Kandidoze – upale uzrokovane vrstama iz roda Candida mogu biti jako neugodne i limitirajuće u svakodnevnim aktivnostima. Učestalo korištenje antibiotika narušava naš imunitet što se odražava, osim na naše tjelesno, i na naše psihičko zdravlje. Malim promjenama u prehrambenim navikama možemo utjecati na razvoj upale i doprinijeti općem poboljšanju simptoma.

1. Dan započinje kavom – bar za većinu ljudi, i to najčešće sa mlijekom i šećerom. No, puno bolji izbor bi bio zamijeniti kavu – biljnim čajem. Zeleni, crni i bijeli čaj samo su osnova za paletu brojnih okusa koji se danas nalaze na tržištu. U specijaliziranim prodavaonicama možete kupit čajeve s raznim prirodnim aromama (ruže, vanilije, jasmina, đumbira i dr.). Brojna istraživanja su pokazala da čajevi (a osobito zeleni) sprječavaju nastajanje štetnih spojeva u našem tijelu koji se dovode u vezu s karcinomom a ujedno i potpomažu proces mršavljenja.

2. Izbacite šećer – za početak iz svoje kave ili čaja. Ovo vrijedi i za smeđi šećer kao i za med, agavin sirup te umjetne zaslađivače poput natrena i dr. Znanstveno je dokazano da postoji ovisnost o šećeru, a najveću uslugu svom tijelu možete učiniti upravo izbjegavanjem istog. Umjesto šećera možete upotrijebiti cimet ili steviju. Malo po malo, naviknut će te se na novi okus a i primijetiti kako se upala stabilizira.

3. Poslijepodnevnu slasticu zamijenite voćem. Umjesto čokolade pojedite jabuku posutu cimetom, šaku orašastog voća ili napravite svoju voćnu salatu od sezonskog voća (isključit banane)

4. Uvedite jabučni ocat umjesto alkoholnog octa. Koristite ga jednako u receptima i salatama ili ga razvodnite u malo vode i popijte na tašte.

5. Umjesto kupovnih gaziranih pića i sokova napravite sami svoje – sok od svježe cijeđene naranče, limuna ili grejpa. Osim što će vas hidrirati i poslužiti kao odličan izvor vitamina, zadovoljit će i čežnju za slatkišima – posebno naranča koja je jako slatka

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!