Svaki dan ste sve umorniji, poslovi koje ste obavljali sa lakoćom odjednom su Vam preteški, nedostaje Vam koncentracije, pospani i blijedi ste, srce Vam se uzlupa i na najmanji napor…. Možda se radi o anemiji. Sama riječ anemija na latinskom jeziku znači “bez krvi”.
Anemija je opće prihvaćeni naziv za smanjeni broj eritrocita u cirkulaciji, smanjenu količinu krvi u tijelu te za smanjenu količinu hemoglobina u eritrocitima.

Eritrociti su crvene krvne stanice koje služe za prijenos kisika i ugljičnog dioksida u čovjekovom tijelu.
Ukoliko se u nekog bolesnika posumnja da ima anemiju važno je otkriti razlog nastanka anemije kao i tip anemije. Najčešći oblik anemije nastaje zbog smanjene koncentracije željeza u organizmu (sideropenična anemija).

Metabolizam željeza
Željezo je metal koji se prirodno nalazi u hrani kao dvo ili trovalentni kation ili vezan s organskim spojevima u komplekse. Kao i ostali dvovalentni kationi iz probavnog sustava se pretežno apsorbira u duodenumu. Apsorbira se svega 10%. Apsorpcija dvovalentnog (fero) je uspješnija od apsorpcije trovalentnog (feri) željeza pa sredstva kao što je vitamin C pomažu ovaj proces. Apsorpcija organskih kompleksa željeza je različita.

Željezo vezano za hem se potpuno apsorbira iz probavnog sustava, a kompleks s fitatima, koji se nalaze u nekim vrstama povrća, uopće ne. Kako je hrana životinjskog porijekla i bogatija željezom, sideropenična anemija češća je u vegetarijanaca. Sadržaj željeza u normalnoj prehrani iznosi 10 do 20 mg. Dnevne potrebe muškarca iznose 1 mg, žene u generativnoj dobi 2 mg, a trudnice 3 mg.
Dnevni gubitak željeza je posljedica odumiranja i otpadanja stanica kože i probavnog trakta.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza nastaje zbog:

Simptomi blage anemije:

Simptomi srednje do teške anemije:

Sideropenija uzrokuje i neke simptome neovisne o anemiji. To su glavobolja, parestezije i pečenje jezika. Bolesnici sa sideropenijom često jedu led, a djeca i zemlju ili karton.
Dijagnoza sideropenične anemije postavlja se na temelju kompletne krvne slike, pregleda krvnog razmaza te određivanja koncentracije željeza, TIBC, UIBC i feritina u krvi.
Za sideropeničnu anemiju je karakterističan nalaz mikrocitne, hipokromne anemije s anizocitozom i anulocitima u krvnom razmazu.
U krvnoj slici se češće nalazi trombocitoza.
Koncentracija željeza je niska, a UIBC i TIBC povišeni. Omjer koncentracije željeza i TIBC je manji od 15%. Treba naglasiti da je nalaz koncentracije željeza bez TIBC bezvrijedan nalaz i ove dvije pretrage trebaju se uvijek raditi zajedno.

Nalaz koncentracije željeza i TIBC nije pouzdan u slučajevima uzimanja preparata željeza, kronične upalne bolesti ili tumora.  Korisno je odrediti koncentraciju feritina. Sniženje je najpouzdaniji znak sideropenije.
Koncentracija feritina raste u upalama pa to treba imati na umu pri interpretaciji nalaza.  Sideropeničnoj anemiji prethode latentna i manifestna sideropenija.  U latentnoj sideropeniji nedostaje uskladišteno željezo, feritin je snižen, u koštanoj srži nema ekstrahemoglobinskog željeza dok su TIBC, koncentracija željeza i crvena krvna slika (CKS) uredni.  U manifestnoj sideropeniji UIBC je visok, koncentracija željeza niska, a CKS uredna.  Pretrage je potrebno izvršiti na tašte te kad osoba nije bolesna.  Ako se u bolesnika utvrdi postojanje sideropenične anemije u muškaraca je obvezatno uraditi pretragu probavnog i mokraćnog sustava, a u žena još i ginekološki pregled.

Diferencijalna dijagnoza sideropenične anemije i anemije zbog kronične upalne bolest:

Sideropenična anemija Anemija zbog kronične upalne bolesti
MCV smanjen smanjen ili normalan
željezo smanjeno smanjeno
TIBC povišen smanjen
Feritin smanjen normalan ili povišen

Liječenje sideropenične anemije ovisi o uzroku koji je doveo do pomanjkanja željeza. Kod težih oblika potrebno je uzimati preparate željeza minimalno kroz 3 mjeseca koliko je potrebno da se obnove njegove zalihe u organizmu. Željezo se najbolje apsorbira na prazan želudac, no mnoge osobe to ne mogu podnijeti i uzimaju ga sa hranom. Važno je znati da mlijeko i mliječni proizvodi, te antacidi ometaju apsorpciju željeza i ne bi se trebali istovremeno uzimati.
Vitamin C pomaže u povećanju apsorpcije željeza i bitan je za proizvodnju hemoglobina.

Kod blažih oblika anemije hrana daje blagotvorne efekte.
Iako se željezo može pronaći u raznoj hrani, njegova dostupnost organizmu značajno varira.
Tijelo ne apsorbira lako željezo – ovisno o tome nalazi li se željezo u hem ili non-hem obliku. Hem – oblik željeza nalazi se u crvenom mesu, ribi i peradi, i mnogo se lakše apsorbira od non-heme željeza, koje se prvenstveno nalazi u voću, povrću, grahu, orasima i žitaricama (biljni izvori).
Općenito gledano među hranu bogatu željezom ubrajamo: crveno meso (jetrica imaju najviše željeza), ribu, perad, jaja (žumanjak), zeleno lisnato povrće (špinat, brokula) mahunarke (grašak i grah), slanutak, bademi, marelice, cikla, šipak, datulje, grožđice, smokve.
Uz adekvatnu prehranu potrebno je primijeniti i određene mjere prevencije kako ne bi došlo do smanjenja apsorpcije unesenog željeza:

Razina želučane kiseline može se sniziti i zbog prekomjernog konzumiranja ugljikohidrata. Da bi poboljšali apsorpciju željeza potrebno je ograničiti unos hrane bogate ugljikohidratima (tjestenina, riža, kolači, šećer) zajedno sa namirnicama koje su bogate željezom.Terapijske mogućnosti liječenja anemije uz adekvatnu liječničku pomoć, zahtijevaju i veliku brigu pojedinca. Anemije nisu bolesti koje prolaze u roku nekoliko dana, potrebni su mjeseci da bi se anemija korigirala.

Zato nemojte dozvoliti da Vas to obeshrabri.
Novija medicinska istraživanja u stanju su pomoći čak i osobama koje tvrde da za njihovu anemiju nema lijeka, a to je nutrigenomika.

Poliklinika Analiza (Call centar):
Radnim danom: 07-19 sati
Subota 07-12 sati

021 688-888

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!