Na HbA1C nema mnogo utjecaja hrana pojedena posljednjih nekoliko dana prije uzimanja uzorka krvi, pa se ni njegova vrijednost ne može smanjiti preskakanjem obroka prije samog testiranja ili poboljšanjem nadzora nad glukozom u krvi dan prije uzimanja uzorka.

Vrijednosti HbA1c označavaju prosječnu regulaciju glikemije u određenome vremenskom razdoblju te pretraga označava prosječnu razinu glukoze u krvi posljednja tri mjeseca i fruktozamina posljednja dva tjedna.

Ovim dijagnostičkim testom ispituje se koncentracija hemoglobina A1c (HbA1c) ili glikoliziranog hemoglobina. Hemoglobin, proteinska molekula u eritrocitima, mijenja se kada se na nju veže glukoza. Do koje će se mjere promijeniti ovisi o prosječnoj koncentraciji šećera u krvi kojoj je protein izložen tijekom svog životnog vijeka.

Vrijednosti glikoziliranog hemoglobina ispod 7,2% trebale bi odrediti osobu u koje vjerojatno neće doći do razvoja kasnih dijabetičkih komplikacija ili će taj razvoj biti izrazito usporen. Naime, povišene vrijednosti glukoze u krvi znače i povišene vrijednosti HbA1C, odnosno višak glukoze vezan na eritrocite ali i mnoga tkiva i organe što je povezano s kasnim dijabetičkim komplikacijama na mnogim organima. S obzirom na to dada je prosječni životni vijek eritrocita tri mjeseca, HbA1c testiranje nije potrebno provoditi prije isteka tog perioda.

Poliklinika Analiza (Call centar):
Radnim danom: 07-19 sati
Subota 07-12 sati

021 688-888

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!