Učestalost pojave alergija kod djece kao što smo već naglasili je izrazito veća nego kod odraslih osoba. Razlog tome krije se u nezrelosti njihovog imunološkog i probavnog sustava, jer kod odraslih osoba snažna kloridna kiselina i ostali proteolitički enzimi razgrađuju proteine do aminokiselina, iznimno do dipeptida., te se na taj način smanjuje njihova alergenost.

Upravo iz ovog razloga američka pedijatrijska akademija preporučuje isključivo dojenje otprilike prvih 6 mjeseci života. Majčino mlijeko predstavlja idealan balans hranjivih tvari, te sadrži i protektivna IgA antitijela koje dojenačka crijeva ne sadrže. Ova antitijela štite dojenčad od bakterijskih infekcija i vjerojatno smanjuju pojavljivanje nutritivnih alergija. No osim toga, dojiljama se ne preporučuje konzumiranje jaja, kravljeg mlijeka, kikirikija, agruma, orašastih plodova i ribe.

Ono što predstavlja posebnu opasnost u dojenačkom periodu su alergije na kravlje mlijeko. Mogu se pojaviti unutar nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Takva alergija ponekad ne uključuje urtikariju i astmu, nego grčeve, slabo napredovanje djeteta, razdražljivost, plačljivost i krv u stolici.

Dugo vremena se ovakvoj djeci kao zamjena za kravlje mlijeko predlagalo uvođenje sojine formule, ali novija istraživanja pokazuju da formule na bazi soje nisu odgovarajuća zamjena za većinu dojenčadi sa gastrointestinalnim simptomima, vezanim ili uz alergiju ili intoleranciju na mlijeko, zbog toga što i same mogu izazvati alergiju. Osim toga, formule na bazi soje sadrže velike količine fitoestrogena, posebno izoflavona i mogu pokazivati potencijalno štetan učinak na neuroendokrino sazrijevanje. U tim situacijama hidrolizati sirutke i kazeine superiorni su nad sojinim formulama.

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!