Ne vjerujem da postoji osoba koja neće prepoznati dobru staru pjesmu: Sve je lako kad si mlad, svako odijelo dobro ti stoji, svaka rana manje boli. i koja bar neće otpjevati koji stih i sa uzdahom se sjetiti i reći: “Da, da sve je lako kad si mlad. Eh, da mi je koja godinica manje.”

Međutim starenjem nismo zaokupljeni samo mi nego i cijela znanstvena javnost, koja pokušava odgonetnuti koji je to pravi razlog starenja, koji ga procesi ubrzavaju, a postoje li možda i oni koji će ga usporiti.

Kad čitate medicinske časopise onda ćete vidjeti da o procesu starenja su razvijene brojne teorije:

Međutim jedna teorija koja u novije vrijeme privlači sve veću pažnju je teorija dugovječnosti skrivena u telomerama i u funkciji enzima telomeraze.

Prilikom obnavljanja tkiva, dolazi do diobe stanica i replikacije genoma. Na krajevima kromosoma nalaze se zapisi TTAGGG koji se ponavljaju i po tisuću puta. Taj dio kromosoma zove se telomera. Prilikom svake diobe dolazi do skraćivanja telomera, što zapravo označava proces starenja stanica a time i organizma. S prestankom dijeljenja stanice ne umiru, nego nastavljaju živjeti, ali pokazuju promijenjena biokemijska svojstva i opisujemo ih kao stare stanice. Stanice koje se ne dijele, ili se dijele sporo, učestalije su u starim organizmima.

Ovom osnovnom principu ne podliježu stanice u kojima je zadržana funkcija enzima telomeraze čija zadaća je obnova telomernih nizova.

Enzim telomeraza aktivan je u matičnim stanicama embrija, spolnim stanicama, krvotvornim stanicama (bijele krvne stanice – leukociti) ali nažalost i u tumorskim stanicama.

U ostalim stanicama receptori za enzim telomerazu se blokirani. Deblokiranjem tih receptora na stanicama drugih vrsta tkiva značilo bi pojavu besmrtnosti, ali ona za sada još nije moguća iako postoje brojni pokušaji produljenja života kod osoba kod kojih je došlo do oštećenja organa bez kojih život nije moguć.

 

Na osnovi ovih spoznaja, možemo zaključiti da nam je unaprijed brojem replikacija DNA molekule određena najveća moguća duljina života, a danas se smatra da je oko 120 godina.

Međutim svojim načinom života možemo ovu predodređenu dob manje ili više smanjiti, te na taj način ubrzati starenje stanica ali i organizma.

Brojni procesi mogu ubrzati starenje:

Poznata je sintagma: cjeloživotna briga o načinu života: vježbajte, jedite što više voća i povrća, nađite trenutke za sebe, pronađite ono što Vas veseli. i na taj način vratite baš one godinice koje Vam nedostaju.

Silvana Mišković, dr.med

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!