

 1. genetičko određivanje urođenog rizika za dijabetes
 2. analiza relevantnih genskih varijacija
 3. analiza 11 genetskih varijacija za djelovanje više od 15 relevantnih medikamenata
 4. određivanje rizika za trudnički dijabetes
 5. određivanje vremena kada će biti potrebna supstitucija inzulinom (ranije ili kasnije)
 6. utvrđivanje efikasnosti metformina, glibenklamida, tolbutamida i glimepirida

Nakon provedenog testiranja, svaki klijent poliklinike Analiza dobiva iscrpno, no za svaku osobu razumljivo izvješće na 40 stranica u kojem su iskazani utjecaji genetičkih varijacija na zdravlje i razvoj dijabetesa tipa 2. Uz opći uvodni dio o sâmoj bolesti, izvješće nudi mnoge korisne podatke, uključujući i učinke na tijelo koje će izazvati pojedini lijekovi koji se propisuju za dijabetes tipa 2 i povezane bolesti (kao što su statini i antidijabetici), te na samom kraju i program prevencije prilagođen pojedincu.

Testiranje je bezbolno i jednostavno, a laboratorijsku analizu provode barem dva neovisna genetičara i molekularna biologa čije rezultate potvrđuje voditelj laboratorija dok se svi nalazi tretiraju povjerljivo. U poliklinici Analiza su zadovoljstvo i zdravlje klijenta na prvom mjestu zbog čega se svaki program prevencije i liječenja odvija pod nadzorom stručnog liječnika. U prilog kvaliteti i posvećenosti pacijentu govori i činjenica da svaki klijent dobiva i e-mail adresu te broj telefona na koje uvijek može dobiti stručan odgovor na svako postavljeno pitanje ili nedoumicu. Ovdje smo zbog Vas, stoga se nemojte libiti posjetiti nas te time spriječiti godine života u agoniji bolesti.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!